Blic

PRIČE O MAJSTORIMA, TROFEJIMA...

-

Beogradski Partizan prvih dana oktobra ove godine proslaviće 7S godina od osnivanja.

Knjiga „Samo jedan je Partizan” na više od 3SN stranica, uz sedamdeset­ak fotografij­a, predstavlj­a važna zbivanja iz istorije fudbalskog kluba koji je sakupio 4T domaćih pehara. Spoj faktografi­je, citata velikih imena istorije kluba i anegdota podseća na igrače, utakmice, pehare, titule, golove, trenere... Predstavlj­eno je dvadesetak najvećih asova kluba Fbobek, Zebec, Čajkovski, kilutinovi­ć, Šoškić, Galić, tukotić, kance, glić...g, skoro sto reprezenta­tivaca raznih generacija kluba, igrači koji su i po deset godina nosili crno-beli dres, treneri koji su stvarali asove i donosili pehare.

Priče o majstorima koji nisu dosegli zvezde, porodicama iz kojih su pripadnici različitih generacija igrali u fumskoj, onima koji su veliku slavu stekli posle odlaska čine sliku velikog i slavnog kluba još živopisnij­om. gzdavačka kuća „tukotić media“je za jubilarni, 7S. rođendan dk Partizan pripremila štivo koje će svakog navijača beogradsko­g kluba podsetiti na dane kada je upoznao i zavoleo crno-bele. Uvod

Kada nekome sudbina nameni početak života kakav je imao kilan Galić, vrlo je jednostavn­o naslutiti nastavak. ljegov usud je često izazivao sažaljenje i uzdahe, ali je postao čovek. g izazvao divljenje. kilan Galić rođen je V. aprila O93V. godine, u Starom Đurđevu kod remerina, pred brugi svetski rat, šest meseci posle smrti svog oca. msećajući da se zlo sprema, majka ga je kao bebu odvela u svoj zavičaj, selo pored Bosanskog Grahova. teliko je zlo stiglo, pa je dečak u četvrtoj godini ostao siroče. Sa partizansk­im zbegovima preživeo je rat. Sestra ga je pronašla u nekom selu pored brvara i povela sa sobom.

Sudbina su mu bili domovi - u lovom Sadu, pa ritelu, Zrenjaninu... raj dom je za njega bio dom, u najlepšem smislu te reči. lije bilo previše hrane, mnogo je toga nedostajal­o, ali je dom imao dvorište, a kilan Galić je umeo da napravi krpenjaču. ro je bilo sasvim dovoljno. Knjiga se može naručiti kod izdavača www.vukoticmed­ia.rs i na telefon NOO334VSOT

Homoseksua­lnost u sportu godinama je bila tabu, skrivana kao da ne postoji na najvišem nivou, a predmet društvene stigmatiza­cije na amaterskom nivou... Ipak, niti se homoseksua­lnost pojavila u 21. veku, (prve zabeležene dokaze imamo još u antici), niti je ona razlog za društvenu izopštenos­t.

Poznati sportisti retko kada istupe kao homoseksua­lci u vreme profesiona­lne karijere, već seksualnu orijentaci­ju uglavnom objavljuje tek po završetku karijere. Pritisak menadžera, sponzora i okoline je takav da je bolje prećutati ono što si nego dolaziti u neke nelagodne situacije.

Ipak, stanje se dramatično promenilo osvitom novog veka, pa je hetero normativ izgubio na snazi i svet je postao više nego ikada globalno selo. To je učinilo da lakše prihvataju razlike zbog gotovo jedinstven­e kulture i načina života planete.

Psihološke studije su pokazale da su homoseksua­lci tinejdžeri u američkom fudbalu često bili izuzetno niskog samopouzda­nja, te depresivni, što je dalje oslikao društveno izopštavan­je.treneri su odbijali da sarađuju sa njima, ali su i igrači odbijali da igraju za gej trenere.

Stanje danas nije idilično, ali u poslednjoj deceniji je više ljudi priznalo iz LGBTQ+ zajednice izašlo pred javnost nekada u čitavoj dotadašnjo­j zajednici. Vremena se rapidno menjaju, i dalje nemaju potpuno jednak tretman kao heteroseks­ualci (iako se to često prećuti), ali ipak imaju mnogo više slobode. Razbijanje Tabua je krenulo kad je Tom Vejdel odlučio da 1982. godine organizuje Gej igre, one se održavaju na svake četiri godine do dan danas.

Hiclšperge­r je najpoznati­ji fudbaler svih vremena koji je javno objavio da je homoseksua­lac. Postao je legenda Štutgarta tokom pet godina provedenih u ovom klubu, pa je danas i sportski direktor kluba. Proslavlje­ni nemački fudbaler koji je sa reprezenta­cijom beležio uspehe 2013. godine zbog serije povreda završava karijeru, a onda preokreće život za 180 stepeni. Izlazi iz romana i govori da je homoseksua­lac, te postaje jasnije zašto je ostavio devojku Ingu samo mesec dana pre zakazanog venčanja juna 2007. godine, iako su već osam godina bili u vezi. Kako sam navodi, shvatio je da je homoseksua­lac poslednjih godina, pa je odlučio da to podeli sa javnošću.

TOMAS HICLŠPERGE­R

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia