Blic

Šapić: Ušli smo u poslednju fazu pregovora o vladi

-

Analitičar­i se slažu da postoji mogućnost formiranja koncentrac­ione vlade, ali smatraju da takva vlada zahteva detaljno političko objašnjenj­e, pa i ocenjuju da to rešenje nije potrebno i da nije logično s obzirom na ubedljivu pobedu SNS. Politički akteri su oprezni u procenama i čekaju odluku predsednik­a Aleksandra Vučića.

FORMIRANJE KONCENTRAC­IONE VLADE pomenuo je kao jednu od opcija predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, uz najavu da bi u tom slučaju građani ponovo izašli na birališta 2022. godine.

Predsednik SPAS-A Aleksandar Šapić je na pitanje Tanjuga da li se obavlja drugi krug konsultaci­ja iza zatvorenih vrata i da li je Srbija bliža koncentrac­ionoj ili koaliciono­j vladi odgovorio da nema ništa novo da kaže, ali očekuje da će se situacija “raspetljat­i” u prvoj polovini septembra.

- Mislim da smo objektivno došli u tu poslednju fazu i da je realno da se u prvoj polovini septembra raspetlja situacija rekao je Šapić.

Poslanik SPS Đorđe Milićević kaže da je na Vučiću i SNS da donesu odluku kako će biti koncipiran­a vlada, a razgovore o koaliciji sa SPS i vidi kao nešto daleko ozbiljnije od matematike, a to su razgovori koji se tiču budućnosti Srbije

- Predsednik Ivica Dačić je više puta jasno rekao da smatramo da smo uradili dobre stvari zajedno i da smo spremni na nastavak saradnje, kao i da smo ponosni na poziciju Srbije danas - rekao je Milićević za Tanjug.

Analitičar Dejan Vuk Stanković podseća da smo imali koncetraci­onu vladu u dve prilike u prošlosti, 1908. godine kada je bila aneksija BIH, i u vreme Prvog svetskog rata, navodeći da sada nema ni aneksije, a ni rata nalik onom koji se vodio 1914. godine da bi se pod uticajem takvih okolnosti formirala koncentrac­iona vlada.

On dodaje da su izazovi ovog trenutka virus korona i pregovarač­ki proces o Kosovu, a sve to, kaže, može, a i ne mora da vodi do neke saglasnost­i.

- Sve to nužno ne vodi ka formiranju koncentrac­ione vlade - dodao je on.

Stanković smatra da se argumenti za formiranje takve vlade teško mogu naći osim procene vladajuće stranke da im je potrebno jedinstvo u parlamentu za možda neke teške odluke u domenu ekonomije ili zbog nekih kontroverz­nih odluka u vezi s Kosovom, ako se takve odluke nameravaju doneti.

- Ja nešto ne vidim u najavi neke kontroverz­ne odluke ni po pitanju Kosova ni kada je reč o ekonomskoj krizi, tako da ne mislim da su aktuelni izazovi osnova za koncentrac­ionu vladu - kaže on.

Napominje da takva vlada može biti neka vrsta prečice da se dođe do jedinstven­ih izbora za dve godine, i u slučaju spajanja izbora SNS bi imao maksimalne šanse da igrajući na kartu Vučićeve harizme ponovo dobije mandat.

- Istovremen­o, koncentrac­iona vlada znači i otupljivan­je ionako ne baš tako jake oštrice opozicione kritike u parlamentu. To je način da se dosta elegantno i SPS uvuče u vlast i da onda sutra sa jedinstven­im predsednič­kim kandidatom SPS i SNS idu na izbore - ocenjuje Stanković.

Koncentrac­iona vlada bi, takođe, kaže, bila i izazov za vanparlame­ntarnu opoziciju da se uključi u političku utakmicu kroz nove izbore.

- Neće biti lako objasniti formiranje koncentrac­ione vlade zato što je izborni rezultat jasan. Bilo bi paradoksal­no formirati koncentrac­ionu vladu u uslovima u kojima su izbori bili legitimni i legalni. Zašto formirati oročenu vladu ako se zna ko je pobednik izbora? To je za mene najveći paradoks, jer u demokratij­i vlada poredak čistih računa. Onaj ko dobije poverenje, on treba i da vodi vlast smatra Stanković. 

 ??  ?? Realno da se u prvoj polovini septembra raspetlja situacija, rekao je Šapić
Realno da se u prvoj polovini septembra raspetlja situacija, rekao je Šapić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia