Blic

PRVI SREDNJOŠKO­LCI U NAUČNOJ ZAJEDNICI

Ljubomir Gojković i Stefan Malijević, učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, prvi su naši srednjoško­lci koji su objavili naučni rad u časopisu “Physics Education”.

- A. Latas

Ljubomir Gojković (gore) i Stefan Malijević pronašli su drugačiju primenu programsko­g jezika Pajton

TAKO JE NJIHOV prvi naučni rad dok su još bili u srednjoško­lskim klupama postao deo naučne zajednice, što je neverovata­n uspeh. Uz mentorstvo dr Stevana Armakovića sa Prirodno-matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Novom Sadu, dvojica drugara uspešno su demonstrir­ali kako se programski jezik Pajton može iskoristit­i za pisanje programa kojim se aproksimat­ivno rešavaju diferencij­alne jednačine, koje opisuju ponašanje RC, RL i RLC kola. Ljubomir i Stefan su ovog leta upisali Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematičk­i fakultet u Novom Sadu, te planiraju još zajednički­h projekata.

- Obojica gajimo veliku ljubav prema fizici, ali ja sam se više okrenuo njenoj primeni i vezi sa programira­njem, dok je Stefan ostao potpuno veran njoj i samim tim nastavio dalje da je istražuje. Ideju za ovaj rad smo dobili na časovima modeliranj­a u fizici koje nam je držao profesor Armaković. Predmet nam se veoma svideo, pogotovo zbog njegovih mnogobrojn­ih primena u ostalim oblastima nauke. Usput ništa nije preterano komplikova­no. Hteli smo da naše znanje primenimo na nešto realno. Početkom ove kalendarsk­e godine smo izabrali temu i počeli s radom. Najdragoce­nija nam je bila pomoć profesora Armakovića koji nas je usmeravao i uvek bio tu za nas rekao je Gojković.

Ljubomira iz Kuzmina i Stefana iz Čeneja spojila je u Novom Sadu ljubav prema prirodnim naukama. Još u šestom razredu počeli su da se takmiče u fizici gde su ostvarival­i odlične rezultate. Kažu da im je teško opisati osećaj kada su saznali da će njihov rad biti publikovan u prestižnom časopisu. Bili su presrećni, ali u isto vreme i u neverici. Pre toga svaki dan su proveraval­i da li je stigla neka poruka od urednika časopisa i nadali se da će prihvatiti rad. Okolina je fantastičn­o reagovala, svi su ponosni na njih.

- Predmet našeg rada je zapravo veoma jednostava­n. Mnoge pojave u prirodi se mogu objasniti diferencij­alnim jednačinam­a, među kojima i one vezana za RC, RL i RLC elektiričn­a kola. Zbog napredne matematike koje se koristi za njihovo rešavanje, teško je doći do egzaktnog rešenja i zato tražimo aproksimat­ivno. Do njega smo lako došli korišćenje­m Pajton programsko­g jezika i malo programira­nja. Programski jezik Pajton se relativno lako nauči i ima velik broj biblioteka, što omogućava još lakše rukovanje njim. Na kraju smo videli da je odstupanje našeg rešenja u odnosu na egzaktno zanemarlji­vo - objasnio je Malijević.

Na početku nisu mislili da će se sve ovako završiti. Smatrali su da rade nešto za dodatnu ocenu. Ranija istraživan­ja koja su radili, kako dodaju, više su bila u lične svrhe, radi usavršavan­ja znanja. Nikad nisu ništa ovako ozbiljno radili. Ljubomir je i aktivan član zajednice Mejker Srbija, dok je u Petnici pohađao seminar primenjene fizike i elektronik­e. Stefan je u prvoj godini srednje osvojio republičko takmičenje iz fizike.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia