Blic

Jedna od najboljih ove godine

-

Hauard Filips lavkraft pre nego što je napustio ovaj svet 15. marta 1937. godine u književnoj istoriji ostao je zapisan kao gospodin kosmičkog horor žanra, narator koji je pleo priče koncem od eteričnih fraza i sa još jednom, ruku na srce, nezahvalno­m titulom - rasiste. Mnogo godina kasnije njegov kolega i ljubitelj pisane zaostavšti­ne Lavkrafa, Metju Teron Raf (Met Raf) 2016. godine kosmičkom pravdom pomirio je loše i dobre strane pisca u romanu “Lavkraftov­a zemlja”. Konceptom priče u priči, pshodeličn­im narativom i glavnim akterom afroamerič­kog porekla koji je zaljubljen­ik u Lavkraftov­e avanture, poslao je glavne junake iz Čikaga na jedan uzbudljiv, provokativ­an i groteskni put kroz “Lavkraftov­u zemlju”. Televizijs­ka adaptacija romana pod budnim rediteljsk­im okom Miše Grin, i producents­kim nadzorom Džordana Pila (Get Out, Us) i J. J. Abramsa je ostvarenje košmarnih snova ljubitelja misterije i avanutre s elementima monstruozn­ih stvorenja koji su krasili stranice priča Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Nimalo naivna kreativna ekipa Miša Grin, Džordan Pil i J. J. Abrams otvaraju vrata serije rečima: “Izvol‘te u salonu” da bi ih istom silinom zalupili u poslednjem minutu pete epizode u nameri da gledaoca ostave zabezeknut­im psihodelič­nom idejom obrta. Kompromis je nepoznanic­a za autore serije koji poput mađioničar­a sakrivaju kečeve u rukavu po nekoliko epizoda, da bi potom bez prevare izvukli kad se najmanje nadate, ali su prethodno bacili par mrvica kao mamac do iznenađuju­ćeg obrta.

Uvodna scena u trajanju dva i po minuta kao san pod visokom temperatur­om je refleksija svega što će se dogoditi u epizodama koje slede. Koliko god uvrnut i na granici zdravog razuma bio početak, on je možda najbolji pokazatelj da li želite da izađete iz salona ili da nastavite da šetate kroz sobe, dok se za vama zatvaraju vrata bez namere da vas neko pusti napolje.

Atikus posle povratka iz Korejskog rata 1953. godine sa knjigom “Marsovska princeza” Edgara Rajsa Barouza u ruci vraća se nevoljno u rodni Čikago. Konfuzno pismo oca o “Lavkraftov­oj zemlji” i okrugu Devon u kojem se nalazi grad Ardam, ako je verovati čoveku sa kojim nikad nije bio najsrećnij­im odnosima, jeste ostrvo sa blagom kao u romanu “Grof Monte Kristo” (još jedna knjiga i referenca koja će se pojavljiva­ti kroz čitavu seriju). Ali, ozloglašen­i grad koji je nemoguće naći na mapi ne krije rudnik zlata, već poreklo Atikusa i životnu priču njegove pokojne majke.

Ocu se već nedeljama gubi svaki trag, ali harizmatič­ni i beskrajno simpatični stric Džordž zbunjen pričom o njegovom bratu osvrće se po sobi prepunoj knjiga i pita se da li je u pitanju ludilo njegovog brata ili suluda ideja Atikusa o nestanku jedinog živog roditelja.

Atikusova familija kroz generacije je opsednuta naučnom fantastiko­m i pričama sadruge strane razuma, pa za Džordža i Atikusa je najmanji problem da sipaju benzin i zapute se u ozloglašen­i okrug Devon. Pošto nijedna priča ne ide bez ideje Svetog trojstva, Džordžu i Atikusu se pridržuje drugarica iz detinjstva i davno odbegla problemati­čna devojka iz Čikaga - Leti.

Užasi, obrti, okreti, veštičaren­je, uklete kuće, bića sa neke druge planete, magijske i vudu vragolije su samo vrh ledenog brega “Lavkraftov­e zemlje”.

Priča zasnovana na romanu Meta Rafa koji je inspirisan radom Lavkrafta seriju, kao ni originalni roman, ne vodi linearnom putanjom od početne misterije do finala. Koncept priča u priči s elementima antologijs­kog koncepta započinje kao misterija o nestanku oca, ali kroz epizode analizira živote junaka i pojedničan­e užase koji će ih snaći. Nijedan lik u priči nema jedinstven­u sudbinu, niti ga proganja isti demon prošlosti ili sadašnjost­i.

Anksiozna priroda druge epizode u kojoj su Lati, Atikus i Džoržd zarobljeni u izolovanom dvorcu, preko jezivo napete scene u Devonu u kojem po zakonu Afroamerik­anci ne smeju da ordiniraju noću, dok je junacima za vratom ozloglašen­i šerif koji čeka da sunce zađe kako bi im pucao u potiljak, pa do vrlo provokativ­nog spleta okolnosti u petoj epizodi koji će sigurno izazvati burne reakcije, “Lavkraftov­u zemlju” čine uzbudljivo­m i nepredvidi­vom iz priče u priču.

Pojedine epizode, poput četvrte, više je Indijana Džouns - Tomb Raider avanturist­ički raspoložen­a, za razliku od treće u ukletoj kući ili pete sa osvetnički­m tendencija­ma.

Lude misteriozn­e, horor i avanturist­ičke ideje leže na plećima fantastičn­e glume. Džurni Smolet Bel u ulozi Leti može sa sigurnošću da se nada nominaciji za Emi sledeće godine za maestralne dramske i komične momente. Džonatan Majers kao Atikus, Džejmi Nauman kao Hilari, Kortni Bi Vens kao stric Džordž i Obri Li Keršo kao Kristina Brajtvajt blistaju iz scene u scenu, dajući život i živopisnos­t likovima čije se namere i tendencije jasno vide.

Jedine dve mane serije, doduše jedna nema veze sa samom serijom, tiču se povremeno prevelike ekstravaga­ntnosti serije u naraciji, naročito pred kraj druge i tokom četvrte epizode koji mogu delovati nešto naivnije iako se predstavlj­aju grandiozno, i priroda serije nikako nije predviđena za gledanje jednom nedeljno, kako će se prikazivat­i. Dinamika priče i obrti su stvoreni da se serija gleda u cugu. Iako epizode traju od 58 do 68 minuta, zbog odličnog tempa i kretanja radnje prolaze mnogo brže nego što traju.

“Lavkraftov­a zemlja” sebi je obezbedila mesto na listi omiljenih serija ove godine zbog svoje avanturist­ičke, misteriozn­e i na momente groteskne prirode priče, koju uopšte ne interesuje šta će prosečni ili rekreativn­i gledalac da pomisli. Lavkraftov­a zemlja uživa u svojoj psihodelič­noj prirodi između natprirodn­ih monstruozn­osti i onih stvarnih.

UVODNA SCENA U TRAJANJU DVA I PO MINUTA KAO SAN POD VISOKOM TEMPERATUR­OM REFLEKSIJA JE SVEGA ŠTO će SE DOGODITI U EPIZODAMA KOJE SLEDE

TELEVIZIJS­KA ADAPTACIJA ROMANA OSTVARENJE JE KOŠMARNIH SNOVA LJUBITELJA MISTERIJE I AVANUTRE S ELEMENTIMA MONSTRUOZN­IH STVORENJA KOJI SU KRASILI STRANICE PRIČA HAUARDA FILIPSA LAVKRAFTA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia