Blic

To je jedina žena koju je pogodio meteorit

- Noizz.rs VLADANA Jokić

Najveća „stvar iz svemira“pogodila je Čeljabinsk, ali En Hodžis je jedina žena na svetu koju je udario meteorit.

NASA je procenila da je meteorit veličine košarkaške lopte, preleteo 10. novembra 2019. godine iznad Nacionalno­g parka u blizini Sent Luisa u Misuriju. To znači da nam se „bliski susret“kakav je imala En Hodžis može ponovo dogoditi, pišu „Magazin novosti“. En Hodžis (34) je 30. novembra 1954. godine dremala pošto je supruga ispratila na posao. U jednom trenutku je gradić Silakogu, „mramorni grad“, u Alabama, pogodio meteorit.

En je čula tresak, soba se napunila prašinom i

Ne treba zaboraviti da pored Šejih Mustafinog turbeta u Višnjićevo­j ulici, danas Damad Ali-pašino turbe predstavlj­a jedini preostali turski spomenik ovog tipa u Beogradu.

TURSKI SPOMENICI U BEOGRADU

Nikolina Kovačević je rođena kao dečak Njegoš, a danas o svojoj transforma­ciji i transrodno­sti govori sa ponosom jer je to nešto što joj je olakšalo život i vratilo veru da ipak postoji način da budeš srećan.

Još kao dečak, sa svega tri godine shvatila je da sa njom nešto nije u redu, ali tada nije znala o čemu se radi. Bila je jako ćutljiva i zamišljena, a vremenom tokom odrastanja to osećanje je samo raslo ali bez odgovora na pitanje - zbog čega?

- Odmalena sam volela žensku garderobu i ženske igre, sve što radi jedna prosečna devojčica ja sam radila, a okolini to nije smetalo. Smatrali su to nekom fazom odrastanja i da će to vrlo brzo da prođe. Kada sam već odrasla, shvatila sam po pogledima okoline da više to ne gledaju kao fazu i da ja radim nešto ‘loše‘ i onda sam odlučila i stavila sebi misiju u svoju glavu da moram da budem kao svi ostali dečaci i da to tako mora - kaže Nikolina, koja je rođena u Prištini, a trenutno živi u Kraljevu.

DAN KADA JE POSTALA NIKOLINA

Kako dalje naglašava, dugo je živela s tom potrebom da bude muškarac iako u suštini to nikada nije bila, niti ju je bilo šta iz muškog sveta interesova­lo.

- Onda je došao dan kada sam rekla da više ne mogu da živim život za druge, nego za sebe. I od tada imam mir u glavi, srcu i duši. Tada sam postala Nikolina - kaže Nikolina za Noizz.

Taj dan kada je i zvanično postala žensko za nju je najsrećnij­i dan i trenutak kada je

sam princeza u svojoj bajci, tako me je lako podržala i prihvatila, da je to nešto neverovatn­o i nikada se nisam osetila manje vrednom ili čudnom pored nje, i ona me je naučila da ne treba. Da me nije podržala, iskreno ne znam šta bi se dogodilo sa mnom, sigurno ništa dobro. Uvek kažem, mama, hvala ti što me voliš i ovako čudnu.

PREDRASUDE O TRANSRODNI­M OSOBAMA

- Predrasude su najčešće da je to hir i bolest. Niko nije lud da rizikuje ceo svoj život zbog hira ili samo neke želje, to je unutrašnja potreba i ono što si zaista ti. Bolest na neki način i jeste, zato i postoji državna bolnica koja vodi računa o nama i leči nas promenom pola, jer je to jedini način da mi budemo izlečeni, mada ja to ne smatram bolešću, samo greškom prirode koju mi promenimo jer se protiv svoje prirode ne može - kaže Nikolina.

Zbog svega što je prošla, odlučila je da javno priča na ovu temu i pomogne svima koji se osećaju onako kao se ona nekada osećala. Zarobljena u vlastitom telu.

- Uvek se o nama mnogo pričalo, a jako malo znalo i samim tim sam želela da pružim ljudima koji jesu kao ja i koje to generalno zanima ono što ja nisam imala. Ovako mogu videti na mom Jutjub kanalu sve o procesu, hormonima i svašta još nešto. Život nikada nije lak, isto mi je i kao Njegošu i Nikolini, nijanse su u pitanju. Sada imam neke druge borbe koje polako pobeđujem svakog novog dana, a i znate kako kažu „kakve su vam misli, takav vam je život“pa ja na sve gledam jako pozitivno i samim tim pozitivne stvari mi se i dešavaju - zadovoljno danas govori Nikolina.

ŽIVOT NIKADA NIJE LAK, ISTO MI JE

I KAO NJEGOŠU I NIKOLINI, NIJANSE SU U PITANJU. SADA IMAM NEKE DRUGE BORBE KOJE POLAKO POBEĐUJEM SVAKOG NOVOG DANA, NA SVE GLEDAM POZITIVNO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia