Blic

Paparaco u grob odneo tajnu smrti princeze Dajane

- MARKOVIĆ

Fotograf koji je svojevreme­no optuživan da je pomogao MI6 da ubiju princezu Dajanu pronađen je s metkom u glavi u izgorelom automobilu. Njegova smrt nikad nije rasvetljen­a.

Žan-pol andanson, poznatiji kao Džejms andanson, pronađen je mrtav 6. maja 2000. Fotograf kojeg su dovodili u vezu sa smrću princeze Dajane pronađen je u izgorelom automobilu BMW sa metkom u glavi. andason je pronađen mrtav nakon što se navodno hvalio prijatelji­ma da je imao „ekskluzivn­e fotke“nesreće u tunelu u Parizu u kojoj su stradali Dajana i njen ljubavnik Dodi. Kobnog 31. avgusta 1997. godine, kada je princeza stradala, andanson je bio vlasnik “fijata” koji je navodno udario u automobil u kom su Dajana i Dodi bili i tako izazvao stravičnu nesreću u kojoj je princeza izgubila život.

Dodijev otac Mohamed al Fajed godinama je tvrdio da je upravo andansonov “fijat uno” udario u „mercedes“u kom su se Dajana i njegov sin nalazili. Nakon što je andanson pronađen mrtav, spekulisal­o se da je ućutkan jer je želeo da obelodani da je pomogao britanskim obaveštajn­im službama da se reše princeze. Njegovo telo našli su u jednoj šumi nedaleko od njegove kuće na jugu Francuske. Telo je po gašenju požara bilo toliko unakaženo da je patolozima bilo potrebno oko mesec dana da identifiku­ju andansona.

Inspektor Žan Mišel lauzun koji je među prvima stigao na lice mesta rekao je da je automobil goreo i da je video telo za volanom, koji je u glavi imao rupu od metka. Policija je čitav slučaj okarakteri­sala kao samoubistv­o, mada i dan-danas kolaju priče kako je fotograf smaknut jer je previše znao. U prilog tome govore nalazi

u

dok su Dijana i Dodi uživali na proputovan­ju Mediterano­m. On se pridružio ostalim paparacima koji su pratili svaki korak ovog glamurozno­g para. U Francusku se vratio 30. avgusta, na dan kada su princeza i Dodi odleteli za Pariz. Od tog trenutka informacij­e o tome gde je Andanson boravio postaju veoma konfuzne.

Iz nekog razloga koji nikad nije otkriven, Andanson je u zoru 31. avgusta, samo nekoliko sati nakon nesreće u kojoj je princeza stradala u tunelu Alma, ušao u avion na aerodromu Orli nedaleko od Pariza koji je leteo na Korziku. Andanson je tvrdio da nije bio u Parizu kobne večeri kada se nesreća dogodila, ali nikad to nije potkrepio dokazima. Nikad nije priložio nijedan račun za gorivo bilo gde iz Francuske kako bi dokazao da nije bio u gradu.

Njegov sin Džejms i ćerka Kimberli su rekli policiji da je njihov otišao da bere grožđe u regiji Bordo... Njegova supruga Elizabeta je tvrdila da je njen suprug bio sa njom kod kuće čitave večeri, u Šeru, te da je nešto pre četiri sata ujutru krenuo ka Orliju da uhvati prvi let za Korziku. Naknadno je priznala novinarima i policiji da je njen suprug stalno bio u pokretu, te da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je bio kod kuće baš te večeri.

- Uvek je bilo teško prisetiti se Džejmsovog kretanja, jer je stalno dolazio i odlazio. Toliko smo navikli bili na to da više nismo pamtili dane i vreme kada bi bio tu - rekla je Elizabeta.

Boja sa vozila Bacila senku

Međutim, ono što Andansona i te kako povezuje sa nesrećom u kojoj je Dajana stradala jeste činjenica da je vozio „fijat uno“, te da ga je ofarbao nedugo nakon nesreće u tunelu. Samo nekoliko meseci kasnije, u oktobru 1997. godine je automobil i prodao. Iako su inspektori došli do zaključka da njegov automobil nije učestvovao u nesreći, francuski forenzičar­i su u izveštaju napisali nešto što baca senku na čitav slučaj.

U izveštaju, u koji je „The Express“imao uvid, stoji da je analizom boje sa originalno­g dela „fijata“i boje koja je pronađena na retrovizor­u „mercedesa“

 ??  ?? ↘
 ??  ?? NAKON ŠTO JE ANDANSON PRONAĐEN MRTAV, SPEKULISAL­O SE DA JE UĆUTKAN JER JE ŽELEO DA OBELODANI DA JE POMOGAO BRITANSKIM OBAVEŠTAJN­IM SLUŽBAMA DA SE REŠE PRINCEZE
DODIJEV OTAC MOHAMED AL FAJED GODINAMA JE TVRDIO DA JE UPRAVO ANDANSONOV “FIJAT UNO” UDARIO U „MERCEDES“U KOM SU SE DAJANA I NJEGOV SIN NALAZILI
NAKON ŠTO JE ANDANSON PRONAĐEN MRTAV, SPEKULISAL­O SE DA JE UĆUTKAN JER JE ŽELEO DA OBELODANI DA JE POMOGAO BRITANSKIM OBAVEŠTAJN­IM SLUŽBAMA DA SE REŠE PRINCEZE DODIJEV OTAC MOHAMED AL FAJED GODINAMA JE TVRDIO DA JE UPRAVO ANDANSONOV “FIJAT UNO” UDARIO U „MERCEDES“U KOM SU SE DAJANA I NJEGOV SIN NALAZILI
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia