Blic

LEČITE KARIJES NA VREME, SPREČITE GANGRENU

Zub nas nekada zaboli i na dodir četkicom, a nekada se pri njegovom korenu javi izuzetno bolna reakcija. Važno je znati da postoje četiri tipa zubobolje, šta ih izaziva i koji simptomi ih odaju.

- RADMILA NIKOLIĆ

Najčešći uzroci bola u zubu su loše oralno zdravlje i upalni procesi, odnosno zapaljenje živca, kojem prethodi krvarenje zuba i stvaranje karijesa. U zavisnosti od toga iz kog tkiva potiče bol, može se govoriti o sledećim tipovima zubobolje: dentinska zubobolja, pulpna, periapikal­ni proces i paradontal­na zubobolja.

KADA SE GLEĐ OGOLI Kako objašnjava stomatolog Nikolina Glušica, dentinska preosetlji­vost zuba je najčešće posledica lomljenja gleđnih prizmi u vratnom delu zuba, zbog čega dolazi do oštećenja dentina.

- Na tom mestu dolazi do osetljivos­ti zuba najviše na hladno čak i na udah vazduha

ili na dodir vlaknima četkicom prilikom pranja zuba. Ovo se najviše dešava kao posledica bruksizma škripanja i stezanja zubima u toku noći. U pitanju su nevoljne radnje na koje ne možemo da utičemo jer se dešavaju u toku sna - kaže stomatolog.

KADA SE UPALI ŽIVAC Kada na početni karijes ne odreagujem­o na vreme, dešava se da se on širi i dolazi do upale živca ili pulpitisa. Bolovi nastaju bez ikakvog nadražaja.

- Kada dođe do toga, neophodno je odstraniti inficirani živac, obraditi kanal korena, napuniti ga i tek onda završiti zub sa kompozitni­m ispunom ili krunicom. Kada i ovu vrstu zubobolje prepustimo slučaju ili, pak, bolovi ne budu toliko izraženi, pulpatični bolovi prelaze u gangrenu - ističe.

KADA SE KOST RAZARA OD GNOJA

- Osećamo tada bolove u predelu vrha korena zuba gde se formira gnoj koji vremenom raste i razara kost - objašnjava dr Glušica periapikal­ni proces.

Kada gnoj pronađe put, formira se mali otvor na desnima - fistula, kroz koju se drenira gnoj. A ukoliko ne dođe do formiranja fistule, javlja se otok, pa se nakon lečenja kanala korena zuba hirurški odstranjuj­e problem. Međutim, ako proces nije uznapredov­ao, može se primeniti lečenje laserom.

KADA SE INFICIRA ZUB ILI DESNI Paradontal­nu zubobolju izaziva infekcija drugih zuba, infekcija nakon stomatološ­kog procesa, paradentoz­a, stanje nakon vađenja ili hirurške intervenci­je.

- Šta god da je uzrok zubobolje, ne postoji bolji i efikasniji način da je se rešite od posete zubaru, koji jedini može da postavi tačnu dijagnozu. Nemojte da dozvolite da zbog neutemelje­nog straha ostanete bez jednog ili više zuba - poručuje naša sagovornic­a. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia