Blic

Tri opštine prvi put dobile žene na čelu uprave

- LUKOVIĆ

U Parizu 2014. godine, u Rimu dve godine kasnije, u Meksiko Sitiju i Tunisu 2018, a čak tri opštine u Srbiji u nedelji iza nama dobile su prvi put u svojoj istoriji ženu na čelu uprave. U pitanju su Niš, Užice i Apatin, koje su preuzele Dragana Sotirovski, Jelena Raković Radivojevi­ć i Dubravka Korać.

Da je u pitanju zaista događaj vredan pažnje ilustruje i podatak da je do pre tri godine, tek desetak dama bilo među onima koji su vodili gradove i opštine u Srbiji. Tako će sada i u Srbiji u praksi moći da se vidi da li je Margaret Tačer, prva premijerka Velike Britanije, zaista bila u pravu kada je jednom rekla: „U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj muškarca. Ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu.“

Osim toga što su promenile istoriju svog grada, čini se da je svima njima bliska još jedna izreka Tačerke: „Neuspeh? Takva mogućnost uopšte ne postoji.“Šta one kažu, da li u politici reč žene ima istu težinu kao što se u teoriji propagira? Šta će uraditi za svoj grad? Po čemu bi volele da ih građani sa kojima dele svakodnevi­cu pamte?

Za Srbiju važan strateški grad, Niš, vodi bivša novinarka Dragana Sotirovski, a ona za „Blic“kaže da će to imati na umu i pri svakom svom potezu.

- Sa jedanaesto­ro ljudi u mom najužem timu, od kojih je šest muškaraca i pet žena, možemo da uradimo kvalitetan posao koji nam se postavi, a postavljam­o ga u stvari sami, osluškujuć­i građane i jako nam je važno da budu zadovoljni. Drugo, važna nam je saradnja sa Vladom i kabinetom predsednik­a, jer je naš grad na strateški bitnoj poziciji. Nastavljam tamo gde se stalo, pojačaćemo higijenu u gradu, organizova­ćemo drugačije funkcionis­anje komunalnih službi, i moramo da vidimo koje su to oblasti koje mogu da dopune budžet, ispražnjen zbog korone, a tu pre svega mislim na domaći turizam - napominje Sotirovski.

Ranije je privukla pažnju kada je na Fejsbuku, po postavljen­ju za načelnicu Nišavskog upravnog okruga, prijatelji­ma poručila da ne čine nikakve usluge ljudima koji se pozivaju na njeno ime. Sada je na još važnijoj poziciji, zato je pitamo sledi li slična objava?

- Ta objava je tada zaista dala rezultate, a bila

to prihvate kao činjenicu. Na kraju krajeva, u našoj državi na mestu premijera je takođe žena, zatim potpredsed­nica Vlade, ministarke, rukovodioc­i mnogih značajnih kompanija, preduzeća i ustanova - kaže ona.

Šta ima da poruči svim damama na ovoj važnoj funkciji?

- Posle višegodišn­jeg iskustva je da se najviše oslone na sebe, ali i okruže timom dobrih saradnika, jer samo timski rad rezultira uspehom. Posao gradonačel­nika je težak, dosta je problema sa kojim se susrećemo, od nas se očekuje da sarađujemo sa preduzećim­a, ustanovama, investitor­ima, ali i da rešavamo probleme građana, što - morate priznati - nije nimalo lak zadatak - napominje Paluroviće­va.

SLOVO NA PAPIRU ZASNOVANO NA NEČIJOJ ŽELJI ILI PROBLEMU NIKADA NEMA TEŽINU KAO ŽIVA REČ ONOGA ČIJE INTERESE ZASTUPATE. TO JE MOTIV JELENA RAKOVIĆ RADIVOJEVI­Ć

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia