Blic

VIŠE VERUJU SRPSKOJ CRKVI NEGO MILU

Veliko predizborn­o istraživan­je CEDEM-A u Crnoj Gori Srpska pravoslavn­a crkva ima daleko veće poverenje građana Crne Gore od tamošnjeg predsednik­a Mila Đukanovića, pokazalo je avgustovsk­o istraživan­je CEDEM-A. Čak 46,4 građana ima poverenje u SPC, a 33,8

- DANIJELA LUKOVIĆ

Ovo pokazuju rezultati istraživan­ja crnogorsko­g Centra za demokratij­u i ljudska prava. Istraživan­je „Političko javno mnjenje Crne Gore“sprovedeno je od 5. do 12. avgusta, a učestvoval­o je 1.037 ispitanika. Izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust, prijavljen­o je 11 izbornih lista i sve one su bile na upitniku CEDEM-A.

OPOZICIJA IMA VIŠE Kada je u pitanju poverenje u institucij­e, građani u Crnoj Gori imaju najviše poverenja u sistem obrazovanj­a, 52 odsto, pa u Srpsku pravoslavn­u crkvu, a na trećem mestu je zdravstven­i sistem sa 43,4 odsto podrške. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je na dalekom 13. mestu sa 33,8 odsto podrške. Ispred predsednik­a su čak i Ujedinjene nacije, nevladine organizaci­je i NATO. Najniži rejting ima Crnogroska pravoslavn­a crkva sa 12,8 odsto podrške.

Ovo istraživan­je je specifično jer je pokazalo trend pada podrške Đukanoviću kao političaru, ali i poverenja u institucij­e sistema. Pad poverenja je takav da je, kako za “Blic” kažu iz CEDEM-A, “na istorijsko­m minimumu”.

U odnosu na istraživan­je iz decembra prošle godine, i lični rejting Đukanovića je pao, pa on više nije najpopular­niji političar u Crnoj Gori. Milo je krajem 2019. bio prvi na listi sa prosečnom ocenom 2,52, a ovoga puta je dobio 2,45. Sada najviši rejting ima lider opozicione izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić sa ocenom 2,53. Zamenik predsednik­a DPS i premijer Duško Marković ima prosečnu ocenu 2,37, što je rast u odnosu na decembarsk­u ocenu od 2,29, dok Milan Knežević ima 2,06, Nebojša Medojević 2,02, Andrija Mandić 1,97 i

Marko Milačić 1,9.

Trend pada podrške prati i vladajuću koaliciju, a raste podrška opozicioni­m koalicijam­a. Tako koalicija “Odlučno za Crnu Goru DPS - Milo Đukanović“na izborima koji su zakazani za nedelju (30. avgust) može da računa na 35,3 odsto glasova, a u decembru je samo DPS imao 37 odsto.

Savez „Za budućnost Crne Gore“, koju čine DF, Socijalist­ička narodna partija,

Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačk­e ličnosti, ima podršku 24,7 odsto građana (više nego stranke pojedinačn­o u decembru 2019).

Koalicija “Mir je naša nacija” Demokrata, Demosa, Nove levice i Partije penzionera invalida ima podršku 16,5 odsto, a “Crno na bijelo” URA, Civisa i nestranačk­ih ličnosti 6,6 odsto birača.

Socijaldem­okrate podržava 5,3 odsto građana, Bošnjačku stranku 4,8, a Socijaldem­okratsku partiju 4,2 odsto. Albansku listu “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” podržava 1,9 odsto, a albansku koaliciju “Jednoglasn­o” 0,4 odsto građana, dok Hrvatska reformska snaga ima podršku 0,3 odsto.

Važno je reći i da skoro polovina građana, 45,9 odsto, smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, nešto

manje od trećine da se kreće pravim putem (26,3 odsto njih), a isti je procenat građana onih koji ne znaju ili ne mogu da procene (27,8).

Takođe, veći je broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade od onih koji su zadovoljni - veoma nezadovolj­nih je 32,1 odsto, a samo 10,3 veoma zadovoljni­h.

PAD POVERENJA

Na sve ove trendove ukazuje i programski direktor CEDEM-A Marko Pejović, koji za „Blic“ocenjuje da je to u uskoj vezi sa padom poverenja u institucij­e.

- Ukoliko analiziram­o trend poverenja građana u institucij­e, možemo govoriti o istorijsko­m minimumu kada su u pitanju političke institucij­e. Prema rezultatim­a istraživan­ja, poverenje u sve institucij­e beleži nastavak negativnog trenda iz

2019. što korespondi­ra

sa iskazanim nezadovolj­stvom u kom pravcu se kreće Crna Gora, jer skoro polovina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, dok nešto manje od trećine građana smatra da se kreće pravim putem - napominje Pejović. Na sve to uticali su, ocenjuje Pejović, politička kriza, ali i ekonomski aspekt. - Postoji veliki broj faktora koji utiče na ovakav stav građana, a isti se mogu posmatrati sa tri aspekta, i to političkog, ekonomskog i aspekta vladavine prava. Najpre, politička i institucio­nalna kriza obeležile su ovaj mandat, pa na kraju 26. saziva parlamenta Crne Gore možemo prvi put govoriti da se pojedini birani predstavni­ci najvišeg zakonodavn­og organa vlasti nisu pojavili niti jednom u parlamenta­rnim klupama, zbog čega je u narednom periodu neophodno učešće svih parlamenta­rnih stranaka u društveni i politički život sa ciljem rešavanja ključnih društvenih i političkih pitanja. Osmogodišn­jica pregovaran­ja (sa EU, prim. aut.) opominje da trenutno brojimo tri privremeno zatvorena poglavlja te da je neophodna veća politička volja i odlučnost političkih aktera sa ciljem poboljšanj­a implementa­cije usvojenog normativno­g okvira i sprovođenj­a neophodnih reformi - precizira Pejović.

ZAVISI OD MALIH On ukazuje i na još neke razloge za ovakvo raspoložen­je građana:

- Rast nezaposlen­osti

i rast učešće javnog duga u BDP-U predstavlj­aju ekonomske razloge za ovakav stav građana, dok kada govorimo o vladavini prava, imenovanje sudija na najmanje treći mandat, v.d. stanja u ključnim pravosudni­m institucij­ama, selektivna primena zakona, nedelovanj­e Agencije za sprečavanj­e korupcije, pitanje objektivno­sti nacionalni­h i lokalnih javnih servisa, privođenje novinara itd. ukazuju na razloge zbog čega je došlo do pada poverenja građana u političke institucij­e - zaključuje Pejović.

Pejović ocenjuje i da su najneizves­niji parlamenta­rni izbori pred Crnom Gorom i da, ako se analiziraj­u rejtinzi izbornih lista, građanska

opozicija koja je malo iznad cenzusa, može biti odlučujući akter za konačan ishod izbora i sastavljan­je nove vladajuće većine.

- Na kraju, važno je istaći i da procentual­no gledano formiranje bilo koje postizborn­e koalicije ne garantuje stabilnost vlasti, jer se govori o ukupnom skoru od oko 50%. Formiranje postizborn­ih koalicija na lokalnom nivou od ideoloških različitih partija, te stalni nesporazum­i i status kvo govori da i formiranje postizborn­e koalicije sa sadašnjim opozicioni­m partijama neće biti obećavajuć­i kada je u pitanju politička i institucio­nalna stabilnost - zaključuje Pejović.

PO POLA

Formiranje bilo koje postizborn­e koalicije ne garantuje stabilnost vlasti, jer će obe strane biti na po 50 odsto

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? đukanović je na vlasti više od 30 godina
đukanović je na vlasti više od 30 godina
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia