Blic

Sporo i nedostižno

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć novinar

Ako je suditi po broju nerešenih starih sudskih sporova, kojih je na kraju 2018. bilo čak 804.525, ona stara sintagma da je pravda spora ali dostižna izgubila je smisao u Srbiji. Čini se da je izgubila smisao i za briselsku administra­ciju, koja svojim sve jasnijim zahtevima pokazuje da gubi strpljenje za višedecini­jske reforme srpskog pravosuđa, koje nikako da dođe do evropskih standarda, efikasnog i nezavisnog sudstva. Građani Srbije su to strpljenje davno izgubili jer neki od njih i 10 godina obijaju pragove sudova ne bi li došli do pravde. Njihov glas decenijama unazad nijedna vlast ne čuje i zatvara oči na nepravdu koja im se nanosi. Doduše, mnogi vlastodršc­i i ne znaju da je u Srbiji za mnoge pravda spora i nedostižna, jer za njih to pravilo ne važi. Njihove tužbe, posebno one koje podnose protiv medija i novinara, ekspresno se rešavaju, pa možda i nisu upućeni u muku običnog sveta.

Da jesu, ne bi nam Brisel udarao packe da nam je put ka Evropi blokiran sve dok ne definišemo jasne principe za rešavanje starih sudskih sporova, kao i druge mehanizme kojima bi se postigla efikasnost srpskog pravosuđa, ali i njegova nezavisnos­t. Toliko su nepoverlji­vi, da nam je dao i rok da do kraja godine uradimo novi program rešavanja starih sudskih sporova.

Čini se je srpski put u Evropu nekako i išao, doduše brzinom puža, ali se ipak napredoval­o, sve dok na red nije došla ta prokleta vladavina zakona, koja je izgleda toliko strana srpskom biću, pogotovo onom na vlasti. Da nije, ne bi nam trebali putokazi Evropske unije, koja sa distance vidi da se u Srbiji sudi i dalje po partijskom babi i stričevima. Zato nam je i naložila da novom strategijo­m razvoja pravosuđa sve nedostatke otklonimo jer u protivnom poglavlje 23. neće biti zatvoreno.

Onda će biti jasno da je rimska boginja pravde Justicija, koja u rukama ima vagu kojom meri pravdu i mač kojim preseca donoseći pravednu presudu, samo simbolično u srpskim sudovima. Pravda će u Srbiji za obične smrtnike biti i spora nedostižna. Kao i Evropa.

Čini se je srpski put u Evropu nekako i išao dok na red nije došla ta prokleta vladavina zakona, veoma strana srpskom biću i vlasti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia