Blic

NIŠKI LEKARI SE BORE ZA ŽIVOT MAJKE I SINA

- BRANKO JAKAČKOSIĆ

iekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu već 13 dana biju bitku za život M. V. (48) iz Paraćina koji je zbog teškog stanja priključen na respirator. Na mehaničkoj ventilacij­i danima je bila i njegova majka (66) kojoj se stanje popravilo, pa je trenutno odvojena sa respirator­a.

Kako saznajemo, M. V. je primljen u Klinički centar u Nišu 27. jula, a proteklih 13 dana je priključen na respirator zbog teškog opšteg stanja. Šest dana posle njega, u Klinički centar u Nišu primljena je i njegova majka. Ona je transporto­vana intubirana iz bolnice u Paraćinu, ali su lekari Klinike za anesteziju uspeli da je stabilizuj­u. Zbog trenutnog poboljšanj­a, skinuta je sa respirator­a i njeno stanje je trenutno stabilno, ali lekari i dalje prate njeno stanje sa velikom pažnjom zbog neizvesnog toka bolesti koji izaziva virus korona.

- U najvećoj srpskoj Covid intenzivno­j nezi mesecima unazad ukrštaju se ljudska patnja i tuga, radost; pobede i porazi. Teške životne drame koje imaju gotovo epski karakter. Borimo se za život majke i sina iz Paraćina. Ona je, nekoliko dana nakon skidanja sa respirator­a, stabilno. Mislimo da to ide u dobrom pravcu. Njegovo stanje je jako teško. Još uvek se nadamo da možemo dobiti bitku za njegov život. To bi zaista i ljudski bila velika stvar. Na veliko zadovoljst­vo svih nas, poslednjih nedelja sve veći broj najtežih pacijenata odvojen je od respirator­a. Neki su već i na putu ka svojim kućama - kaže za “Blic” prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Lekari ove klinike koji neumorno biju bitku za živote pacijenata obolelih od korone, nedavno su ostvarili jednu veliku pobedu kada je sa respirator­a skinut mladić iz Leskovca P. N. (21), koji je, urkos svojim godinama, primljen u veoma teškom stanju i veoma brzo je priključen na respirator. No, posle 17 dana borbe lekari Klinike za anesteziju su uspeli da stabilizuj­u njegovo stanje, skinut je sa respirator­a i roditelji

BORIMO SE ZA ŽIVOT MAJKE I SINA IZ PARAĆINA. ONA JE, NEKOLIKO DANA NAKON SKIDANJA SA RESPIRATOR­A STABILNO. MISLIMO DA TO IDE U DOBROM PRAVCU. NJEGOVO STANJE JE JAKO TEŠKO. JOŠ UVEK SE NADAMO DA MOŽEMO DOBITI BITKU ZA NJEGOV ŽIVOT, KAŽE DR RADMILO JANKOVIĆ

su opet mogli da mu čuju glas.

Inače, dok epidemija virusa korona bukti širom planete, grupa hrvatskih i nemačkih naučnika spremila je za objavu studiju koja donosi nove spoznaje o SARS-COV-2. Ovaj virus može vrlo brzo da mutira, pa na njega treba delovati s nekoliko lekova istovremen­o.

- Zaključili smo da SARSCOV-2 može brzo da mutira kako bi se prilagodio uslovima u kojima se razmnožava - otkrili su naučnici.

Luka Čičin-šain, imunolog iz centra za infektivna istraživan­ja „Helmholtz“u Braunšvajg­u, glavni je autor pomenute studije.

- Kad jednom bude razvijen neki lek i počne njegova široka primena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio leku. Zbog toga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtevati primenu nekoliko lekova istovremen­o koji će virus gađati na nekoliko mesta i sprečiti njegovu mutaciju. Taj princip nam je poznat iz terapije za sidu - objašnjava Čičin-šain.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia