Blic

SMEH JE MISTERIJA

Nagrada “Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2019. godini uručena je juče književnik­u Vladimiru Pištalu za njegovo delo “Značenje Džokera”.

-

SVEČANO URUČENJE NAGRADE održalo se na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićev­om vencu u Beogradu.

Dodela velikog priznanja bila je planirano za 16. mart u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali je odložena zbog pandemije Covid-19 i uvođenja vanrednog stanja.

Autor koji živi i radi u Americi kao profesor svetske i američke istorije na univerzite­tu Vuster, Masačusets, istakao je da je igrom sudbine došlo do promene lokacije za uručenje nagrade.

- Ovo mi je jedan od najdražih prostora u gradu iz više razloga: tu je ulica koju je vreme zaboravilo, sa lepom statuom Kosančić Ivana, koja je jednom bila ukradena i zatim vraćena, naravno i divna biblioteka, a ulica je i fizički izuzetno lepa - nadahnuto je podvukao autor nagrađene knjige.

- Razmišljaj­ući o svojoj knjizi, pitam se šta znači Džoker, a to je uvek nešto neočekivan­o, potencijal­nost, da čovek ustane jednog jutra pun nade da će se nešto desiti, a ne sa ugašenom nadom - analizirao

Mnogi su mislioci vodili razgovore o smehu u pokušaju da ga odgonetnu, naveo je Vladimir Pištalo

je autor, takođe i dobitnik Ninove nagrade za roman “Tesla, portret među maskama”.

Pištalo podvlači da je njegova knjiga zapravo o smehu, i da svi mi živimo sa smehom kao velikom misterijom, i on nas održava kao i hleb, i da su mnogi mislioci vodili razgovore o smehu u pokušaju da ga odgonetnu.

- Tako je legendarni glumac i reditelj Čarli Čaplin uvek govorio da je jedan dan bez smeha izgubljen dan, dok je filozof Fridrih Niče imao misao da je smeh lek, a Dostojevsk­i je govorio da ćemo najbolje upoznati čoveka ako ga gledamo kako se smeje. Jovan Dučić je rekao da se čuvamo čoveka koji poružni kada se smeje, jer smeh je stvoren da ulepša čoveka, i svet oko sebe - kazao je Pištalo, a prenosi Tanjug. Povodom nagrade pričao je i o svom uzoru Meši Selimoviću, kome je i posvetio svoj govor rečima: “Vaš ‘Derviš i smrt’ nije orijentali­stički, već egzistenci­jalistički roman”. Pištalu je nagradu koja se sastoji iz plakete, statuete i novčanog iznosa uručio glavni i odgovorni urednik “Novosti” Milorad Vučelić. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia