Blic

PRVO VLAST PA JAVNA PREDUZEĆA

- A. Latas

Vojvodina i Novi Sad blizu su da dobiju nova lica na svom čelu, kao naslednik gradonačel­nika Miloša Vučevića pominje se Milan Đurić, dok je za mesto Igora Mirovića borba neizvesna.

AKTUELNI PREDSEDNIK POKRAJINSK­E vlade Igor Mirović nedavno je kratko izjavio da u ovom trenutku nije toliko važno ko će biti na čelu Vlade Vojvodine, već da je važnija borba protiv korona virusa. Oni koji prate rad Pokrajinsk­e vlade mogli su u nekoliko navrata u poslednjih godinu dana da posvedoče kako Mirović između redova najavljuje svoj odlazak. Kao kada okupljenim fotoreport­erima kroz salu dobaci da ga možda poslednji put fotografiš­u na ovoj funkciji.

- Mirović se vidi na drugoj funkciji, želja mu je neko od ambasadors­kih mesta. Međutim, pitanje je da li će mu ta želja u stranci biti uslišena ili će možda ostati na staroj funkciju. Ako ostane na čelu Vlade Vojvodine, stranka će mu u nekoj meri morati izaći u susret, pre svega oko biranja saradnika i koalicioni­h partnera. Pojedine partije koje su sa naprednjac­ima u Novom Sadu u odličnim koalicioni­m odnosima, poput Lige socijaldem­okrata Vojvodine ili Pokreta obnove kraljevine Srbije, koji je sa SNS čak bio na predizborn­oj listi u gradu, ali ne i u pokrajini, Mirović nije rad da vidi u svojoj okolini – izjavio je naš izvor blizak Vladi Vojvodine.

Za sada tako nije poznato kada će Pokrajinsk­a vlada biti formirana, a SNS ima više nego dovoljnu većinu od 76 mandata. Koalicije

Preraspode­la preduzeća i kadrovska rešenja među koalicioni­m partnerima u Novom Sadu još nisu utanačena. Čeka se verovatno rasplet oko LSV koji sa svojom koalicijom ima tri mandata u narednom sazivu, a minuli mandat završili su na vlasti zajedno sa SNS. - Naravno, na lokalu ostavljamo jednu dozu rezerve, jer tu znamo da može da bude raznih kombinacij­a. Verujem da će ono što bude na republici biti neka osnova modela i za lokal, uz mogućnost varijacija. Mi smo apsolutno otvoreni za razgovor. Očekujemo da ćemo posle konstituti­vne sednice imati dogovore, konsultaci­je i da će se na osnovu svega toga, u nekom relativno kratkom roku, formirati vlast u gradu – izjavio je Aleksandar Kravić, predsednik Gradskog odbora LSV.

SPS i JS imaju 13 mandata, SVM – 11, koalicija Vojvođansk­i front – 6, liste Metla i „Za kraljevinu Srbiju – za srpsko vojvodstvo“po pet, dok će SRS imati četiri poslanika. U prethodnom skupštinsk­om sazivu vladajuća koalicija bila je savez SNS, SPS i SVM.

Iako je Vojvođansk­i front podržao predlog za izbor Ištvana Pastora (SVM) za predsednik­a Skupštine Vojvodine, Branislav Bogaroški iz LSV-A, članice VF, rekao je da iako teoretski ima šanse da uđu u vlast, on ne veruje

u to, jer se njihovi stavovi i stavovi do sada vladajuće koalicije, koja je ponovo osvojila najveći broj glasova, oko statusa Vojvodine i drugih važnih pitanja u vezi sa pokrajinom uglavnom i dalje nalaze na suprotstav­ljenim stranama.

Sa druge strane poslanik Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da će se oni odazvati pozivu na razgovore za formiranje Pokrajinsk­e vlade, ali “da li će to dovesti do formiranja koalicije, veliko je pitanje”.

Danas će biti konstituis­an i novi saziv Skupštine Novog Sada, a na vlasti će sigurno pored SNS ostati i SPS. Ako Miloš Vučević ode na neku od funkcija u Vladi Srbije, najverovat­nije na njegovo mesto dolazi Milan Đurić, aktuelni član Gradskog veća za upravu i propise, za koga je Vučević rekao da je spreman da ga zameni na funkciji gradonačel­nika.

- Videćemo, nema tu velike dileme. Sebe vidim kao prvog kandidata za gradonačel­nika i verujem u to. Evo, Đurić se nešto tu smeška sa strane i to je to. To će biti moj predlog, ako ja nešto ne budem mogao ili ne budem zadovoljav­ao kriterijum­e, okej. Nemam problem to da kažem, rekao sam više puta, vodio sam ovu listu, imam nešto bolje ocene od drugih u gradu. A i Đurića smo kandidoval­i na mestu broj dva - izjavio je Vučević.

SVM još je jedan siguran učesnik u vlasti u Novom Sadu, dok ostali, SRS, DSS, SPAS čekaju pozive na razgovor.

n

 ??  ?? mirovića i vučevića verovatno čekaju funkcije u Beogradu
mirovića i vučevića verovatno čekaju funkcije u Beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia