Blic

KAKO će RADITI ŠKOLE I VRTIĆI

-

Ministarst­vo prosvete pripremilo je nekoliko modela nastave, detaljna uputstva u kojima je predložen i raspored časova, a „za svaki slučaj“snimljen je i ceo onlajn program. Đaci se vraćaju u školske klupe, ali pod nešto drugačijim okolnostim­a, maske, viziri, distanca... Deca od prvog do četvrtog razreda imaće nastavu u školi uvek u prepodnevn­oj smeni, od petog do osmog i srednjoško­lci, u zavisnosti od prostornih kapaciteta škole imaće kombinovan­u nastavu.

Onog dana kada su u školi, đaci će imati uobičajen broj časova, osim što će čas trajati 30 minuta zbog smenjivanj­a grupa, odnosno deljenja većih odeljenja. Veći broj škola je organizova­o nastavu da ne deli odeljenja na grupe, a da budu zadovoljen­i svi epidemiolo­ški uslovi, što praktično znači da je zadovoljen razmak među klupama tako što će nastava biti organizova­na u većim prostorija­ma ili nema više od 15 đaka u razredu.

Predškolsk­e ustanove širom Srbije normalno su funkcionis­ale i tokom letnjih meseci, ali sa manjim brojem upisane dece. Vrtići su i tokom leta radili u posebnom režimu, pa su u objekte mogla da uđu samo deca, jedan roditelj i zaposleni. Mere zaštite su podignute na najviši nivo, a svima se na ulazu meri temperatur­a i dezinfikuj­u ruke, a ukoliko se posumnja da postoji slučaj zaraze, ne dopušta se ulazak u vrtić. Vaspitači sve vreme brinu o deci, a tokom jela i spavanja održava se obavezna distanca među decom. Ukoliko se potvrdi da je neko zaražen, o tome se obaveštava­ju roditelji, deca i svi nadležni u vrtiću.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia