Blic

Sekund koji menja život

- BRANKO JANAČKOVIĆ novinar

Kada je tog 1. oktobra 2018. godine tada šesnaestog­odišnji Vladimir Miletić iz Bobovišta kod Aleksinca krenuo ujutru u školu, nije mogao ni da zamisli da će zbog sekunde nepažnje jednog vozača, sledećih nekoliko meseci da se bukvalno dva puta bori za život.

Nakon što ga je vozač kamioneta udario i naneo mu teške povrede glave i pluća opasne po život, Vladimir je završio u komi, na respirator­u, na kojem je lebdeo između života i smrti čak 16 dana. Zahvaljuju­ći lekarima KC Niš, ali i svojim mladim godinama, Vladimir je uspeo da se izbori za život. Umesto da sa svojim vršnjacima uči u školi, on je narednih meseci ponovo učio da hoda sa ocem Miroslavom, koji ga sam podiže od četvrte godine.

Kada je izgledalo da je najgore iza njega, Vladimir je počeo da se guši jer je zbog dugog boravka na respirator­u došlo do pojave izraslina u dušniku. Umalo se nije ugušio, pa je hitno transporov­an u Niš, gde mu je u grlo postavljen­a metalna kanila. Kanilu je nosio puna četiri meseca. Na svaka tri dana morao je da dolazi u Niš da se kanila zameni. Dok su se njegovi drugovi družili, razgovaral­i i smejali, Vladimir nije mogao da govori, a posebno ga je ubijala neizvesnos­t da li će ikada njegov otac moći da čuje njegov glas. No, posle operacije u KC u Novom Sadu, na sreću, ponovo može i da priča i da normalno diše.

Dve godine nakon strašne saobraćajk­e, Vladimir se oporavio, uz dosta sreće i pomoći lekara, ali pakao koji je ovaj mladi čovek preživeo u tom periodu, samo njegova duša zna. Zato kada uzmete volan u ruke, vozači, setite se Vladimira Miletića, njegove životne priče i njegove poruke: “budite oprezni u saobraćaju jer sekund nepažnje nekome može da uništi ceo život”.

Vladimir je uz mnogo muka uspeo da se oporavi od posledica teškog udesa do kojeg je došlo ne njegovom krivicom. Daleko je više onih koji to nisu uspeli.

Samo zbog jednog sekunda nepažnje vozača za volanom, Vladimir je lebdeo 16 dana između života i smrti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia