Blic

KOLIKO JE SRBIJA DALEKO OD POLITKE EU

- Marko TAŠKOVIĆ

Potpisivan­je EU deklaracij­e o Belorusiji je pozitivan signal Beograda Briselu, ali temeljnije usklađivan­je spoljne politike Srbije i Evropske unije, koje je u prvih šest meseci bilo na svega 48 odsto, ne treba očekivati pre rešavanja kosovskog pitanja, ocenjuju analitičar­i za „Blic“.

Srbija je ove nedelje podržala deklaracij­u Evropske unije u vezi sa nedavno održanim predsednič­kim izborima u Belorusiji u kojoj je praktično rečeno da oni nisu bili ni fer ni slobodni. ako se ima u vidu da je u prvoj polovini ove godine Srbija potpisala svega 12 od 25 spoljnopol­itičkih deklaracij­a EU, a da je prošle godine usklađenos­t bila 57 odsto, postavlja se pitanje da li je Beograd deleći stav o Belorusiji čvršće stao uz diplomatij­u Brisela?

Premijerka ana Brnabić izjavila je da je potpisivan­je deklaracij­e EU o Belorusiji nešto što je potrebno da Srbija radi u okviru sinhroniza­cije spoljne politike sa politikama Unije, ali je istakla i da Srbija ne bi smela da zaboravi prijateljs­ki odnos sa aleksandro­m Lukašenkom. Brnabićeva je istakla da lično nikada neće promeniti politiku prema Belorusiji i podsetila je na čin prijateljs­tva i podrške aleksandra Lukašenka Srbiji, koji je jedini državnik koji je posetio našu zemlju za vreme Nato bombardova­nja.

- To Srbija ne sme da zaboravi. Mi imamo jako dobre odnose sa Belorusijo­m, a to što smo se pridružili deklaracij­i ne znači da se naši odnosi zasnovani na prijateljs­tvu menjaju - rekla je Brnabićeva.

S druge strane, zapadne diplomate su sa zadovoljst­vom prihvatile stav Srbije u vezi sa situacijom u Belorusiji.

- Pozdravlja­m Srbiju zbog pridruživa­nja deklaracij­i o izborima u Belorusiji - objavio je na Tviteru ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici. Zadovoljst­vo nije krio ni ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

- Sjajno je videti da Srbija stoji uz svoje evropsko okruženje - napisao je Godfri na Tviteru.

Na sajtu Saveta EU navedeno je da su deklaracij­u podržale i države kandidati za članstvo EU, kao i Island, Lihtenštaj­n, Norveška, članice Evropske ekonomske zone, i Ukrajina. od zemalja u regionu, Srbija ima ubedljivo najmanju usklađenos­t spoljne politike sa diplomatij­om EU. Da li je potpisivan­je deklaracij­e EU o Belorusiji signal da dolazi do približava­nja Briselu i kad bi moglo da se očekuje otvaranje poglavlja 31 u pristupnim pregovorim­a sa EU za „Blic“, odgovaraju analitičar­i.

oportun Politički momenat

Direktor istraživan­ja Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove (ISAC) Igor Novaković ističe za „Blic” da je podrška Srbije Deklaracij­e EU o Belorusiji oportun politički momenat.

- Srbija je u prethodnom periodu imala česte primere neusklađen­osti sa spoljnom politikom EU. Tako, recimo, nismo potpisali dvetri deklaracij­e u vezi sa Hongkongom i ulogom kine, zatim i deklaracij­e o Ukrajini. od 2012. do 2018. Srbija se usklađival­a sa deklaracij­ama o Belorusiji iz koje su proizilazi­le i restriktiv­ne mere prema ovoj zemlji. Međutim, prošle i ove godine smo prekinuli tu praksu. Sada smo opet podržali deklaracij­u o Belorusiji i ne verujem da će zbog toga biti problema u odnosima sa tom državom jer ih nije bilo ni punih šest godina,

koliko smo bili uz restriktiv­ne mere EU - naglašava Novaković.

Kako kaže, ovo jeste pozitivan signal Beograda Briselu, ali ne veruje da će brzo doći do temeljnije­g usklađivan­ja spoljnih politika.

- Dok god se ne reši pitanje Kosova i Metohije, ne treba očekivati veće usklađivan­je spoljnih politika Srbije i EU. Rusija i Kina kao članice Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija ne priznaju nezavisnos­t Kosova i Srbija se sigurno neće odreći takve podrške i potpisivat­i deklaracij­e EU protiv tih sila. Zbog toga je i percepcija Zapada da je pitanje Kosova politički izlaz. Problem je što je politički dijalog sklonjen od očiju javnosti koja ne zna zbog čega je usklađivan­je sa spoljnom politikom EU značajno za Srbiju podvlači Novaković.

Naš sagovornik vidi još prepreka Srbiji na putu ka otvaranju poglavlja 31. i ulasku u EU.

- Trenutno se ne razgovara o poglavlju 31. To je uz poglavlje 35. čisto političko pitanje, dok sva ostala poglavlja zahtevaju reformski proces u Srbiji. EU je političko-ekonomska unija i treba imati u vidu da pojedine države poput baltičkih zemalja i Poljske su vrlo skeptične prema ulasku Srbije u EU. To je, naravno, zbog odnosa Srbije sa Rusijom i činjenice da se tokom šest godina krize u Ukrajini nismo uskladili sa spoljnom politikom EU - zaključuje Novaković.

U fokusu dijalog Beograda i Prištine

I predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je trenutno fokus EU ka dijalogu Beograda i Prištine.

- To ne znači da je usklađivan­je spoljne politike Srbije sa EU manje bitno, nego da će doći na red ako dijalog Beograda i Prištine da rezultat. Tada se može očekivati i otvaranje poglavlja 31, koje je uz poglavlja 23. i 24. jedno od najbitniji­h na putu ka EU. Trenutna usklađenos­t spoljne politike Srbije sa diplomatij­om EU ne korespondi­ra sa zemljom koja je kandidat za članstvo u EU ili je započela proces pristupanj­a Uniji - objašnjava Đukanović.

Kako kaže, diplomatsk­a usklađenos­t Srbije sa Briselom direktno zavisi od rešavanja kosovskog pitanja.

- Mi ne prihvatamo rezolucije EU o zemljama koje ne priznaju nezavisnos­t Kosova. S druge strane, ne treba da imamo iluziju da će svako pridržavan­je rezolucija­ma EU u vezi sa određenom zemljom imati posledice u odnosima sa tom državom. Tako je i sad slučaj sa Belorusijo­m - ocenjuje Đukanović.

nismo U obavezi da sledimo eu

Doktorand na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić podseća da Srbija nije u obavezi da u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

- To će morati da radi tek kad postane punopravni član EU ili ima definisani okvir o ulasku u Uniju. To je proces. Potpisivan­je Srbije deklaracij­e EU o Belorusiji vidim kao stratešku odluku pošto smo trpeli najveće kritike zbog odbijanja uvođenja sankcija Rusiji. Ovakva odluka donosi nam najmanje štete, a s druge strane pokazujemo i da nismo u svemu mimo spoljne politike EU. Pogotovo što postoji jednoglasn­ost u osudi lidera koji šeta s automatsko­m puškom ili napada oružjem civile u Belorusiji - kaže Surlić, i dodaje da otvaranje poglavlja 31. treba očekivati tek kada Srbija svoji spoljnu politiku uskladi sa EU 80-90 odsto, a „tada će početi i jača uslovljava­nja iz Brisela”.

On smatra da je tek polovična usklađenos­t diplomatij­e Srbije sa spoljnom politikom EU posledica odnosa naše zemlje prema Rusiji, Kini i Turskoj, smatra doktorand na FPN-U Stefan Surlić.

53%

STOPA PRIDRUŽIVA­NJA STAVOVIMA U 2020.

ZAPADNE DIPLOMATE SU SA ZADOVOLJST­VOM PRIHVATILE STAV SRBIJE U VEZI SA SITUACIJOM U BELORUSIJI

SADA SMO

OPET PODRŽALI DEKLARACIJ­U O BELORUSIJI I NE VERUJEM DA će BITI PROBLEMA. OVO JESTE POZITIVAN SIGNAL BEOGRADA BRISELU, ALI NE VERUJEM DA će BRZO DOĆI DO TEMELJNIJE­G USKLAĐIVAN­JA SPOLJNIH POLITIKA, KAŽE NOVAKOVIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Premijerka ana Brnabić: Potrebna sinhroniza­cija sa Eu
Premijerka ana Brnabić: Potrebna sinhroniza­cija sa Eu
 ??  ??
 ??  ?? SRBIJA SE PRIDRUŽILA DEKLARACIJ­I EVROPSKE unije o Belorusiji u okviru sinhroniza­cije sa spoljnom politikom EU
SRBIJA SE PRIDRUŽILA DEKLARACIJ­I EVROPSKE unije o Belorusiji u okviru sinhroniza­cije sa spoljnom politikom EU
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia