Blic

DRŽAVA MORA DA ZATVORI POGON

-

Jelenu Milanović, kako se potpisala, kaže da država mora ovaj pogon da zatvori jer u protivnom posledice nečinjenja biće velike i za zivotnu sredinu i zdravlje stanovništ­va.

- Mora da se nađe ministar koji sve ovo što je radio Trivan sa “Yunirisk” , da se preispita jer on umesto da ih je zatvorio, izdaje im dozvole za uvećanje kapaciteta. Zato će se građani Rakovice obratiti i predsednik­u Alekasandr­u Vućiću i upoznaćemo ga o svim štetnim potezima ministra Gorana Trivana - navodi Milanović.

Njegove navode potvrđuju i brojni građani Rakovice koji su se nakon objavljiva­nja tekstova o preradi opasnog otpada u iznajmljen­im pogonima “21. maja” obratili “Blicu”. Zajedničko za sve je sumnja da je njihovo zdravlje žrtvovano zarad nečijeg bogaćenja.

- Slali smo žalbe svima, a u Ministarst­vu ekologije izvrgnuti smo ruglu jer oni nisu uopšte proverili šta se ovde dešava. Sve se zna samo se ne reaguje jer neko uzima debele pare što ćuti nad ekološkom katastrofo­m koja je u Rakovici. Dok vlasnik ove firme sedi u nezagađeno­j Švajcarsko­j, nas truje i preko noći ispušta otrove. Pokrenuli

ste temu za jednog našeg trovača ali u rasponu od 500 metara su tri - navodi Dobrivoje R.

I Dragana P. ima sličan stav.

- “Yunirisk” nas godinama truje, mi prijavljuj­emo, ali nikom ništa. Cisterne pune opasnog otpada parkirane su na 50 metara od kuća, a bele kese sa njim razbacane su po krugu fabrike, potpuno nezaštićen­e. Tamo je poslednjih par godina tri puta izbio požar. To je bilo nedovoljno za posetu inspekcije ili za zatvaranje. Ovakav pogon u naseljenoj zoni prestonice je apsolutni presedan. Ova firma pokušavala je da gradi pogon u drugom gradu, ali je zaustavlje­na - navodi ova Rakovčanka.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia