Blic

BOLOVI, FRKA, PA POBEDA

Do učinka 19-0 u 2020. godini Đoković je stigao iako ga je bol u vratu prilično mučio, bilo je tu i psovki, ali Berankis je savladan sa 7:6, 6:4.

- DARKO NIKOLIĆ

Uprvom takmičarsk­om meču od privremeno­g prekida sezone zbog pandemije korona virusa, Novak Đoković je u Njujorku, gde se trenutno održava masters premešten iz Sinsinatij­a, pobedio Rikardasa Berankisa sa 7:6(2), 6:4. I to uz mnogo problema.

Do učinka 19-0 u 2020. godini najbolji teniser sveta je stigao iako su ga bolovi u vratu prilično mučili (zbog njih je, dan ranije, odustao od nadmetanja u dublu), bilo je tu i “slanja u materinu” jer se zbog svojih grešaka nervirao naglas (a sve izgovoreno na terenu delovalo je glasno usled praznih tribina), a bilo je i preokreta: u oba seta je imao po brejk zaostatka.

- Pa, mučilo me je... Napravio sam toliko dvostrukih grešaka, a on (rival) je pritom tačno znao gde ću da serviram. Nisam ni imao mnogo mogućnosti, prosto sam se našao u ovakvoj, krajnje čudnoj situaciji. Ipak, zahvaljuju­ći velikom trudu ATP fizioterap­euta Kleja Snajtmena da se osećam bolje, uspeo sam da prebrodim ovaj meč. Gledao sam da igram gem po gem. A Rikardas je udaro lopticu baš snažno. Zapravo, igrao je superbrzo - istakao je Nole.

Ipak, pobedu nad 72. igračem sveta je ostvario i nastavio svoj niz nepobedivo­sti u ovoj sezoni. Prvi izgubljeni servis Novak Đoković je anulirao a onda set osvojio nastavivši nestvarnu seriju uspeha u taj-brejku - osvojio ih je 18 od poslednjih 19, i to otkad je sva tri uzeo Federeru u prošlogodi­šnjem antologijs­kom finalu Vimbldona.

Ipak, i tokom same uvodne deonice bilo je jasno da ga vrat muči, pa je tad morao da zatraži pomoć. Stavio je masku i zaštitne naočare, a ATP fizioterap­eut Klej Snajtmen je masažom probao da otkloni te bolove.

Držao se za vrat Nole i u petom gemu druge deonice, kada je nezgodno pao. A mučilo ga je to fizičko stanje konstantno, pa mu servis nije bio onakav kakav inače ume da bude. Naprotiv. Napravio je čak sedam dvostrukih servis grešaka. Ali, izdigao se i iznad toga, opet napravio preokret i došao do pobede nad Litvancem koji je svojevreme­no bio najbolji junior sveta.

- Situacija je malo bolja. Već četiri dana ovo traje... Nije to još gde bih voleo da bude, ali ide u pravom smeru. Nadam se samo da telo neće reagovati upalom (vratnih mišića) posle ovog meča. Uradićemo sve što je moguće sa fizioterap­eutom - podvukao je Nole.

Naredni suparnik Novaka Đokovića biće Amerikanac Tenis Sandgren, a taj meč odigran je kasno sinoć. Inače, Sandgren malo-malo pa napravi neko iznenađenj­e. Istina, ovoga puta nije imao “sedam lopti protiv Roždera Federera” kao pre sedam meseci u četvrtfina­lu Australija­n opena, ali je za razliku od tog meča, sada pobedio 15. nosioca, Feliksa Ože-alijasima sa 6:7(4), 6:2, 7:6(5). Protiv Đokovića je Sandgren igrao u dva navrata, oba puta izgubio (na Vimbldonu i US Openu), a Nole je pritom osvojio šest od sedam međusobno odigranih setova i tih šest dobijao sa 6:3 ili većom razlikom. 

Umar Sadik prošao se sito i rešeto u Partizanu. Od prvog dana kada je stigao u Humsku, a bilo je to početkom jula 2019, mnogi su počeli da ga poništavaj­u, kako ne izgleda kao fudbaler, kako će biti promašaj. Nije visokog napadača dobro ni krenulo na staru, pa se još desio i onaj gaf, kada je, pošto je zamenjen na utakmici protiv Moldea, seo na reklamu i razgovarao mobilnim telefonom... Međutim, u zaštitu ga je uzeo trener Savo Milošević, a Sadik mu je uzvratio baš onako kako treba - golovima, na traci. Prošle sezone učinak Nigerijca bio je neverovata­n, na 39 utakmica za Partizan u svim takmičenji­ma postigao je 17 pogodaka, uz isto toliko asistencij­a. I svima je začepio usta.

I u novoj sezoni krenuo je fatastično. Pet superligaš­kih mečeva - tri gola i dve asistencij­e. A izgleda da se tek zagreva. - Imali smo težak period iza sebe. Nismo počeli dobro i najradije bih sa jedne strane izbrisao utakmicu sa Novim Pazarom da mogu. U fudbalu

je normalno svuda u svetu i da se utakmica izgubi, da borba traje do poslednjeg kola, ali znamo da u Srbiji nije tako. Ovde svaka mora da se dobije, a koliko god bio dobar, ukoliko prospeš bodove u startu, posle ti ne vredi ni da 30 u nizu pobediš. Avgust kao da je na život i smrt, a kad prođe avgust, onda je opet takvo svako kolo i svaki bod. Ali, ako smo već morali da se prodrmamo, suočimo sa samim sobom i vidimo šta bi trebalo da popravimo i vratimo onu našu igru, onda u redu... Ne volim da pričam o porazima i lošim utakmicama, iako su oni sastavni deo fudbala. Ovde je svaka utakmica važna, svaka mora da se dobije i drago mi je što smo se vratili u kolosek - kaže Sadik za “Blic”.

Partizan je demonstrir­ao silu protiv Inđije, kojoj je spakovano pet komada?

- Važno je da nismo primili golove u poslednjih nekoliko utakmica i da je mreža ostala mirna. Rezultat je lep na oko i drago mi je da se Takuma Asano raspucao postigavši het-trik, jer je zaista sjajan momak. Što kaže šef Milošević, neka i primimo gol, ali samo da pobedimo.

U SADIKA I SAVO MILOŠEVIĆ JE VEROVAO A NIGERIJAC MU JE KADA MU NIJE IŠLO,

UZVRATIO GOLOVIMA I ASISTENCIJ­AMA

Umar Sadik prošle sezone upisao u svim takmičenji­ma 17 golova i 17 asistencij­a, a u novoj sezoni je krenuo takođe odlično, postigavši na pet superligaš­kih mečeva tri pogotka i dve asistencij­e

Možemo do titule u Superligi, ali moramo da dobijemo svaku utakmicu, ovde je to jednostavn­o tako. Partizan ima kvalitet, ali, nažalost, desi se kiks na strani i onda sve ide u krug, ističe Sadik

Sutra vam sledi prvi evropski ispit u ovoj sezoni, kada u Humsku stiže letonski RFS, u meču kvalifikac­ija za Ligu Evrope?

- O njima zaista malo znamo do danas. Nema tu mnogo mudrovanja, jedna je utakmica, jedna šansa, moramo da igramo svaku kao da je ispred nas Mančester. Jedino

što znamo kako Junajted igra (smeh). A RFS je svakako slabiji. Analiziram­o ih, ali po onome sto je Maki Banjak rekao, nisu za potcenjiva­nje. Ukratko, moramo da budemo 110 odsto spremni.

Može li Partizan ove sezone do titule?

- Možemo, ali kao što sam rekao, mora svaka utakmica da se dobije. Ovde je to jednostavn­o tako, dok u drugim zemljama ta draž traje tokom celog prvenstva. Partizan ima kvalitet, ali, nažalost, desi se kiks na strani i onda sve ide u krug - zaključio je Sadik. 

 ??  ?? novaka nekoliko dana muče problemi sa vratom, zbog Čega je odustao od nadmetanja u dublu zbog bolova u vratu Đoković je nekoliko puta zatražio medicinsku pomoć
novaka nekoliko dana muče problemi sa vratom, zbog Čega je odustao od nadmetanja u dublu zbog bolova u vratu Đoković je nekoliko puta zatražio medicinsku pomoć
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia