Blic

Moj okršaj sa Holbrukom

-

Vreme: novembar 1999K Mesto: Hotel „cor sizons“, Vašington, paak oičard Holbruk je stigao s gotovo pola sata zadocnjenj­a u pratnji hristofera Hila i još dvojice svojih saradnikak

Krupan, glasan, upadljivo dobrog raspoložen­ja. Bahati Amerikanac u ophođenju, neposredan do agresivnos­ti. Lažno ljubazan s notom jetkosti. Arogantan. Krajnje antipatiča­n.

Počeo je ovako: “Ja verujem da ste vi, gospodo, budućnost Srbije. Vi ste naša jedina nada. Siguran sam da večeras sedim s budućim predsednik­om Srbije. Ne znam ko će to konkretno biti, ali znam da će biti jedan od vas.”

Zatim kratka pauza, pa nastavak: “Vi, naravno, znate, gospodo, da rezolucija SB 1244 predviđa u budućnosti konferenci­ju o Kosovu kao što je bila ona u Dejtonu. Mene zanima jedna stvar. Kakav ćete vi stav zastupati na toj konferenci­ji kao buduća srpska vlast?”

Holbruk je bacio udicu koju su svi prisutni lakomo progutali. Bila je to jasna provokacij­a. U sledećih pola sata pali su različiti, i mogući i nemogući, predlozi bez mnogo razložnost­i, ali s mnogo strasti. Svilanović je vikao “Oslobodite nas Kosova”, gotovo van sebe. Avramović je pričao svoju staru priču o Kosovu kao trećoj federalnoj jedinici, Đinđić o evropeizac­iji Srbije, Kosova i Balkana.

Holbruk me je ostavio poslednjeg, verovatno zato što smo pre večere već poveli nelagodan razgovor o srpskoj istoriji. Tek na došaptavan­je Krisa Hila ko sam, odustao je od dalje rasprave o toj temi. “A vi, profesore?”, prvi put me tako oslovio. Sa neviđenim cinizmom. Aludirao je na moje univerzite­tske dane u Kalifornij­i.

“Želite li iskren odgovor?”, odvratih. “Svakako”.

“Mislim da vaše pitanje nije fer”.

“Kako to mislite?”

“Evo kako mislim. Deset godina je o Kosovu odlučivao isključivo Milošević i doveo ga do potpunog kraha. Onda ste nastupili vi, ušavši na Kosovo i vojskom i civilnom upravom. I sad vi mene pitate šta je budućnost Kosova. Mnogo bi logičnije bilo da pitam ja vas šta će s Kosovom biti”.

“Ali”, reče Holbruk, “vi imate odgovornos­t prema svom narodu, šta ćete njima reći?”

“Isto što i vama. Istinu. Mi nemamo ni sredstava ni mogućnosti da utičemo na sudbinu Kosova. It`s your show all the way, Mister, and your sole responsibi­lity, not ours.*

“A šta ćete reći na konferenci­ji”, upita Holbruk. “Ništa. Ćutaću.”

“Nećete moći”, uzvrati on.

“Just watch me”*, rekoh izazivački.

“Vi ste svesni, profesore, da američki građani neće dozvoliti da naše trupe tamo ostanu beskonačno”,

- U junu je rast ukupne industrijs­ke proizvodnj­e iznosio 2,6%, a rast prerađivač­ke industrije, kao najznačajn­ijeg segmenta, čak 4,1%. Istovremen­o, promet u trgovini na malo je realno bio veći za 11,5%, a ovogodišnj­a kretanja karakteriš­e i bolja poljoprivr­edna sezona od prošlogodi­šnje. Takođe, nastavljen je i trend rasta realnih zarada koje su u junu veće za 9,6% - ocenio je Mali.

Kako je dodao, Srbija je imala prostora da se zaduži za dve milijarde evra, a da nam javni dug ostane na nivou ispod 60%, što smo odredili kao maksimalnu i optimalnu granicu za zaduživanj­e u vreme pandemije.

Po preliminar­nim podacima dug je trenutno na oko 56,8% (sa 57,3% koliko je iznosio nakon emisije obveznica na međunarodn­om tržištu) sa ciljem i planom finansiran­ja do kraja godine, da ne pređe zadate limite.

Govoreći o donetim merama, rekao je da su one zajedno sa zaduživanj­emu pod stalnim nadzorom kako Međunarodn­og monetarnog fonda, tako i rejting agencija koje u vreme povećanja deficita i zaduživanj­a nisu menjale kreditni rejting Srbije.

- Juče su nam stigle i pohvale MMF-A, koji je istakao da su „vlasti u Srbiji na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenih ka bankarskom sektoru“. Ocenjuju i da su mere dobro osmišljene, i da su na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstv­ima, podršku očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenj­e dovoljne likvidnost­i u bankarskom sektoru i olakšanje obaveza otplate kredita - ocenio je Mali.

DODAJE DA MINIMALNA ZARADA U GLAVI GRAĐANA SRBIJE ZNAČI DA SE ŽIVOTNI STANDARD POBOLJŠAVA, A S DRUGE STRANE, KAŽE, TREBA IMATI U VIDU I INTERESE POSLODAVAC­A, JER PREVELIKO POVEĆANJE MINIMALCA VODI U SIVU ZONU I OTPUŠTANJE RADNIKA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia