Blic

BORJAN KOMANDANT ODBRANE CRVENO-BELIH

-

je veselo u evropi, koji mečevi su na vas ostavili najjači utisak?

- Krasnodar, Kopenhagen, Keln, Salcburg, Jang bojs i Tirana. Svaka utakmica je imala veliki značaj, a nestvarna energija i snaga koja je stizala sa tribina, osim u Albaniji u kojoj se igralo bez publike, za nas je bila dodatni motiv. Razlog? Pa, jedna šesnaestin­a finala Lige Evrope i dve uzastopne grupne faze Lige šampiona.

Među najiskusni­jima ste u zvezdi, i što se tiče utakmica u evropi, kakav osećaj imate za ovu sezonu? - Kao što znate, ja sam po prirodi pozitivac i uvek sam verovao u sve što nam se dešavalo. U ovakvim takmičenji­ma faktor sreće postoji, ali je minimalan. Sve ekipe su jake i mogu da naprave rezultat. Iza svakog tima koji uđe u Ligu šampiona stoji ozbiljan rad, trud i kvalitet. I to nam niko ne može osporiti. Verujem da i ove godine sigurno igramo Ligu Evrope ili Ligu šampiona.

Šta vas tera napred, jer ste kao vino, što stariji - to bolji?

- Godine ne predstavlj­aju samo broj, već znače i mentalno i fizičko sazrevanje. Ko ili šta me tera da budem bolji? Porodica i čitava armija navijača koja stoji iza nas. Ta ljubav koju naši navijači imaju prema Zvezdi daje mi zadatak i obavezu da moram da se borim još jače i bolje, jer to “delije” i zaslužuju.

kakve utiske imate o Dejanu stankoviću?

- Svaki trener ima svoje kvalitete i inovacije koje implementi­ra u tim. Mister

ima bogato igračko iskustvo i imao je mogućnost da radi sa velikim imenima fudbalskog sveta. Verujem da možemo puno stvari da naučimo od njega.

Beloruskin­ja Darja Domračeva jedna je od junakinja Zimskih igara u Pjongčangu... Ne samo zbog zlatne medalje u štafeti 4x6 kilometara, već i jer je njena priča veoma živopisna.

Šta će biti u ovoj sezoni u srpskom fudbalu, vreme je za duplu krunu?

- Dupla kruna je jedini cilj koji nisam ostvario u Crvenoj zvezdi. Verujem da ću sledeće godine u maju i taj cilj ostvariti.

Može li se prekinuti i niz što se tiče derbija, da se pobedi?

- U nekom trenutku svaki niz mora da se prekine, pa tako i ovaj. Ako me pitate zašto se to do sada nije desilo ima puno faktora. A jedan je pritisak i naša glava koja nije bila nameštena kako treba.

Navijači vas obožavaju, kažu da ste čuvar zvezde, koliko vam to znači? - Od kada sam došao u Zvezdu, navijači i ja imamo sjajan odnos i obostrano veliko poštovanje. Navijači Crvene zvezde imaju toliku ljubav prema klubu da nepogrešiv­o osećaju kada neko daje svoj maksimum i bori se za grb. I to nagrađuju velikim poštovanje­m. Hvala im na svemu!

Gde vidite sebe i zvezdu za pet godina?

- Čudni su putevi Gospodnji. Verujem u Boga i pustiću da on odabere najbolji put za mene. Ja verujem da će taj moj put uvek biti u nekoj sprezi sa mojom Zvezdom - zaključio je Borjan.

Darja Domračeva je bila u centru pažnje pošto je radila za KGB (obaveštajn­u službu Belorusije, koja je zadržala ime iz Sovjetskog Saveza). Zato se i pod budnim okom pratila njena trka u biatlonu u štafeti na 4x6 kilometara na Zimskim olimpijski­m igrama.

Dormačeva je, zajedno sa Nadeždom Skardino, Džinarom Alimbekavo­m i Irinom Krijuko stigla do zlatne medalje. Tako je osvojila šesto odličje na Igrama, a mnogi se šale kako joj je dosta pomoglo iskustvo koje je imala van staze. Inače, ona je bila agent KGB-A do 2014. godine.

Mnogi navijači se šale da joj je bilo lako da trijumfuje, pošto je u biatlonu najbitnije trčanje, pucanje i samokontro­la - ono što čini jednog agenta dobrim. Bilo kako bilo, Darja se proslavila na ZOI, dovela je svoju zemlju do najsjajnij­eg odličja, pošto je njena štafeta završila trku ispred Francuskin­ja i Šveđanki.

- Sanjali smo o ovome, baš smo bile motivisane pre početka trke. Presrećne smo, sad smo olimpijske prvakinje - rekla je Domračeva, koja je u beloruskoj agenciji za državnu sigurnost radila do 2014. i imala je čin poručnice. Belorusija je jedina bivša sovjetska republika koja je za sigurnosnu agenciju zadržala naziv KGB (Komitet gosudarstv­enoj bezopasnos­ti), ali kad se to prevodi na beloruski ispada (KDB - Kamitet dziaržaǔna­j biaspieki).

Sve ostale bivše sovjetske republike sklonile su naziv koji je postao sinonim za tajnu komunistič­ku policiju i političku represiju.

- Darja je radila za KGB do 2014, ali više nije naša radnica - rekao je čovek zadužen za odnose sa javnošću reprezenta­cije Belorusije.

Domračeva je na prvim Igrama bila 2010. godine, od tada je osvojila šest medalja u biatlonu, od toga četiri zlatne. Dvostruka je svetska prvakinja, 74 puta je bila na postolju.

Udala se za najboljeg biatlonca svih vremena, Norvežanin­a Olea Ejnara Bjerndalen­a, s kojim ima kćer Kseniju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia