Blic

oni su bili najozlogla­šeniji “stanari” ALKATRAZA

- I.Z.K.

između 1934. i 1963. godine, savezni zatvor Alkatraz je čuvao najopasnij­e američke zatvorenik­e. Posle smrtne kazne, zatvaranje u Alkatrazu bila je najteža kazna za najgore kriminalce. Tokom tridesetih godina prošlog veka, kriminal je bio van kontrole u Sjedinjeni­m Državama. Samo 1932. godine, na primer, zabeležena je 631 pljačka banke.

DŽORDŽ - MITRALJEZ KELI

Keli je bio iz bogate porodice u Tenesiju, a mnogi veruju da ga je njegova supruga Ketrin uvela u svet kriminala. Ona mu je kupila mitraljez i povezala sa ozloglašen­im gangsterim­a. Ubrzo nakon venčanja, postao je državni neprijatel­j broj jedan. Keli je pljačkao banke i ubijao ljude, a nakon otmice jednog naftaškog tajkuna, poslat je u zatvor u Kanzasu. Međutim, kako se hvalisao da će uspeti da pobegne i izvuče i Ketrin iz zatvora, vlasti su ga shvatile ozbiljno i premestile u Alkatraz, odakle nije mogao da pobegne. Tamo je Keli zapravo bio uzoran zatvorenik do smrti.

AL KAPONE

On je zaradio milione prodajući nelegalni alkohol u vreme prohibicij­e i to su svi znali. Hvalio se da zarađuje TN miliona godišnje, nosio je dijamantsk­o prstenje. Mnogi su ga videli kao neku vrstu heroja jer je dosta novca davao sirotinji i otvorio je i narodnu kuhinju u Čikagu. Međutim, policija je sumnjala da on unajmljuje plaćene ubice da bi se obračunava­o sa rivalima. Sedam članova bande Bagzija Melouna namamio je u jednu garažu i tu su ih pobili njegovi plaćenici. Ali policija to nije mogla da dokaže. la kraju su uspeli da ga zatvore zbog optužbi za neplaćenje poreza. Kada je konačno dospeo u Alkatraz, tamo je svirao bendžo u zatvorskom bendu.

ROJ GARDNER

Za razliku od mnogih kriminalac­a tog vremena, Gardner je radio sam. noznat je po pljačkanju vozova i osuđen je na PS godina zatvora. Zvali su ga “kralj bekstva”, a jednom je pobegao iz pokretnog voza. Takođe je pobegao iz zatvora na ostrvu Meknil tako što je presekao rupu u ogradi i plivao na obalu. Kada je uhvaćen, poslat je u Alkatraz, gde su svi njegovi pokušaji da pobegnu bili neuspešni, ali je i dalje uspeo da pravi probleme stražarima. bok je bio tamo, napisao je veći deo svojih memoara u kojima je opisao život u zatvoru.

JEDAN OD NAJPOZNATI­JIH ZATVORENIK­A SVAKAKO JE AL KAPONE, KOJI JE TAMO SMEŠTEN ZBOG OPTUŽBI ZA NEPLAĆANJE POREZA. U ALKATRAZU JE SVIRAO BENDŽO U ZATVORSKOM BENDU

DŽON I KLARENS ANGLIN SU PRVI KOJIMA JE POŠLO ZA RUKOM DA POBEGNU IZ OZLOGLAŠEN­OG ZATVORA, ZA TO IM JE TREBALO OKO PET MESECI

ARTUR BARKER

Član zloglasne porodice Barker, on je dvadesetih i tridesetih godine učestvovao u brojnim pljačkama, otmicama, a počinio je i ubistva. Sa još trojicom zatvorenik­a je 1939. pokušao da pobegne iz Alkatraza. Uspeli su da preseku zatvorske rešetke i na kraju da se popnu preko visokih zidova zatvora i pobegnu na plažu. Međutim, čuvari su ih primetili i naredili im da stanu. Kako zatvorenic­i nisu poslušali, čuvari su pucali na njih i pogodili Barkera. Barker je uhvaćen, a preminuo je sutradan od rana.

DŽEJMS VAJTI BALDŽER

ljegovi glavni zločini su se desili tek nakon što je boravio u Alkatrazu. Zbog oružanih pljački bio je u zatvoru u Atlanti. lakon planiranja bekstva poslat je u Alkatraz, gde je boravio do zatvaranja ovog zatvora 19T3, a zatim dve godine proveo u jevenvortu. no puštanju iz zatvora vratio se u Boston i vodio irsko-američku bandu tinter Hil. gstovremen­o je radio kao doušnik za dbg. Kada je sve to razotkrive­no, Bulger je 1994. pobegao iz Bostona i proveo gotovo dve decenije u begu, pre nego što je PN11. uhapšen, a potom osuđen na dve kazne doživotnog zatvora za 19 ubistava.

ALVIN - JEZIVI KARPIS

Ovog gangstera, poreklom iz Kanade, s razlogom su zvali hezivi - zbog zlokobnog osmeha. nočeo je da se bavi kriminalom sa 1N godina pomažući švercerima. Bio je član bande pljačkaša banaka sa braćom bokom i dredom Barkerom. On je bio mozak operacija i imao je go gotovo kao genije, kao i fotografsk­o pamćenje. On je čovek koji je najviše godina proveo u Alkatrazu - PT, a kada je pušten na uslovnu slobodu, deportovan je u Kanadu. Kasnije se preselio u Španiju, gde je umro.

ROBERT STRAUD

pobert Straud, zvani ntičar, bio je makro, osuđen zbog ubistva barmena koji je napao jednu od njegovih prostitutk­i. U zatvoru u Kanzasu je stekao reputaciju nasilnika, a ubio je i jednog čuvara. toleo je ptice i u zatvoru je našao gnezdo sa kanarincim­a koje je odneo u ćeliju. bobio je dozvolu da ih gaji i odgajio je oko 3NN kanarinaca. lapisao je i dve knjige o njima. Zbog loše reputacije zatvorske vlasti su odlučile da ga se reše, pa su ga poslali u Alkatraz, gde je i umro u zatvorskoj bolnici.

MORTON SOBEL

Bivši inženjer „bženeral elektrika“je sa ctel i bžulijusom pozenbergo­m optužen da je bio sovjetski špijun. Osuđeni su da su davali poverljive informacij­e pusima o američkom nuklearnom oružju u Hladnom ratu. Bračni par pozenberg je osuđen na smrt, a Sobel na 3N godina zatvora. birektor dbg bžej cdgar Huver je insistirao da ga pošalju u Alkatraz. Bo je uzoran zatvorenik. nušten je iz zatvora 19T9, posle 18 godina. nriznao je PNN8. da je špijunirao za SSSP. banas ima 1N1 godinu.

DŽON I KLARENS ANGLIN

Oni su bili pljačkaši banaka, ali su se trudili da nikog ne povrede i koristili su igračku-pištolj. U Alkatraz su premešteni nakon što su pokušali da pobegnu iz zatvora u Alabami. Zajedno sa drenkom Morisom oni su u junu 19TP. uspeli u nezamisliv­om

- pobegli su iz Alkatraza. Tokom pet meseci su kašikama i improvizov­anom bušilicom, koju su napravili od ukradenog motora usisivača, kopali i bušili rupe u ćelijama. Ukrali su i SN kišnih mantila koje su ušili i napravili splav. Trojka je 11. juna izašla iz ćelija. Ujutro su čuvari shvatili da su pobegli. lađeni su ostaci njihovog splava, ne zna se da li su preživeli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia