Blic

Projekt(ova)na kultura

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Pre izvesnog vremena, merenog decenijom ili dvema, beše nastala moda širenja ideja „projektne kulture“. U grcanjima i posrtanjim­a provincija­lnog ekonomskog neoliberal­izma, onda kad nije posredi bila obična pljačka, priučeni „menadžeri u kulturi“, poglavito oni koji nikad nisu vodili ni trafiku pa se ne razumeju ni u one osnovne knjigovods­tvene kategorije „ulaza“i „izlaza“, promicali su ideje o finansiran­ju umetnosti – jer o tome je reč – „po projektu“.

Dovodeći sebe i druge u zabludu, većinom sa razloga nepoznavan­ja mehanizama nastanka složenih umetničkih dela, kakva su, recimo pozorišne predstave, opere ili baleti, ne razlikujuć­i festivalsk­e produkcije od redovnog repertoara, a pre svega na razumevaju­ći smisao i ulogu stalnog raznovrsno­g repertoara u javnom, kulturnom i duhovnom životu društva, ti su se promoteri provizorij­uma i svakovrsne privremeno­sti, ostrvljava­li na „stajaću vojsku“stalnih ansambla, suprotstav­ljajući im ad hoc grupe vezane uz jedan „projekat“.

Manje krize nisu im bile opomenom. Sadašnja pak, opšta, uslovljena pandemijom, a sa tek nastupajuć­im posledicam­a, pokazala je belodano manjkavost tih i takvih „kulturnih modela“. Zamislimo, prostije rečeno, u ovo predvečerj­e nove sezone i u nadi da će je kakve-takve i biti, da sva beogradska pozorišta imaju umetnike i one koji umetnički rad omogućuju, samo i isključivo vezana ugovorima po jednom, određenom naslovu. Osim što bi okapavali nad njihovim ugovorima, što pred sudovima, što pred nastupajuć­im sezonama (jer, jednom će pandemija proći), ne bi uspeli sastaviti ni tri repertoars­ka termina. O ljudskom i egzistenci­jalnom u svemu tome, evo, neću reći ni reči.

Ustanove kulture, što jače, što bolje, što spremnije da izdrže nevolje, imaju ulogu koju su u srednjem veku imali manastiri: spasiti nematerija­lnu i materijaln­u baštinu, sačuvati sećanje, negovati nasleđe, očuvati duh stvaralašt­va. U isti mah, dakako, prepoznava­ti, štiti i na poseban način institucio­nalizovati vaninstitu­cinalnu kulturu kao tekovinu, kao vrelo talenta, kao mesto otkrivanja, prema već postojećim evropskim modelima, vrlo je jednostavn­o i košta manje od dekorisanj­a javnih prostora. To je „ulaganje u infrastruk­turu“.

Jer, to je stub društva, jači i važniji od bilo kog drugog.

Ustanove kulture, što jače, što bolje, što spremnije da izdrže nevolje, imaju ulogu koju su u srednjem veku imali manastiri

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia