Blic

KAKO KREMLJ GODINAMA PRATI NAVALJNOG

Agenti FSB su uvek blizu lidera opozicije i lako su mogli i da ga otruju

- IVANA KEŠANSKI

Otkako je počeo da se bavi aktivizmom, Aleksej Navaljni je pod budnim okom Kremlja. Njegovi saradnici kažu da su bili i u sibirskoj bolnici gde je ležao.

Nemački lekari koji leče Navaljnog u Berlinu tvrde da imaju dokaz da je on otrovan, i to toksinom iz klase inhibitora holinester­aze.

Reč je o još uvek nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinester­aze, pišu nemački mediji i ocenjuju da slučaj podseća na napad na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja pre dve godine, kada je korišćen novičok. Taj nervni otrov pokreće lančanu reakciju proteina koja, ako se ne leči, može brzo da dovede do smrti. Iz Kremlja je, međutim, saopšteno da zasad nema potrebe da se vodi istraga o okolnostim­a koje su dovele do bolesti Navaljnog. Kako su rekli, preliminar­na dijagnoza lekara

AGENTI FSB SU PRATILI NAVALJNOG U NEOBELEŽEN­IM VOZILIMA, PROVERAVAL­I NJEGOVE SARADNIKE

iz Berlina nije potvrđena. Reakcija Kremlja ukazuje na to da možda državni vrh zna više o tome šta se desilo Navaljnom nego što priznaje.

Dok se Aleksej Navaljni borio za svoj život u sibirskoj bolnici, gde je hitno odvezen nakon što mu je pozlilo u

avionu, tri maskirana muškarca zauzela su ordinaciju glavnog lekara. Oni su vodili razgovore sa ljudima u bolnici, ali odbili su da kažu ko su. Njihova odeća i način ponašanja bili su previše poznati porodici i pomoćnicim­a Navaljnog, koji su ih brzo prepoznali kao pripadnike ruskih službi bezbednost­i.

- Zaista je smešno - možete ih prepoznati jer su to žilavi, dobro građeni muškarci i obično nose te muške tašne - rekao je Ivan Ždanov, direktor Fondacije za borbu protiv korupcije čiji je osnivač Navaljni, piše “Fajnenšene­l tajms”.

Stalni nadzor nad Navaljnim, koji je bio u Sibiru gde je sprovodio jednu od svojih istraga korupcije, ukazuje na to kako on ostaje trn u oku Kremlja nakon decenije aktivizma.

Navaljni, koji je 13 puta bio u zatvoru zbog organizova­nja protesta protiv ruskog predsednik­a Vladimira Putina, žalio se “Fajnenšene­l tajmsu” u jednom intervjuu prošle godine da su njega i njegovu porodicu svakod

nevno pratili muškarci za koje je tvrdio da su iz ruskih službi bezbednost­i.

- To traje već duže vreme, ali lagao bih kad bih rekao da je to postala rutina za nas i da na to ne obraćamo pažnju. Neki kreteni stalno sede pored vas. Ali ne prestajete da živite svoje živote. Reakcija mnogih ljudi na to bi bila da se zatvore i sakriju... Uživamo u svojim životima što više možemo - rekao je on.

Pomoćnici koji su pratili Navaljnog na putovanju Sibirom i budno čuvali bolnicu u Omsku, rekli su da su odavno navikli da ih prate neoznačeni automobili i da primećuju muškarce, koji pokušavaju da sakriju video kamere.

- Znamo da oni stalno prisluškuj­u naše telefonske razgovore, znamo da postavljaj­u skrivene kamere, znamo da uzimaju snimke sa bezbednosn­ih kamera gde god idemo. Ispitivali su moju rodbinu, sve s kojima sam imao sastanke - to je manje-više potpuna kontrola - rekao je Ždanov.

Čini se da je nadzor uspostavlj­en barem još od 2017. godine, kada je Navaljni počeo turneju po Rusiji u pokušaju da izazove Putina za predsednik­a.

Te godine REN-TV, kanal čija je matična kompanija navodno u suvlasništ­vu bliskog Putinovog poverioca Jurija Kovalčuka, emitovao je dokumentar­ni film koji Navaljnog optužuje da prima tajne novčane isplate od „odbeglih oligarha“. Film je koristio nadzorne videosnimk­e Navaljnog na godišnjem odmoru sa porodicom, presretnut­e telefonske pozive, tekstualne poruke i mejlove, i praćenja njegovih zaposlenih u kafićima.

Dmitrij Belousov, bivši scenarista Ren-tv-a koji sada traži azil u Holandiji, rekao je za “Fajnenšene­l tajms” da veruje da su tajne službe prenele snimke - poznate u žargonu kao kompromat, skraćeno od kompromitu­jućeg materijala - kako bi diskredito­vali Navaljnog i ostale aktiviste. Činjenica da je Navaljni pod stalnom pratnjom pokazuje da je vrlo lako neko od agenata mogao da ga otruje. A ako nisu oni, moguće je da su videli ko je to uradio.

Podsetimo, Navaljnom je pozlilo u avionu na letu ka Moskvi. Njegovi saradnici veruju da mu je neko sipao otrov u čaj koji je pio na aerodromu. 

FSB vrši politički nadzor u Rusiji. Pronađu bilo kakav kompromat, objave ga na TV-U, a zatim optužuju aktiviste za izmišljene zločine, kaže Belousov

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? navaljni je najmanje puta bio u zatvoru zbog organizova­nja protesta
navaljni je najmanje puta bio u zatvoru zbog organizova­nja protesta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia