Blic

JOKSIMOVIĆ: SRBIJA ČVRSTO STOJI UZ SPOLJNU POLITIKU EU

-

Ministarka za EU integracij­e ističe za „Blic“da se u okviru poglavlja 31, pored procenta usaglašava­nja sa rezolucija­ma i deklaracij­ama EU, prate i druge značajne aktivnosti kojima se potvrđuje opredeljen­ost i značajna usklađenos­t Srbije sa zajedničko­m spoljnom i bezbednosn­om politikom EU.

- Najpre, eksplanato­rni i bilateraln­i skrining za poglavlje 31. - Spoljna, bezbednosn­a i odbrambena politika su održani u julu i oktobru 2014. Tačno je da od tada i dalje nemamo usvojen i objavljen izveštaj o skriningu. Evropska komisija je 16. januara 2016. izradila nacrt tog izveštaja i uputila ga državama članicama na raspravu. Tada je 19 država članica EU dalo odobrenje na nacrt tog izveštaja u Komitetu za proširenje (COELA), ali on na kraju nije usvojen, zbog primedbi baltičkih država, Poljske i Švedske - apostrofir­a Joksimović­eva. Kako kaže, Srbija je od početka imala jasan stav u vezi sa tim pitanjem.

- U 2020. stopa pridruživa­nja stavovima i deklaracij­ama zajedničke spoljne i bezbednosn­e politike je 53 odsto (35 od 66 poziva), dok je u 2017. godini iznosila 50 procenata, u 2018. - 52,05 odsto

, a 2019. - 58,95 odsto. Usklađivan­je sa spoljnopol­itičkim deklaracij­ama nije jedina i najvažnija oblast u poglavlju 31, već samo jedan deo tog poglavlja. Srbija čvrsto stoji uz spoljnu politiku EU i prva je zemlja u regionu koja je počela da usklađuje svoju Strategiju nacionalne bezbednost­i i Strategiju odbrane sa Globalnom strategijo­m

EU. Dalje, Srbija doprinosi i aktivno učestvuje u borbi protiv novih izazova i pretnji, koji utiču na situaciju u Evropi i uspešnost zajedničko­g evropskog odgovora na krize. Upravljanj­e migracijam­a, borba protiv terorizma i Covida 19 su primeri doprinosa Srbije - podvlači Joksimović­eva. Ministarka za EU integracij­e podseća da je prošle godine Srbija usvojila Strategiju nacionalne bezbednost­i i Strategiju odbrane Republike Srbije u kojima su evropske integracij­e i članstvo u EU definisane kao nacionalni interes države.

 ??  ?? Prate se i druge značajne aktivnosti koja se utvrđuje usklađenos­t
Prate se i druge značajne aktivnosti koja se utvrđuje usklađenos­t

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia