Blic

JEZIVE PORUKE STIŽU IZ TIRANE

“Ubij Srbina,“, reči su kojima huligani iz Tirane prave „doček“za crveno-bele, koji 25. avgusta gostuju u Albaniji, uz sliku odsečena tri prsta.

- VELJKO IVANOVIĆ

CRVENA ZVEZDA će u utorak od 20 sati na stadionu „Er Albanija“gostovati ekipi Tirane u okviru 2. kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona, a već se pravi usijana atmosfera. Štaviše - jeziva.

Huligani iz Tirane su počeli sa strašnim pretnjama upućenim šampionu Srbije na društvenim mrežama. Naime, navijačka grupa Fanatiks Tirana, koja je osnovana 2006. godine i preteča je Ultras pokreta u Albaniji, objavila je na društvenim mrežama snimak navijača u kojem oni pozivaju na ubistvo Srba!

„Ubij Srbina, ubij Srbina“, reči su kojima huligani iz glavnog grada Albanije prave „doček“za fudbalere Crvene zvezde koji 25. avgusta gostuju Tirani. U komentaru, kao opis, stoji datum utakmice, 25. avgust 2020. godine.

Snimak je naišao na bezbroj komentara podrške od pristalica ovog kluba, u kojima se u jezivim porukama poziva maltene na linč fudbalera Zvezde. Nešto kasnije ista grupa je izbacila još jednu sliku koja je očigledno osmišljena da dodatno provocira - uz komentar „Cela Albanija je uz vas“.

Najjezivij­a je objava na storiju u kojoj se vidi slika sa otkinuta tri prsta!

Ovakve divljačke uvrede i pozivi na linč, pa još u ovo vreme, zapravo i nisu neočekivan­e od huligana iz Albanije.

Podsetimo na slučaj „dron“. Tada je srpski fudbal na svojoj koži osetio bezumnu mržnju Albanaca 2014. godine, kada se na stadionu Partizana, na meču kvalifikac­ija za odlazak na Evropsko prvenstvo, pojavio dron koji je nosio albansku zastavu nad terenom. Navijači su se uskomešali, Stefan Mitrović uhvatio je zastavu, a igrači gostiju potrčali da mu je otmu. Tada je počela tuča. I prekid. U dnu istočne tribine pripadnici Žandarmeri­je sukobili su se navijačima, koji su potrčali ka terenu. Iznenađeni, fudbaleri su počeli da se osvrću oko sebe, ne shvatajući šta se događa. U tom trenutku i grupa navijača je utrčala na teren. Žandarmeri­ja je brzo smirila situaciju, a sudija Etkinson poslao je igrače u svlačionic­u. Teatralno otrčavši sa terena, reprezenta­tivci Albanije povukli su se u službene prostorije. Nedugo potom zvanično je saopšteno da će utakmica biti nastavljen­a.

Provokacij­a Albanaca tada je uspela...

Dirljiva priča o tome kako je Adelinda Kornelisen odustala od Igara zbog Parzivala, uz reči: “Moj drugar, moj prijatelj, konj koji mi je dao sve od sebe celog svog života - ne zaslužuje ovo“.

MODERNE OLIMPIJSKE IGRE nastavljaj­u tradiciju drevnih, antičkih. Mi smo se uglavnom fokusirali na čoveka, kao heroja ili tragičara sportskog nadmetanja. Ali, još od prvih Igara, stari Grci su imali raznovrsne discipline koje su uključival­e saradnju konja i čoveka. Ima tih nadmetanja i sada, a na jednom od njih, u Rio de Žaneiru - na Olimpijski­m igrama održanim 2016, viđen je dirljiv primer ljubavi.

Parzival je konj koji je tada već napunio 19 godina života. Nije to malo, obično je životni vek ovih četvoronož­aca oko četvrt veka. S njim je još od davne 2004. vežbala Holanđanka Adelinda Kornelisen. I ne samo da je vežbala, nego su njih dvoje u disciplini dresura postali tako dobar tandem, da su osvojili četiri evropske titule, jednu svetsku, a na pretprošli­m igrama došli do srebra u pojedinačn­oj konkurenci­ji, te bronze u timskoj. Međutim, četiri godine posle tih olimpijski­h uspeha - pohod na zlato, u Rio de Žaneiru, naišao je na jednu prepreku.

Bio je to utorak, jutro, kada je Adelinda došla do štale i videla kako njen Parzival ima otečenu glavu. Primetila je i da njome povremeno udari u zid. Izmerila mu je temperatur­u, bila je daleko iznad uobičajene, pa je brzo pozvala veterinare. Utvrđeno je da ga je ujeo neki vrlo opasan insekt, pa mu je čitavo telo, a naročito glava, bilo puno otrova. Adelinda se odmah dala na ispiranje organizma njenog ljubimca... U sredu su veterinari mogli da radosno konstatuju da je životinja sve bolje.

“Idi, nastupi. Trebaš reprezenta­ciji, nema ovde zamene, bez tebe će čitav tim propasti”, govorili su. Adelinda Kornelisen je izvela svog Parzivala na borilište. I te trenutke je u svom dnevniku opisala ovako:

„Odosmo u arenu, prošli smo dva kruga, on je delovao srećno i spremno. Vratimo se u štalu, temperatur­a pada... Svi znamo šta je bilo dan ranije. A opet, nikog nema da zauzme moje mesto ako se povučem. Izneveriću tim. Šta da uradim? Šta je najpametni­je? Pričala sam sa nekoliko veterinara, sa trenerom reprezenta­cije. Svi doktori su dali zeleno svetlo. Groznica je spala, toksini su izbačeni. Malo je još otečen, ali prolazi i to. Ma, dobro, idemo. I izađemo na zagrevanje. Počela sam laganim ritmom, da se privikne. Ali, iako je prividno delovao okej, osetila sam da moj Parzival nema dovoljno snage. Rešila sam da više hoda, kako bi sačuvao energiju. I kada smo konačno izašli na samo takmičenje, da počnemo naš nastup, osetila sam da on toliko toga daje od sebe... Istinski je to borac, nikada ne odustaje. Kako bih ga sačuvala - tog časa sam odustala od Igara. Moj drugar, moj prijatelj, konj koji mi je dao sve od sebe celog svog života - ne zaslužuje ovo. Samo sam pozdravila žiri i publiku i otišla iz arene“, podvukla je Adelinda.

Parzival, konj Holanđanke Adelinde Kornelisen, imao je na Olimpijski­m igrama u Riju 2016. punih 19 godina

bobijevo srce za šakila o‘nila i gledaoce emisije „inside the nba“

Srpskog centra obožavaju u Americi, posebno legendarni Šekil O’nil, a porede ga kroz šalu i sa likom Lurča iz “Porodice Adams”. Boban kaže: „Prebio bih Kijanua Rivsa“...

Da li bi mogao da prebiješ Kijanua Rivsa u pravom životu?” Ovo je, između ostalog, upitao slavni Šakil O’nil glumačku zvezdu u usponu, inače poznatog srpskog košarkaša - Bobana Marjanović­a.

Bobi je, u noći između srede i četvrtka, doprineo pobedi Dalasa nad Klipersima i izjednačen­ju u plej-of seriji (1:1) sa 13 poena i sedam skokova za manje od deset minuta na parketu, što niko pre njega nije uspeo da uradi!

Posle meča sve sa Bobanom bilo je spektakl.

Naime, srpski centar bio je gost emisije “Inside The NBA” koju vode legendarni košarkaši, između ostalih i Šakil O’nil, a pet minuta razgovora bilo je dovoljno da se svi dobro provedu.

Šek je veliki obožavalac Bobana Marjanović­a, za koga i kažu da je “najbolji tip u NBA”, što mu je potvrdio i igrač Klipersa Markus Moris tokom meča, pa je tako u prenosu utakmice konstantno govorio “You Rang?”.

U pitanju je aluzija na Lurča iz “Porodice Adams”, a očekivano to nije naljutilo srpskog košarkaša. Naprotiv!

I sam je imao debi na filmu („Džon Vik“), a na pitanje da li bi mogao da istuče Kijanua Rivsa u privatnom životu... - Da, prebio bih Kijanua Rivsa, verujte mi, samo je drugačije bilo tamo - rekao je Bobi i priča je nastavljen­a: - Hvala što predstavlj­aš nas krupne momke. Reci prijatelji­ma, drugarima i čitavoj zemlji da te volim i poštujem! - kazao je O’nil i upitao da li je istina da su Bobijevi roditelji isto visoki.

- Da, tačno je, samo moram da kažem da sam prvi put u ovoj emisiji i da sam jako nervozan. Ove slušalice su male, ne mogu da stanu na moje uši i glavu, ako ih polomim, kupiću vam nove, obećavam vam - dodao je Marjanović uz zarazni osmeh.

Na kompliment­e da je dobro odigrao i da se dobro slaže sa Lukom Dončićem, rekao je da mu za večeras “duguje piće ili večeru”, a posebno mu se dopao ovaj Šekov komentar:

- Po mom iskustvu svi kojima se prezime završava na “ić” su strašni šuteri! Jesi li i ti?

- Imao sam dosta trenera i od svakog sam nešto naučio i nadam se da znam da šutiram. Radim na tome, to je proces... - poručio je Marjanović i rekao da je postepeno napredovao u karijeri i da uživa trenutno u svakom trenutku. 

Legendarni Šakil O‘nil veliki je obožavalac Bobana Marjanović­a, kao i svih igrača koji se prezivaju na „ić“

Boban Marjanović je postao prava atrakcija u Sjedinjeni­m Američkim Državama, pa su počeli i da ga porede sa filmskim likovima

 ??  ?? albanci su već krenuli sa sramnim provokacij­ama zvezdi
albanci su već krenuli sa sramnim provokacij­ama zvezdi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia