Blic

Kad svet odraslih uništi detinjstvo

Sprski glumac za „Blic” otvoreno govori o uspesima, sredini u kojoj živimo i mladim glumcima za koje smatra da im je potrebna lična sreća kako bi bilo šta ostvarili.

- JOVAN ILIĆ

Evo sad da me neko pita – zašto nisi gledao “Tigers are not afraid”, ja bih mu rekao: “Izvini čiko, samo nemoj u glavu da me udaraš”. Mada, kad malo bolje razmislim, fascinacij­a publike filmskim i televizijs­kim adaptacija­ma narko-kartela i meksičkih narko-bosova u slučaju ostvarenju Ise Lopez je kontraudar­ac pesnicom u glavu. Iako kasnim na ovaj voz godinu dana, srećom sačekao me je u pravom trenutku na ovom praznom letnjem filmskom peronu. Entuzijaza­m za životnom peripetijo­m margine društva tone kao šupalj brod u “Tigers are not afraid” jer objektiv nije uperen u lokalnog bandita ili „narko-legendu”, već se okreće ka ljudima, tačnije, deci, ostavljeno­j u neobranom grožđu moralno posrnulog sistema koji je i previše šansi dobio na velikom platnu i malom ekranu. Odrastanje u ovom surovom svetu je jedino moguće ako veruješ u magično dejstvo kreda koje ti je učiteljica gurnula u ruku, dok leži na patosu u nadi da tebe i nju neće pogoditi metak besnih bandi koje više ne znaju u šta tačno pucaju. Rasipništv­o, nasilje i korupcija sa jedne strane, sa druge puste ulice u neimenovan­om gradu u Meksiku, kojima lutaju mališani bez korena, repa i glave sa maštovitim idejama za preživljav­anje. Idejama koje samo deci mogu da padnu na pamet. U ovom gradu duhova i političkog-mafijaškog mulja šeta grupica dečaka i jedna devojčica.

Prvi samoodbram­beni mehanizam dece na traumu je magični svet. Klinci, za razliku od nas matorih, nemaju koncept prošlosti, bojaznosti od budućnost ili anksioznos­t sadašnjice. Njihov svet je sad i ovde. Magijska realnost kao mehanizam suočavanja sa surovom realnošću je podjednako mračna i traumatičn­a kao stvarnost, ali najmlađima daje smisao u besmislu grimizne svakodnevi­ce.

Kao i u slučaju magijskog realizma u “Panovom lavirintu” Giljerma del Tora, u kojem junakinja traži smisao za građanski rat, stradanje i nasilno ponašanje prema majci od strane generala u bajkovitom svetu mitološkog stvorenja Pana, tako i Estreja u Meksiku u kojem deca nestaju, a desetine hiljada biva ubijeno od strane mafijoza godišnje, zarobljena je u svetu duhova nemirnih duša koji je progone dok joj magične krede koje je dobila od učiteljice omogućavaj­u tri želje. Tri želje će sprečiti da je tri traumatičn­a događaja poput divlje životinje ne rastrgnu.

Estreja, kao i svako dete je odrasla okovana pričama o prinčevima, princezama, čarobnim kulama, magičnim žabama i vešticama koje lete na metlama bez motora. Život kao život, prerano joj je pokazao da nijedno od bajkovitih stvorenja ne postoji, ali postoje tigrovi u ovoj bajci u Meksiku koji su ratnici, i postoje utvare koje sa njima žele rat. Stvorenja bez lica koja dozivaju decu da pođu sa njima u neki drugi svet. Estreja je prvu đavolsku neman videla kad se jednog dana njena majka nije vratila kući. Crna figura koju prati trag krvi u korak upozorila ju je da joj je bolje da beži i traži utočište, majku i hranu daleko od zidina koje više nisu njen dom.

Na tom putu upoznaće grupu dečaka predvođeni­h Šajneom. Mališan nečujnog koraka, brzih prstiju i uličarskog rečnika ukrao je nešto što nije smeo od lokalne bande koja je u vezi sa, popularno rečeno, perspektiv­nim političare­m El Ćinom. Iako je starmali ubeđen da devojčice donosi nesreće, sažalio se nad njenom nemoći i gladi, pa Estreja postaje deo priče o ratnicima tigrovima i užasom koja ih prati u korak.

Priča o preživljav­anju ili kako kaže Estreja: “Svaki put kad poželim želju, nešto se loše desi” nasilna je i tragična priča o deci koja očajnički žele da budu deca, ali im svet oko njih to ne dozvoljava.

U crnokomičn­om tonu klinci maštaju o kući sa fudbalskim terenom i bazenom, dok leže u hrpi smeća, komunicira­ju kao da su ratni veterani i kuju plan kako da izbegnu metak koji im zuji iza glave. Ništa u vezi sa njihovim životima ne miriše na detinjstvo. Smrdi na ubuđale kontejnere i tela mrtvih ljudi koje je policija odavno prestala da traži.

Isa Lopez, kao i Giljermo del Toro, predstavlj­a psihološki profil dece u traumatičn­im okolnostim­a. Možda njihov svet je nelogičan odraslom čoveku, ali je mračan i preteći kao senka koja iznenadno zatreperi pred očima racionalno­g čoveka. Nada se da je nije video, ali ju je video.

Kad maestralne glumačke sposobnost­i mališana, emotivna konekcija grupe i katarzičan kraj počnu sa udarcima taško je ostati mrtav hladan.

Uostalom, Šejn u nekom trenutku kaže Estreji: “Shvati, ženo. Nema želja, nema ničega, nema ni tigrova. Jedino smo mi ovde”. I to je najmračnij­i deo priče.

PRVI SAMOODBRAM­BENI MEHANIZAM DECE NA TRAUMU JE MAGIČNI SVET. KLINCI, ZA RAZLIKU OD NAS MATORIH, NEMAJU KONCEPT PROŠLOSTI, BOJAZNOST OD BUDUĆNOSTI ILI ANKSIOZNOS­T SADAŠNJICE

KADA MAESTRALNE GLUMAČKE SPOSOBNOST­I MALIŠANA, EMOTIVNA KONEKCIJA GRUPE I KATARZIČAN KRAJ POČNU SA UDARCIMA, TEŠKO JE OSTATI MRTAV ‘LADAN

Glumac Milan - lane Gutović iza sebe ima zavidnu karijeru koju bi mnogi mladi glumci priželjkiv­ali u svojoj karijeri. serije i filmovi poput „Tesne kože”, „Metle bez drške”, „Otvorenih vrata”, „Bele lađe” samo su neki od njegovih ostvarenja i projekata u kojima je dao svoj lični pečat. lane trenutno igra u predstavi „Ukrađena ličnost“koja na ironičan način prikazuje sliku današnjeg društva. Po njegovom mišljenju, nemoral i laž su preplavile društvo.

- smatram da je društvo potonulo u prevare, laži i nemoral, a omladinac koji ne ume da se prilagodi tom novom vremenu i brzo se oslobodi kućnog vaspitanja ostaje u siromaštvu - započinje intervju za „Blic” glumac.

skroman i povučen, Gutović svoje vreme najviše provodi u vikendici u Vojvodini gde dane provodi u miru. U javnosti se ne sreće toliko često, a sada za „Blic” otkriva da mu vikendica služi kao sklonište za pecanje.

- nije to vikendica, nego kontejner. služi mi kao sklonište kad pecam - pojašnjava detaljnije za „Blic” Gutović, kojem je pecanje jedan od omiljeniji­h hobija.

- Verovatno je razlog što me lov nije zanimao. nije me zanimao ne samo što imam neki sažaljiv odnos prema životinjam­a, nego se u lov uglavnom ide u nekoj gužvi, a na pecanju nema nikoga - poručuje lane, koji je kultnom ulogom srećka Šojića u „Tesnoj koži”, a kasnije i u „Beloj lađi” stekao ogromne simpatije domaće publike.

spekulisal­o se da do nastavka ove serije nije došlo jer je Milan bio nezadovolj­an honorarom koji mu je tada bio ponuđen. On sada otkriva da je to pitanje za nekog drugog.

- ne umem da odgovorim, jer je to pitanje za one koji daju novac i projektuju dobit - kaže glumac, koji se rado seća anegdota sa snimanja popularne serije. kako sam naglašava, to mu je jedna od najomiljen­ijih uloga.

- evo ova uloga o kojoj sada govorimo mi je omiljena. Pamtim da smo se svakoga dana i ekipa i mi glumci smejali. nikada mi nije bilo dosadno na snimanju i uvek sam rado išao na snimanje, što je kod mene retkost - izjavljuje za „Blic” Gutović.

Apropo priče oko serije „Bela lađa”, samo se nameće pitanje da li nam je danas potrebno malo više komedije.

- naravno. Mnogo nam nedostaje komedija, ali evo počinju da snimaju i to - kaže glumac, koji smatra da je sve veće propagiran­je kriminala u domaćim serijama odraz nemaštovit­ošti, a ne odraz društva u kom se nalazimo.

- Više je to odraz nemaštovit­osti stvaralaca, a ne stanja društva. ne umeju da se sete druge teme - govori glumac, koji za kraj intervjua dodaje da ne razmišlja o budućnosti i planovima unapred.

Imam kontejner koji mi služi kao sklonište kada pecam. Pecanje mi je omiljen hobi jer tada nema nikoga

NEMAM ŠTA DA KAŽEM MLADIM GLUMICMA, U OVIM USLOVIMA SAMO LIČNA SREĆA POMAŽE

MNOGO MI NEDOSTAJU KOMEDIJE, ALI KOLIKO VIDIM, I TO POČINJU DA SNIMAJU, KAŽE MILAN - LANE GUTOVIĆ

- Toliko je duga ova pauza od kada ne igramo predstave, da su se i svi dogovori koje sam imao negde zaturili - zaključuje Milan Lane Gutović za „Blic”.

S obzirom na to da glumac u ovom poslu stvara godinama i može da se pohvali zavidnom karijerom, pitali smo ga šta bi mogao da poruči mlađim glumcima. Njegov odgovor je bio jasan.

- Ništa. Od njihove sposobnost­i ionako ništa ne zavisi. U ovim uslovima samo lična sreća pomaže. Bolje je da imaju gde da igraju i da nam pomognu kod izbora omiljenog glumca - govori Gutović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LIK srećka Šojića bio MI je sudbonosan. u filmu „tesna koža“je s Nikolom simićem igrao jednu od glavnih uloga, a taj lik je nastavio da ga prati kroz karijeru
LIK srećka Šojića bio MI je sudbonosan. u filmu „tesna koža“je s Nikolom simićem igrao jednu od glavnih uloga, a taj lik je nastavio da ga prati kroz karijeru
 ??  ??
 ??  ?? VEĆE I GLAVNE ULOGE OSTVARUJE i u filmovima „Erogena zona”, „Debeli i mršavi”, „Crna Marija”, „Majstor i Šampita”, „Špijun na štiklama”...
VEĆE I GLAVNE ULOGE OSTVARUJE i u filmovima „Erogena zona”, „Debeli i mršavi”, „Crna Marija”, „Majstor i Šampita”, „Špijun na štiklama”...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia