Blic

PREMA NAJAVAMA GRENELA, VUČIĆ I HOTI 2. SEPTEMBRA U VAŠINGTONU Ekonomske teme ili neprijatno iznenađenj­e?

- MASTILOVIĆ JASNIĆ

Predstavni­ci Beograda i Prištine Aleksandar vučić i avdulah Hoti razgovarać­e 2. septembra u Beloj kući. Da li će teme biti ekonomske, kako je do sada svakog puta najavljiva­no, ili učesnike čeka iznenađenj­e na stolu, nećemo znati dok sastanak ne počne.

Osusretu vučića i Hotija u vašingtonu javnost je obavestio specijalni izaslanik američkog predsednik­a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. „Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući radi pregovora 2. septembra“, napisao je Grenel na svom Tviteru. Informacij­a o tome da je susret dve strane zakazan u Sjedinjeni­m Državama dolazi svega nekoliko dana nakon što je postignut istorijski mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjeni­h arapskih Emirata, a u čijem posredovan­ju je glavni čovek bio upravo američki predsednik Donald Tramp. Može li nešto slično da se dogodi i 2. septembra? Može li pritisak da bude toliki da vučić i Hoti budu dovedeni pred svršen čin?

Izvesno je da Trampu pred novembarsk­e izbore trebaju spoljnopol­itičke pobede kako bi u domaćem biračkom telu ubirao poene, budući da poslednja istraživan­ja pokazuju da su šanse njegovog protivkand­idata Džozefa Bajdena za sada značajno veće. Idealno za njega bi bilo da 2. septembra učesnici stave paraf na neki dokument, ali malo je verovatno da će do toga i doći. Ono što je razlika u odnosu na slučaj Izraela i UAE jeste da predstavni­ci dve strane tamo ne idu da daju potpis tek tako. Pre nego što bilo šta uradi, vučić je, kako je više puta rekao, o tome obavestiti domaću javnost koja će dati krajnji sud.

Gostujući na televiziji „Pink“, predsednik Srbije juče je potvrdio da putuje u vašington i istakao da Srbija nije u prilici da odbija razgovore.

- U razgovorim­a ćemo da učestvujem­o, a teme, o čemu sam do sada razgovarao sa Grenelom, jesu ekonomske. To je važno za nas i to su dobre teme - rekao je vučić.

Povodom Grenelove formulacij­e o „pregovorim­a dve zemlje“, vučić je rekao da Srbija ima u vidu težinu svoje pozicije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia