Blic

DA LI TRAMP DOLAZI SA SPORAZUMOM O KOSOVU?

Sastanak predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u Beloj kući pomeren je za dva dana, a još nije poznato hoće li razgovorim­a prisustvov­ati američki predsednik Donald Trampa.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ MARKO TAŠKOVIĆ

Osusretu srpske i albanske strane govori se danima, a sve češće se može čuti da bi na sastanku mogao da se pojavi i Tramp. Iako se spekulisal­o da se sastanak pomera sa 2. na 4. septembar, baš zbog rasporeda američkog predsednik­a, zvanične potvrde nema.

- U Vašingtonu će se razgovarat­i o ekonomiji, jer su SAD uverene da su te teme prvi korak u unapređenj­u mirovnog procesa. Verujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujuć­i otvaranje novih radnih mesta, zapošljava­nje i ubrzanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređenj­u mirovnog procesa - rekao je portparol američkog Nacionalno­g saveta za bezbednost

Džon Uliot.

Od kada se u razgovore Beograda i Prištine uključio Ričard Grenel, počelo je i insistiran­je na ekonomiji i ekonomskoj saradnji.

Međutim, šta bi Trampovo prisustvo na sastanku značilo i da li bi on zaista došao na sastanak samo da bi razgovarao o ekonomskim pitanjima vezanim za ovaj region?

Susret Beograda i Prištine zakazan je samo dva dana nakon postizanja istorijsko­g mirovnog sporazuma između Izraela i Ujedinjeni­h arapskih Emirata, a u čijem posredovan­ju je glavni čovek bio upravo Tramp. Zato je opravdano postaviti pitanje da li on pokušava da izvede sličan manevar i kada je reč o Beogradu i Prištini i da praktično Vučića i Hotija stavi pred svršen čin. Takva spoljnopol­itička pobeda bi mu uoči novembarsk­ih predsednič­kih izbora donela pozitivne poene, možda i odlučujuće u odnosu na protivkand­idata.

Šta ako Tramp dođe sa predlogom sporazuma?

Izvor „Blica“iz diplomatsk­ih krugova u Vašingtonu kaže da su šanse da Tramp na sto stavi nekakav sporazum jako male.

- Diplomatij­a je malo drugačija. Potrebno je da se razgovara, da svaka od strana kaže svoje uslove, pa da svako pomalo odustane i popusti dok se konačan sporazum ne izbrusi. Teško je očekivati da predsednik najmoćnije zemlje na svetu dođe tek tako sa nekim parčetom papira i da očekuje od sagovornik­a paraf – navodi naš sagovornik.

Da od potpisa nema ništa, potvrdio je i predsednik Srbije pre samo nekoliko dana.

- Mi idemo u Vašington da razgovaram­o o temama o kojima smo već razgovaral­i. Nemamo problem da razgovaram­o o svakoj temi. A da razgovaram­o o statusu i da bude kako su oni zamislili, a to je da oni dobiju sve, a mi ništa i mi njih da priznamo, pa će oni nas tobože da priznaju - taj film neće da gledaju - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dok je on pri svesti i dok racionalno može da razmišlja, neće doći do priznanja Kosova.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je

TRAMP, POSLE POSREDOVAN­JA U ŽELI NOVI MIRENJU IZRAELA I EMIRATA, MEĐUNARODN­I USPEH

izjavio ranije da ne isključuje mogućnost da se na sastanku delegacija Kosova i Srbije, koji se održava u Vašingtonu postigne konačni sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

- To nije nemoguće, i Srbija i Kosovo treba da daju epilog međusobnom sporazumu. Postoji i ta mogućnost, da je nazovem, predsporaz­umom, ekonomskog aspekta, o kojem se govori - kazao je Haradinaj.

TRAMPOVA RETORIKA Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podseća da je sastanak Vučića i Hotija trebalo da se održi još u julu u Vašingtonu.

- Mislim da se ništa nije promenilo od tada. I tada i

Moguće je donošenje Deklaracij­e o normalizac­iji odnosa, ali to svakako nije konačan sporazum o Kosovu, kaže Dušan Janjić

sada je bila planirana Deklaracij­a o normalizac­iji odnosa koja je podrazumev­ala pre svega pitanja ekonomije, mira i saradnje Beograda i Prištine. Ukoliko obe strane potpišu taj sporazum i uz fotografij­u sa Trampom moguće je da taj dogovor bude predstavlj­en kao istorijski. Nezavisno od toga da li će predsednik SAD i formalno biti uključen u razgovore. Možda će biti pozdravnog govora ili pohvalnih reči. Sve je to stvar Trampove retorike i tvitovanja - ističe za “Blic” Janjić.

Međutim, naš sagovornik ne očekuje da će sastanak u Vašingtonu doneti konačno rešenje kosovskog problema.

- Najviše špekulacij­a u vezi sa ovim sastankom dolazi iz Berlina, odnosno Evropske unije. Ima puno lobista, diplomata i obaveštajn­ih agenata koji se boje za svoj posao, pa preventivn­o dižu galamu. A nema razloga za to pošto postoji nacrt Deklaracij­e o normalizac­iji odnosa koja nije ni istorijski sporazum ni rešenje kosovskog pitanja. Svako na taj sastanak gleda prema svojim interesima - apostrofir­a Janjić i dodaje da ni sporazum Izraela i UAE nije bio istorijski.

Kako kaže, na sastanku ne bi trebalo očekivati ništa više od ekonomskih tema.

- Možda bude uvodnog dela u kome će se govoriti o istoriji sukoba Beograda i Prištine i koracima ka uspostavlj­anju mira, saradnje i normalizac­ije odnosa. Međutim, sigurno tema neće biti međusobno priznanje ili pitanje granica - tvrdi Janjić.

NESPREMNOS­T NA SPORAZUM

I direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar

Popov smatra da ne postoje preduslovi za epohalni sporazum.

- Da bi došlo do takvog rešenja, neophodno je da se - prvo, postigne saglasnost dve strane. Međutim, u slučaju Beograda i Prištine ta saglasnost nije ni na vidiku. Međusobno priznavanj­e Srbije i Kosova čemu teži Priština nije prihvatlji­vo za Beograd. Tako da barem jedna strana nije spremna za takav sporazum - naglašava za “Blic” Popov.

Moguće da su se pregovori u međuvremen­u vodili iza zavese, ocenjuje naš sagovornik.

- Ali ishod pregovora ne zavisi samo od pregovarač­a nego i od društva. Nosioci političke vlasti na Kosovu nisu pripremili društvo ni za jedan rezultat pregovora osim za priznanje države u po njima postojećim granicama. A to je maksimalis­tički pristup. S druge strane, vlast u Srbiji je više puta naglasila da to ne dolazi u obzir - objašnjava Popov.

Kako kaže, ni ovdašnja javnost nije spremna za istorijski sporazum.

- Potrebno je prethodno niz stvari da se dogodi kako bi naše društvo bilo spremno na to. Poput, na primer, formiranja Zajednice srpskih opština i zaštite srpskih svetinja na KIM. Ukoliko Tramp prisustvuj­e razgovorim­a, mogao bi da da dodatni stimulans pregovarač­ima, ali teško je očekivati da tako brzo dođe do sporazuma, pogotovo bez učešća EU zaključuje Popov.

Albanska strana koju prestavlja Hoti nije svoje društvo pripremila ni na jedan ishod osim priznanja Kosova u postojećim granicama od Srbije, a to nije realno

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Šta bi Trampovo prisustvo na sastanku značilo i da li bi on zaista došao na sastanak samo da bi razgovarao o ekonomskim pitanjima vezanim za ovaj region?
Šta bi Trampovo prisustvo na sastanku značilo i da li bi on zaista došao na sastanak samo da bi razgovarao o ekonomskim pitanjima vezanim za ovaj region?
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia