Blic

HRAM GOTOV U OKTOBRU POSLE VIŠE OD 100 GODINA

Predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su radove na unutrašnje­m uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru.

- Ag.

VUČIĆ JE IZJAVIO da je država u prethodne tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save uložila 43 miliona evra, što je najviše u prethodnih 50 godina. Istakao je i da očekuje ruskog predsednik­a Vladimira Putina na otvaranju Hrama.

- Ja sam ponosan na to što smo kao država mogli najviše da pomognemo. To je narod dao, jer je država bila efikasna, desetostru­ko snažnija nego što je bila 2012, 2005, 2000, 1985. godine i bilo kad u svojoj prošlosti od 1945. godine pa naovamo - rekao je Vučić prilikom obilaska radova na Hramu sa patrijarho­m Irinejem.

Predsednik se zahvalio je ruskim prijatelji­ma i partnerima na podršci i pomoći na uređenju Hrama.

Naveo je i da Hram Svetog Save ima više sličnosti sa “Svetom Sofijom u Carigradu”, odnosno Aja Sofijom u Istanbulu, koji više nije ni muzej, ni crkva.

Patrijarh Irinej poklonio je predsednik­u Vučiću pločicu – srpsku zastavu u mozaiku.

Predstoje radovi na podu, kao i na 20 odsto mozaika.

Rusija je i uložila novac u oslikavanj­e Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanj­u kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika. Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavn­im hramovima, a samo još jedan hram – Pećka

patrijarši­ja – ima prikaz Vaznesenja u kupoli. Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavn­oj svetinji.

Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku. Radovi se izvode i na izradi čak 300 lustera.

n

O novoj minimalnoj mesečnoj zaradi u Srbiji trebalo bi da preseče nova vlada, a do njenog formiranja, sindikati, poslodavci i država ukrstiće stavove i pokušati da nađu rešenje. Kako nam kažu u sindikatu koji će učestvovat­i na pregovorim­a, njihov stav je da je 34.000 dinara „suma ispod koje se ne bi išlo”, a što bi bilo povećanje trenutnog minimalca za oko 4.000 dinara.

Danas će biti prvi sastanak tri strane, a sindikati su, kako saznajemo, spremili tri opcije sa kojima će izaći na pregovore: Prvi je da se minimalna zarada, koja danas iznosi 30.022. dinara, izjednači sa minimalnom potrošačko­m korpom, što bi značilo povećanje minimalca za oko 25 odsto - na 37.700 dinara.

Ovakav tempo rasta je dogovoren ranijih godina. Sindikalci su, međutim, danas svesni okolnosti i novih problema u privredi, tako da teško i očekuju realizacij­u ovog ranijeg obećanja.

Drugi predlog koji će izneti pred poslodavce i vladu jeste povećanje minimalca za 5.000 dinara, na 35.000, što bi bio rast od oko 11 odsto. Toliko procentual­no povećanje, podsetimo, bilo je i prethodne godine kada je dogovoreno povećanje minimalne zarade sa 27.000 na 30.000 dinara.

- I treći predlog, ispod koga ne bismo išli, jeste povećanje na 34.000 dinara - kaže Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalni­h sindikata Srbije.

To bi bilo nešto manje povećanje nego prošle godine, kada je Vlada odobrila najveći rast minimalca do sada. Naš sagovornik dodaje i da će o minimalcu najverovat­nije prelomiti nova vlada.

S druge strane, veliki broj poslodavac­a, čak 85 odsto, prema anketi Unije poslodavac­a, smatra da povećanje minimalca nije opravdano.

- Minimalna cena rada se uvek određuje na osnovu nagoveštaj­a kako će izgledati sledeća godina. S obzirom na celu situaciju sa pandemijom i neizvesnos­t o daljem toku i zdravstven­e i ekonomske krize, nikome nije dovoljno jasno kojim kriterijum­ima bi se trebalo voditi sada - objasnio je nedavno u razgovoru za „Blic Biznis” Nebojša Atanackovi­ć, počasni predsednik Unije poslodavac­a Srbije.

Atanackovi­ć podseća da je stav Unije poslodavac­a da se cena minimalca određuje u odnosu na BDP i u odnosu na inflaciju, a to su do sada bili relativno stabilni pokazatelj­i - srpska privreda je rasla između 3,5 i 4 odsto, dok je inflacija bila ispod 2 procenta.

- Mi ćemo ovog puta tražiti moratoriju­m na cenu minimalne zarade, odnosno da ostane na sadašnjem nivou sve dok se ne ustanove neke druge okolnosti i dok ne budemo bili u prilici da predviđamo dalja dešavanja. Nećemo biti ni za rast, a ni za smanjenje - ističe sagovornik „Blica”.

n

 ??  ??
 ??  ?? Ostalo još 20 Odsto mozaika da se uradi
Ostalo još 20 Odsto mozaika da se uradi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia