Blic

NORVEŠKA JE EPICENTAR SVEGA

Ljubiša Tumbaković objavio spisak za duele u Ligi nacija Vrh vrhova je utakmica baraža u Oslu, rezultat stvara atmosferu i to nam je potrebno za 8. oktobar, poručuje selektor Srbije koji je pozvao i debitante Strahinju Pavlovića, Dušana Vlahovića i Đorđa

- VELJKO IVANOVIĆ

Selektor reprezenta­cije Srbije Ljubiša Tumbaković objavio je spisak igrača na koje računa za mečeve Lige nacija. Na njemu su debitanti Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović i Đorđe Despotović, a među “orlovima” neko vreme neće biti Luke Milivojevi­ća.

Srbiju u septembru očekuju dueli u Ligi nacija, u Rusiji 3. septembra i tri dana kasnije na “Marakani” protiv Turske. Ali, sve su oči ipak uprte u duel od koga nam mnogo toga zavisi, polufinaln­i meč baraža za Evropsko prvenstvo, koji će “orlovi” odigrati u Oslu protiv Norveške. Ulog je finale, preko koga bismo mogli do kontinenta­lnog šampionata - posle više od 20 godina.

- Svako ko se takmiči želi da napravi rezultat. Reprezenta­cija

Srbije mora na svakoj utakmici da da maksimum, ali je ovog momenta prioritet naš nastup u baražu i to je epicentar svega. Vrh vrhova je utakmica 8. oktobra. Rezultat stvara atmosferu i to nam je potrebno za oktobar - ističe Tumba.

“Orlovi” su dugo bili zbog pandemije korona virusa na pauzi, a mečevi protiv Rusije i Turske trebalo bi da im posluže kao generalna proba za baraž za plasman na Evropsko prvenstvo. Zanimljivo, od šestorice defanzivni­h igrača na spisku, nijednom ovo nije primarna pozicija.

- Ideja je da se kroz ove dve utakmice afirmiše način igre za ono što je naš cilj ove godine, a to je da prođemo baraž za Evropsko prvenstvo. Ovaj spisak je za nijansu modifikova­n u odnosu na onaj iz februara i marta. U novonastal­oj situaciji nismo imali prostora da skautiramo igrače, ni naše, ni strane. Vodili smo računa da način i model igre prilagodim­o kako reprezenta­tivci igraju u svojim klubovima. Manji broj igrača u defanzivno­j liniji biće rezultat načina igre. Da li je to hronični nedostatak bekova, ne znam. Verovatno tako naiđe grupa igrača koja nosi tim i to traje par godina i napravi se prostora gde jednostavn­o nemate igrača - rekao je Tumbaković. Na spisku ponovo nema Luke Milivojevi­ća.

- Kroz ove dve utakmice moramo da definišemo način igre, ideju za ono što dolazi u oktobru. Luka je

proveren igrač, vratio sam ga u reprezenta­ciju i razgovaral­i smo sa njim. Zbog grupe igrača na njegovoj poziciji glupo bi bilo da gomilamo. Odlučeno je da preskoči i da dođu igrači poput Grujića i Lukića, ali je Luka tu i računamo na njega.

Selektor je istakao da je sa Lukom Jovićem problem rešen prošle godine, a da nije ni znao za nesporazum sa Markom Grujićem.

- Sa Jovićem smo definisali situaciju još u decembru. Marko Grujić je fudbaler kog pratim godinama, još od mlade reprezenta­cije, Crvene zvezde, Liverpula i Herte. Ovog momenta se ukazala prilika da dođe, nisam razgovarao sa njim, deo mog posla je da ga stavim na spisak.

Tumbaković­a raduju dobre partije i novi ugovor koji je dobio Nemanja Matić.

- On je proveren i standardan reprezenta­tivac. Posebno raduje kada neko ima 31 godinu i produži ugovor na tri godine i ima kvalitetne nastupe u svom timu.

Na spisku mesta nije bilo za fudbalere iz Superlige Srbije.

- Skautirali smo preko 40 igrača za sve ono što bi trebalo da se desi do kraja godine. Moja je ideja uvek bila da moramo da afirmišemo našu ligu i da na spisku moraju da budu igrači iz naše lige. Ovog momenta zato što je sve poremećeno terminološ­ki, moja ideja je da igrači iz naše lige koji tek ulaze u neki ritam ostanu u svojim klubovima zbog onoga što ih čeka u Evropi, jer znamo koliko to znači našim klubovima. Onog momenta ako bude postojala potreba da budu deo našeg nacionalno­g tima, oni su tu - podvukao je Tumbaković.

 ??  ?? nadamo se da će se „orlovi“radovati u septembru i oktobru
nadamo se da će se „orlovi“radovati u septembru i oktobru
 ??  ??
 ??  ?? ... kao i strahinja pavlović
... kao i strahinja pavlović
 ??  ?? dušan vlahović je dobio debitantsk­i poziv...
dušan vlahović je dobio debitantsk­i poziv...
 ??  ?? marko grujić se vratio u reprezenta­ciju srbije
marko grujić se vratio u reprezenta­ciju srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia