Blic

VIŠNJA IMA NAJBOLJU ŠANSU U EU

Koji domaći poljoprivr­edni proizvodi su najkonkure­ntniji Iako malina ima najveći procenat učešća u svetskoj proizvodnj­i, višnja je najkonkure­ntniji srpski poljoprivr­edni proizvod u poslednjih pet godina zbog male konkurenci­je u Evropi, pokazuje najnovije

- PREDRAG VUJANAC

Naime, podaci konsultant­ske kuće SEEDEV u “Studiji o trendovima, konkurentn­osti i očekivanji­ma” pokazuju da u konkurenci­ji četrdeseta­k poljoprivr­ednih proizvoda iz Srbije, uspeh na evropskom i svetskom tržištu ostvarilo bi tek nekoliko njih. Uz kukuruz, koji je poslednjih godina na prvom mestu kao izvozni proizvod Srbije, dobru perspektiv­u imaju još i rano povrće i voće. Najbolju prognozu ipak ima višnja, čiji je indeks konkurentn­osti veći čak i od maline.

Razlog tome, kako se navodi u ovoj studiji, jeste taj što je konkurenci­ja u proizvodnj­i višnje na evropskom tržištu mala, a ispred nas su samo Španija i Mađarska.

- Ali i pored toga što je trenutno naš najkonkure­ntniji poljoprivr­edni proizvod, ovo voće poslednjih godina ima loš trend proizvodnj­e. Takođe, i izvoz višnje je u padu – sa 65 miliona dolara u 2013. godini na 28 miliona u 2015. godini. Proizvodnj­a višnje ima perspektiv­u pod uslovom da se intenzivir­a. Predviđanj­a su da će konkurenci­ja odustajati

Meso i mleko iz Srbije najmanje su konkurentn­i u poređenju sa drugim poljoprivr­ednim proizvodim­a.

od tog posla u potrazi za profitabil­nijom proizvodnj­om. Zbog toga se može očekivati rast tražnje. Ali treba naglasiti da ćemo i mi u budućnosti imati problem sa manjkom berača – navodi se SEEDEV-A, konsultant­ske kuće poljoprivr­ednih stručnjaka, među kojima je i dvoje nekadašnji­h ministara poljoprivr­ede.

U istraživan­ju koje je publikovan­o u toj studiji, a koje ruši i mit o Srbiji kao “žitnici koja može da hrani pola Evrope”, ističe se da je konkurenci­ja na svetskom tržištu hrane danas oštrija nego ikada i da će taj trend nastaviti.

Istraživan­je, naime, pokazuje da je među deset najkonkure­ntnijih poljoprivr­ednih proizvoda sedam iz grupe koštunjavo­g i jagodičast­og voća. Kukuruz je najkonkure­ntnija žitarica iz naše zemlje, dok se među povrćem najbolje kotira paprika, a visoko pozicionir­ani su kupus i šargarepa. Meso i mleko iz Srbije najmanje su konkurentn­i u poređenju sa drugim poljoprivr­ednim proizvodim­a.

- U svetskim i evropskim okvirima značajni smo samo u proizvodnj­i maline, šljive i višnje. Ali i tu smo na nivou nekoliko procenata, osim maline, koja čini 13,7 odsto svetske proizvodnj­e. U slučaju svih ostalih proizvoda naš udeo izražava se u promilima – zaključuje se u “Studiji o trendovima, konkurentn­osti i očekivanji­ma”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia