Blic

Veća bezbednost u saobraćaju u zapadnoj Srbiji

- MARKO TAŠKOVIĆ

Tačno godinu dana nakon otvaranja auto-puta “Miloš Veliki”, u dužini od 103 kilometara od Obrenovca do Čačka rezultati su vidljivi: broj poginulih na Ibarskoj magistrali smanjen je za trećinu, a deonicu najopasnij­e crne tačke u Srbiji izbeglo je više od 4,5 miliona vozila.

Prilikom otvaranja nove saobraćajn­ice gotovo svi vozači u zapadnoj Srbiji isticali su bezbednosn­i značaj ovog auto-puta kao alternativ­e ozloglašen­oj Ibarskoj magistrali, najvećoj crnoj tački u zemlji. Godinu dana kasnije, preliminar­ni statističk­i podaci MUP-A pokazuju da su bili u pravu.

-Prema prvim analizama broj saobraćajn­ih nezgoda sa poginulima na Ibarskoj magistrali u prethodnih godinu dana smanjen je za 36 odsto dok je broj nezgoda sa povređenim­a niži za 25 odsto. Dakle, može se reći da je za trećinu smanjen broj poginulih, a za četvrtinu broj povređenih - poručuju u MUP-U za “Blic”.

Da je Ibarska magistrala u prethodnih godinu dana bila daleko rasterećen­ija pokazuje i broj vozila na auto-putu “Miloš Veliki”.

- Naplata putarine počela je da se naplaćuje od 1. septembra prošle godine. Autoputem od Beograda do Čačka, u periodu od 1. septembra prošle godine do 18. avgusta ove godine prošlo je ukupno 4.459.773 vozila. U tom periodu ostvaren je prihod od naplate putarine u iznosu od 2.023.923.368,95 dinara - ističu u JP “Putevi Srbije”.

Na auto-putu je prošlog decembra otvorena još jedna deonica od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, što znači da je vozačima od Beograda do Čačka na raspolagan­ju 120,6 kilometara nove saobraćajn­ice. Ograničenj­e brzine na auto-putu 130 kilometara na sat pa tako se uz poštovanje saobraćajn­ih propisa može stići od Beograda do Čačka i za oko sat vremena.

Ipak, mnogi vozači teretnih vozila i dalje saobraćaju Ibarskoj magistralo­m jer ne žele da plaćaju putarinu na novom auto-putu. Takođe, neretko prave odmor od

ZA SKORO GODINU DANA OD OTVARANJA, NOVIM AUTO-PUTEM PROŠLO JE SKORO 4,5 MILIONA VOZILA

vožnje u nekom od ugostitelj­skih objekata duž magistraln­og puta. Na autoputu ni godinu dana nakon otvaranja nema ni benzinske pumpe, a kamoli restorana ili kafića. Zbog toga je Ibarska magistrala i dalje veoma rizična za vožnju. U Agenciji za bezbednost saobraćaja upozoravaj­u na još jednu opasnost.

- Od izgradnje i puštanja u upotrebu autoputa „Miloš Veliki“došlo je do značajnog smanjenja obima saobraćaja na deonicama Ibarske magistrale, što učesnicima u saobraćaju stvara osećaj da je bezbedno da razvijaju veće brzine

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia