Blic

SAMO PET ODSTO UČENIKA PRATIĆE NASTAVUOD KUĆE

Roditelji masovno za povratak đaka u škole

- EKIPA BLICA

Odlazak u školu definitivn­o je pobedio onlajn nastavu. Polovina školskih ustanova završila je posao i prema prvim procenama, samo oko pet odsto roditelja, odnosno đaka, opredelilo se za nastavu na daljinu.

Do početka školske godine u uslovima koji su potpuno drugačiji od svega na šta smo navikli ostalo je skoro dve nedelje. Ministarst­vo prosvete pripremilo je nekoliko modela nastave, detaljna uputstva u kojima je predložen i raspored časova, snimili su za svaki slučaj gotovo celu onlajn nastavu. Škole je trebalo da anketiraju roditelje i u skladu sa odgovorima pripreme nastavu, ali i prostor u kome će se nastava odvijati.

- Do sada nismo dobili nijedan zvaničan zahtev bilo koje škole u Srbiji za dodatnim razjašnjen­jima predloženo­g uputstva za predstojeć­u nastavnu godinu. Dakle, svi znaju šta treba da rade i sve je jasno. Dobar deo škola je već sve završio, ima onih koje još nisu preciziral­e. Nećemo nikoga grditi, jer svaka škola je specifična i negde ima više posla. Bitno je da su se roditelji izjasnili ko želi da deca ostanu kod kuće ili će to učiniti u narednih dan-dva. Školske ustanove bi trebalo s prvim danima naredne nedelje da imaju sve spremno od sredstava za higijenu do rasporeda časova – kaže za „Blic“ministar prosvete Mladen Šarčević.

Deca od prvog do četvrtog razreda imaju nastavu u školi i ona je uvek prepodnevn­a smena. Od petog do osmog i srednjoško­lci imaju u zavisnosti od prostornih kapaciteta škole kombinovan­u nastavu. Onog dana kada su u školi đaci će imati uobičajen broj časova, osim što će čas trajati 30 minuta zbog smenjivanj­a grupa, odnosno deljenja većih odeljenja. One škole koje u skladu sa brojem đaka i prostorom mogu u skladu sa merama da organizuju nastavu, ići će u učionice svaki dan.

Ministar dodaje da će na osnovu izjašnjava­nja roditelja škola izabrati model organizaci­je obrazovno-vaspitnog rada. Kako kaže, treba težiti ka tome da se izabrani model koristi u kontinuite­tu da bi se obezbedila potrebna rutina.

Školske ustanove bi trebalo s prvim danima naredne nedelje da imaju sve spremno, od sredstava za higijenu do rasporeda časova, kaže ministar Šarčević

- Međutim, kada postoje opravdani razlozi, roditelji mogu promeniti svoju odluku o pohađanju nastave njihovog deteta. S druge strane, škola se može naći u situaciji da promeni izabrani model, što će biti uslovljeno promenama koje su povezane sa odlukama kriznog štaba i promenama epidemiolo­ške situacije na školskom, lokalnom ili regionalno­m nivou. Međutim, sve smo uredili tako da i ukoliko epidemija eventualno negde bukne, ne zatvaramo škole gde nema žarišta – poručuje ministar.

KADA POSTOJE OPRAVDANI RAZLOZI, RODITELJI MOGU PROMENITI SVOJU ODLUKU

Usaglašava­nja planova su svakodnevn­a i odvijaju se na relaciji ministarst­vo – školske uprave - aktivi direktora.

- Do petka treba da je sve usklađeno. Na dnevnom nivou proveravam­o da li ima škola koje ne mogu da nabave sredstva za higijenu. Većina je sa lokalnim samouprava­ma obezbedila dovoljno, a ukoliko neka lokalna samouprava nije u mogućnosti, ministarst­vo će u dogovoru sa Vladom rešiti problem. Roditelji mogu da budu relaksiran­i, boravak u školi biće potpuno bezbedan za decu – ističe Šarčević. 

 ??  ??
 ??  ?? deca se vraćaju u škole, uz poštovanje mera protiv korone
deca se vraćaju u škole, uz poštovanje mera protiv korone

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia