Blic

NEZAKONITA DOZVOLA ZA PRERADU OPASNOG OTPADA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ministarst­vo ekologije nezakonito je dalo desetogodi­šnju dozvolu za tretman otpada firmi “Yunirisk” u pogonima “21. maja” u Rakovici, jer je uslov za izdavanje takve dozvole i ugovor o zakupu prostora na 10 godina, koju ova firma nema jer je „21. maj“u stečaju, pa ta klauzula nije mogla da se ispoštuje.

Da je to tako, vidi se iz ugovora o zakupu koji je sklopljen 1. avgusta 2016. godine između dva privredna subjekta, gde piše da je njegova važnost “najduže do unovčenja zakupodavc­a koja je predmet zakupa ili do prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica”, što može da se desi već sutra. To praktično znači da nije ispoštovan Zakon o upravljanj­u otpadom, koji u članu 66, stav 1 navodi “da se dozvola za tretman otpada ili skladišten­je izdaje za period od 10 godina”. Upravo ova nezakonito­st je bila dovoljna da se u startu spreči izdavanje dozvole za tretman opasnog i neopasnog otpada u pogonima “21 maja” jer ne postoji garancija da on neće biti prodat do 2026. godine.

Na ovu anomaliju nam je ukazao jedan od zaposlenih iz “Yuniriska”, koji se obratio redakciji “Blica” navodeći da je ova firma i za zaposlene i stanovništ­vo “ekološka bomba” jer pravi brojne prekršaje i zagađuje okolinu, a Ministarst­vo ekologije ćuti.

- Ugovor o zakupu, koji su potpisali “Yunirisk” i AD “21. maj” u stečaju nije sklopljen na period od 10 godina, kako nalaže zakon, što je ključno za izdavanje dozvole za rad. Zna se ko je 2016. i 2017. godine zažmurio na ovakvu nezakonito­st. Reč je o inspektork­i koja umesto da zbog ovog propusta završi u zatvoru, što se radi u uređenim državama, dan nakon što je otišla u penziju nagrađuje se dobro plaćenim mestom u “Yunirisk”. To je samo mali dokaz o sprezi ljudi koji tretiraju otpad sa kabinetom ministra Trivana, gde je novac u privatnim džepovima važniji od zaštite životne sredine. Da nije tako, davno bi ovaj pogon bio zatvoren, a ne da mu se svake godine proširuju kapaciteti - navodi naš sagovornik.

Iz Ministarst­va ekologije i “Yuniriska” nismo dobili odgovore na naša pitanja koja smo uputili još 18. avgusta.

IZDALO TRIVANOVO MINISTARST­VO DOZVOLU IAKO NIJE ISPOŠTOVAN­A VAŽNA ODREDBA ZAKONA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia