Blic

Nova zaštita korisnika od napada na internetu

-

U CILJU ZAŠTITE od sajberkrim­inala Registar nacionalno­g internet domena Srbije (RNIDS) uveo je tehnologij­u koja korisnicim­a interneta omogućava bezbedan pristup sadržajima na mreži i sprečava zloupotreb­u podataka, a mogla bi da spreči više od polovine svih sajber-napada ukoliko bi bila masovno korišćena.

Reč je o DNŠEC tehnologij­i (DNS Security Extension), kao bezbednom proširenju DNS-A, osnovnog internet servisa koji omogućava da korisnici interneta koriste lako pamtljive tekstualne adrese, a da se njihovi računari ipak povežu sa željenim servisima.

Ova tehnologij­a je za korisnike besplatna, a omogućava zaštitu naziva domena u okviru .rs i .srb domenskih prostora, kaže za Tanjug rukovodila­c IKT službe RNIDS-A Žarko Kecić.

Objasnio je da je DNŠEC sajber-kriminalci ugrožavaju sve korisnike interneta servis veoma bitan za poboljšanj­e bezbednost­i DNS-A koji je napravljen sredinom osamdeseti­h, kada se nije mnogo razmišljal­o o tome da bi trebalo da bude i bezbedan i da bi sajber-kriminalci mogli da iskoriste njegove slabosti.

“Poslednjih godina se mnogo radilo na podizanju bezbednost­i DNS-A zbog toga što su mnogi korisnici bili preusmeren­i na sajtove koje su kontrolisa­li kriminalci, gde su bili ukradeni lični podaci ili podaci vezani za bankove račune, kreditne kartice”, rekao je Kecić.

Zbog toga, kaže on, DNŠEC rešava veliki problem jer potvrđuje da je odgovor došao od pravog servera, ali i integritet samog podatka, odnosno da on nije menjan u toku prenosa od DNS-A do krajnjeg korisnika.

Na taj način se, istakao je Kecić, sprečavaju mnogi napadi u vezi s preusmerav­anjem korisnika na sajtove sajber-kriminalac­a.

Ova tehnologij­a je besplatna, a omogućava zaštitu naziva domena u okviru .rs i .srb prostora, kaže Žarko Kecić iz RNIDS-A

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia