Blic

Jesu li mošti Svetog Save spaljene?

Ličnost Svetog Save I Srpskog (oko 1175-1236), utemeljiva­ča samostalne Crkve u Srba, monaha, prosvetite­lja, hagiografa, zakonodavc­a, diplomate, osnivača prvih biblioteka, bolnica, skloništa za sirote i bezdome, s pravom se već vekovima smatra neprikosno­ve

- (NASTAVAK U IDUĆEM NEDELJNOM “BLICU”)N

/ 23. AVGUST 2020.

Svojim životom, delom i istorijsko­m zaostavšti­nom Sveti Sava je postavio kamen-temeljac nacionalno­g i svakog identiteta svojih sunarodnik­a u vekovima koji su usledili. Odanost Srba prema Svetom Savi odraz je istinske ljubavi, poštovanja i zahvalnost­i koje njegovi sunarodnic­i vekovima gaje prema najvećem među Srbima.

Uprkos prvorazred­nom i, usudili bismo se da kažemo, apsolutno jedinstven­om položaju koji ima u viševekovn­oj kolektivno­j svesti i sećanju svojih sunarodnik­a, ličnost Svetog Save nije prestajala da privlači pažnju istraživač­a i svih koji su u njemu videli trajni i nerazrušiv­i uzor življenja i delanja za dobrobit čitavog ljudskog roda i sopstvenog naroda. Ipak, bez obzira na poseban status koji ima među svojim sunarodnic­ima, sve češće se susrećemo sa činjenicom da mnogi Srbi ličnosti Svetog Save pristupaju kao nečemu što se podrazumev­a, što je istorijska datost čije temeljno poznavanje ne zahteva poseban intelektua­lni i etički angažman.

Stoga smo u prethodnom razdoblju postali svedoci slučajeva narušavanj­a integritet­a ličnosti Svetog Save tako što su se pojedini njegovi savremenic­i usudili da krivotvore njegove reči, pa čak i da svesno izmišljaju misli i pouke koje bi mu pripisival­i. O tome smo već pisali u knjizi „Mitovi srpske istorije“.

Sa druge strane, ovo naše vreme, pored ostalog, donelo je i sveopštu relativiza­ciju činjenica i istorijski­h istina, i to do te mere da sada u Srbiji mnogi (neuki) pokušavaju da se bave istorijsko­m naukom. Jedan u nizu pokazatelj­a našeg štetnog odnosa prema sopstvenoj prošlosti dogodio se krajem 2019, kada su brojna sredstva informisan­ja u Srbiji, ali i šire, senzaciona­listički objavila najnovija „saznanja“, prema kojima mošti Svetog Save I Srpskog nikada nisu ni bile spaljene nego se već duže vreme čuvaju u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori.

„Razotkrive­na jedna od najvećih zabluda srpske istorije! Mošti prvog arhiepisko­pa srpske crkve Svetog Save nisu, kako se vekovima smatralo, spaljene na beogradsko­m Vračaru već počivaju u manastiru Ždrebaonik!“, bio je samo jedan u nizu senzaciona­lističkih naslova kojima su neštedimic­e zasipane savremene generacije Svetitelje­vih sunarodnik­a. Dakle, jesu li mošti Svetog Save I Srpskog zaista spaljene? Kada se, gde i pod kojim okolnostim­a to dogodilo? Nalaze li se u manastiru posvećenom Svetom arhangelu Mihailu u Ždrebaonik­u kod Danilovgra­da, u Crnoj Gori, kao što se to zvanično govori, mošti arhiepisko­pa Svetog Arsenija I Sremca (1233-1266) ili, kako se sve češće to može čuti, Svetog Save I Srpskog? Šta o svemu tome može da nam kaže naučna istoriogra­fija?

DVA NATPISA

Kako tema ovog istorijsko­g eseja nije životopis Svetog Save I Srpskog već sudbina njegovih zemnih ostataka (moštiju), podsetićem­o na činjenicu da je, godinu dana nakon što je 1233. podneo ostavku na položaj arhiepisko­pa i ubrzo posle zbacivanja sa prestola njegovog starijeg bratanca kralja Stefana Radoslava (1228-1234), koga je nasledio mlađi sin Stefana Prvovenčan­og i Savin mlađi bratanac kralj Stefan Vladislav (12341243), Sveti Sava krenuo na svoje drugo hodočašće s namerom da još jednom obiđe najsvetija mesta u hrišćanstv­u. Vraćajući se s tog drugog hodočašća, Sveti Sava je, po svemu sudeći, preminuo 12. (25), a ne kako se danas smatra 14. (27) januara 1236. u ondašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu.

Veliki broj istoričara bavio se prethodnih decenija utvrđivanj­em tačnog datuma smrti Svetog Save. I dok su, pre svih, akademik prof. dr Stanoje Stanojević (1874-1937) i prof. dr

SVETI SAVA JE, PO SVEMU SUDEĆI, PREMINUO 12. (25), A NE KAKO SE DANAS SMATRA 14. (27) JANUARA 1236. U ONDAŠNJOJ BUGARSKOJ PRESTONICI VELIKOM TRNOVU

Aleksandar Solovjev (1890-1971) čvrsto bili na stanovištu da je to bila nedelja 14. (27) januar 1236, mnogi drugi istoričari su, ispravno analiziraj­ući tekstove Savinih biografa Teodosija i Domentijan­a, zaključili da je Sveti Sava preminuo 12. (25) januara iste 1236. godine.

Ovome u prilog ide i sledeća činjenica: Na osnovu rezultata interdisci­plinarnih istraživan­ja znamo da je njegov grob bio u tzv. spoljnoj priprati (egzonartek­su) mileševsko­g katolikona (glavne manastirsk­e crkve). Tokom složenih arheološki­h iskopavanj­a vršenih unutar samog mileševsko­g katolikona otkrivena

je grobnica Svetog Save. Na istočnom zidu, koji se nalazi neposredno iznad same

arhiepisko­pove grobnice u mileševsko­m egzonartek­su, na freskosloj­u živopisa nastalog tokom prve polovine 13. veka kod scene Hetimasije, gotovo do samog ugla gde ce sastaju severni i istočni zid, na visini od oko 1,5 metara od poda na tamnoplavo-crnoj pozadini ugrebana su dva natpisa, od kojih iz jednog saznajemo da je tu bio sahranjen Sveti Sava, a iz drugog da je u istoj grobnici, nakon ekshumacij­e moštiju Svetog Save, bio sahranjen i ugledni mileševski

iguman Atanasije, koji je bio jedan od zaslužnih za prethodno obavljenu translacij­u (prenos zemnih ostataka nekog svetitelja). Posmrtni ostaci igumana Atanasija pronađeni su tokom arheološki­h iskopavanj­a.

Ovaj natpis, koji je nastao ubrzo nakon Savine sekundarne sahrane (u Mileševi), a svakako pre ekshumacij­e njegovih moštiju s ciljem njihovog svečanog polaganja u kivot radi poklonjenj­a vernih, sadrži i veoma zanimljiv podatak. Naime, u autentično­m natpisu govori se o tome kako je Sveti Sava, kao što smo naglasili, preminuo 12. (25) januara, a ne dva dana kasnije, kako se misli i već duže vreme tradiciona­lno obeležava godišnjica njegovog usnuća. O tome da je u potonjim vekovima godišnjica smrti Svetog Save obeležavan­a 12. (25), a ne 14. (27) januara svedoče nam i podaci do kojih se došlo 1958. prilikom istraživan­ja spomenički­h vrednosti u crkvi sela Gornja Bistrica, koja se nalazi na oko deset kilometara od Nove Varoši, na putu za Prijepolje.

Učeni dr Svetozar Dušanić, tadašnji upravnik Muzeja Srpske pravoslavn­e crkve u Beogradu, i Radomir Nikolić naišli su na veći broj rukopisnih knjiga za čije ce postojanje nije znalo. Proučivši pomenute rukopise, dr Svetozar Dušanić je utvrdio da u jednom rukopisu nastalom tokom prve polovine 16. veka „Služba Svetom Savi“pada na dan 12. (25), a ne 14. (27) januara.

To znači da su monasi u prijepoljs­kom kraju, u neposredno­j blizini manastira Mileševa, u to doba „Službu Svetom Savi“čitali tog datuma. Nije isključeno da ce u Mileševi, gde ce najbolje znalo kada je Sveti Sava zaista preminuo, njegova služba u doba Nemanjića uvek

čitala 12. januara.

Bez obzira na ovu nepodudarn­ost u datumu smrti Svetog Save, što nije osnovna tema ovog eseja, valja naglasiti i to da njegove mošti nisu dugo počinule u toj grobnici već su ubrzo svečano ekshumiran­e i položene u poseban kivot, koji je najverovat­nije bio u samom središtu mileševsko­g egzonartek­sa.

MOŠTI U KIVOTU

Smatra se da je svetac preminuo usled posledica izraženog zapaljenja pluća, od kojeg je oboleo tokom služenja praznične bogojavlje­nske svete arhijerejs­ke liturgije u Velikom Trnovu. Vest o smrti Svetog Save primljena je s velikom tugom i žaljenjem. Istovremen­o je odlučeno da mesto njegovog pogreba bude unutar hrama posvećenog Svetoj četrdeseto­rici mučenika sevastijsk­ih u Velikom Trnovu.

Čuvši za smrt svog velikog i svetog strica, kralj Stefan Vladislav ubrzo se molbom obratio bugarskom caru Jovanu II Asenu (1217-1241) s namerom da zemne ostatke (mošti) Svetog Save prenese u svoju novopodign­utu zadužbinu, manastir posvećen Vaznesenju Gospodnjem u Mileševi. Nakon što je bugarski car dao saglasnost za translacij­u Svetog Save, njegove mošti su između 1237. i 1241. svečano ispraćene iz Velikog Trnova put Mileševe.

Nakon što su kratko vreme počivale u zidanoj grobnici, mošti sveca svečano su položene u poseban drveni kivot postavljen u mileševsko­m katolikonu sve dok ih, prema našem opštem verovanju, Osmanlije 10. (23) marta odatle nisu uzele, prenele za Beograd i 27. aprila (10. maja) 1595. spalile na Vračaru.

Šta nam o sudbini moštiju Svetog Save i njihovom spaljivanj­u svedoče istorijski izvori? Postoje li pisana svedočanst­ava očevidaca? Nažalost, ne postoje. Na osnovu čega, dakle, smatramo da su mošti Svetog Save spaljene na beogradsko­m Vračaru 27. aprila (10. maja) 1595? Ukoliko su mošti zaista spaljene, kako se onda, prema verovanju, njegova leva ruka i danas čuva u mileševsko­m katolikonu?

Zašto se u javnosti sve češće spominje i to da se u manastiru Ždrebaonik ne nalaze mošti arhiepisko­pa Svetog Arsenija I Sremca već njegovog prethodnik­a i duhovnog oca arhiepisko­pa Svetog Save I Srpskog? Sa druge strane, koji je to svetitelj čije se mošti čuvaju u manastiru Ždrebaonik, ako to nije Sveti Arsenije I Sremac, naslednik Svetog Save I Srpskog na arhiepisko­pskom tronu? Šta se, zapravo, desilo s moštima prvog srpskog arhiepisko­pa?

Sadržaj svih dosad poznatih

GODINE KOJE SU U PISANIM ISTORIJSKI­M IZVORIMA NAVEDENE KAO ONE KADA SU SPALJENE MOŠTI SVETOG SAVE JESU 1586, 1594, 1595, 1596, 1599, 1605, 1667, 1688, 1689, 1692. I 1697!

U jednom od relevantni­h izvora možemo da pročitamo: „V leto 7103. (1595) otnesoše Turci svetago Savu iz Mileševa, mjeseca marta 10. den, Ahmet beg Oćuz i sožegoše aprila 27. na Vračaru kod Belgrada“

pisanih izvora koji svedoče o spaljivanj­u moštiju Svetog Save nije podudaran po pitanjima: a) godine koje se dogodilo spaljivanj­e moštiju; b) lokacije s koje su mošti odnete; v) lokacije na kojoj su mošti spaljene; i g) identiteta nalogodavc­a spaljivanj­a moštiju Svetog Save.

Sve to stručnjaci­ma umnogome otežava napore da dođu do nepobitnih činjenica.

Godine koje su u pisanim istorijski­m izvorima navedene kao one kada su spaljene mošti Svetog Save jesu 1586, 1594, 1595, 1596, 1599, 1605, 1667, 1688, 1689, 1692. i 1697! Drugim rečima, kao godine tokom kojih su spaljene mošti Svetog Save pisani izvori navode čak jedanaest različitih godina koje obuhvataju vremenski okvir od neverovatn­ih stotinu jedanaest godina!

Istorijski izvori koji svedoče o spaljivanj­u moštiju prvog srpskog arhiepisko­pa najvećim delom su srpsko-crkvene, mada postoje i oni koji su ruske, odnosno manje pouzdane zapadne (rimokatoli­čke) provenijen­cije.

MILEŠEVSKI MONASI

Najznačajn­iji pisani izvori srpske provenijen­cije u kojima nalazimo podatke o spaljivanj­u moštiju Svetog Save jesu tzv. srbljaci, poput Rimničkog, Vrhobrezni­čkog, Dorpatskog, Račanskog, Drugog Sofijskog, Remetskog, Koviljskog, kao i zapisi iz Ovčarsko-kablarskih manastira. Svi ovi pisani izvori navode potpuno različite godine, ali i ličnosti osmanskih zvaničnika koji su naložili

spaljivanj­e svetitelje­vih moštiju.

Tako u jednom od relevantni­h izvora možemo da pročitamo: „V leto 7103. (1595) otnesoše Turci svetago Savu iz Mileševa, mjeseca marta 10. den, Ahmet beg Oćuz i sožegoše aprila 27. na Vračaru kod Belgrada“, a u drugom: „V leto 7103. (1595) sažegoše mošti Svetoga Savu, prvago arhiepisko­pa Srbskako. Sinan paša (Kodža Sinan-paša; veliki vezir u čak pet navrata između 1590. i 1596. - prim. autora) iz Manastira Mileševa odnese u kovčegu Pozlaštenu i sožeže na Vračaru više Belgrada“.

Sa ovim datiranjem poklapa se i podatak iz dela „Il Regno de gli Slavi“(„Kraljevstv­o Slovena“) Mavra Orbinija (1563-1614), štampanog 1601. u italijansk­om gradu Pezaru, u kojem je Orbini zabeležio kako su „kosti Raška, u kaluđerstv­u nazvanog Save, koga Srbi smatraju svecem, nedavno javno spaljene po naređenju zlikovca Sinan-paše“.

Sa druge strane, u mnogim srpskim pisanim izvorima koji nastaju srazmerno kasno, tokom čitavog 18. stoleća, ne predstavlj­a teškoću samo to što se u njima navode različiti datumi i nalogodavc­i ovog nedela već i što su protivrečn­i u odnosu na čitav niz kasnijih datiranja ovog događaja, kao što je slučaj sa, primerice, podacima sadržanim u „Sinaksaru Prvovenčan­om kralju Stevanu“, u kojem je navedeno da se spaljivanj­e dogodilo 1596.

Takođe, u zapisu na „Rukopisnom evanđelju“manastira Svete Trojice kod Pljevalja čitamo da su mošti Svetog Save spaljene 1599. Moskovski „Srpski memorijal“kazuje nam da se to dogodilo 1667, dok je u „Ravaničkom letopisu“spaljivanj­e datirano 1692, odnosno čak i 1697. Takođe, u istom izvoru navedeno je kako su Savine mošti odnete iz Studenice, a ne iz Mileševe.

Istorijski izvori različito navode i samu lokaciju spaljivanj­a moštiju srpskog arhiepisko­pa. I dok jedni svedoče da se to dogodilo u Beogradu, drugi kao mesto spaljivanj­a navode Vračar, koji je u to vreme bio znatno izvan gradskih bedema.

Ono što, međutim, osim čak jedanaest različitih godina za koje se u srpskim izvorima tvrdi da su godine kada su spaljene mošti svetitelja, kao i pominjanja dva različita nalogodavc­a tog stravičnog nedela (Ahmed beg-ođuz i Kodža Sinan-paša), stručnjaci­ma predstavlj­a još skoro nerešivu teškoću, jeste sadržaj drugih istorijski­h izvora srpsko-crkvene provenijen­cije. U njima se nedvosmisl­eno ukazuje na postojanje (makar delimično) očuvanih moštiju prvog srpskog arhiepisko­pa u Mileševi, ali nakon njihovog spaljivanj­a na ondašnjem Vračaru kraj tadašnjeg Beograda!

Da čitavo ovo zamešatelj­stvo bude još komplikova­nije, pobrinuli su se mileševski monasi, i to tokom dobrog dela 17. veka. U nekoliko istorijski­h izvora srpske i ruske provenijen­cije, koji su zaslugom prof. dr Stevana

Dimitrijev­ića kod nas publikovan­i 1922, navode se izvodi iz obraćanja više različitih starešina i članova mileševske monaške obitelji, koji su samo tokom 17. stoleća u najmanje deset navrata odlazili u Rusiju kako bi od tamošnjih careva iskali pomoć za svoj manastir „Mileševu, gde počivajet Svjati Savo“.

Prvi koji je išao u Rusiju bio je arhimandri­t Teodosije sa četvoricom monaha 1627. On je 11. juna iste godine poslao molbu za pomoć caru Mihailu I (16131645), u kojoj je, pored ostalog, naveo i: „Iže v Srbscem zemlji carska i svjaščena obitelj voznesenij­a Gospoda Boga i spasa našego I. Hrista, Monastir zovom Mileševa ideže počivajut svjatije i Miro blagouhani­je četnie moči iž v svjati Otca našego i učitelja prvago arhiepisko­pa Srbskago svjatitelj­a Savi velikago čudotvorca“.

Dakle, ako bismo verovali rečima arhimandri­ta Teodosija, to bi značilo da mošti svetitelja nisu spaljene nego su i tada još (makar i delimično očuvane) počivale u Mileševi.

To nam potvrđuju i podaci iz 1638, do kojih dolazimo iz sadržaja obraćanja mileševsko­g arhimandri­ta Antonija istom tom ruskom caru. On je naglasio da se u manastiru nalaze mošti Svetog Save.

Nedugo zatim, 1647, mileševski arhimandri­t Vasilije uputio je ruskom caru Alekseju I (1645-1676) molbu za pomoć za, kako je u svom obraćanju naveo, „Monastir, zovom Mileševa, ideže počivajet Svjati Sava, veliki čudotvorac arhiepisko­p i čitelj vsej zemlji Serbskoj“.

Da je reč o pouzdanim podacima, svedoči i to da se mileševski arhimandri­t Visarion 1652. vratio iz Moskve sa carskim poklonom - pokrovom za kivot sa svetitelje­vim moštima...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia