Blic

JUNIORKAMA SREBRO,VANJA PRVI KOREKTOR,HENA BLOKER PRVENSTVA

Ženska juniorska reprezenta­cija Srbije osvojila je peti put u istoriji srebrnu medalju na prvenstvu Evrope. Turska je večeras u finalu XXVII EP 2020. u Zenici pobedila Srbiju sa 3:2, po setovima 25:17, 16:25, 23:25, 25:16 i 15:8, posle 105 minuta igre.

- PETAR LAZIĆ

Vanja Savić, korektor i kapiten Srbije, proglašena je za najboljeg korektora EP, a Hena Kurtagić za najboljeg blokera EP. Zoran Gajić, predsednik OSS, predao je srebrne medalje juniorkama Srbije.

Čestitke izabranica­ma

Milana Gršića za odlične partije pružene na EP u Zenici, ali čestitke i Turskoj koja je bila bolja u finalu. Vodila je Srbija sa 2:1 u setovima, ali nije imala dovoljno snage za konačan trijumf. Nema se šta zameriti juniorkama Srbije, koje su najviše želele da trijumfuju u poslednjoj utakmici na prvenstvu, ali nedostajal­o je večeras i koncentrac­ije, smirenosti i energije. Srebrna medalja je veliki uspeh ove generacije, kao i činjenica da će juniorke Srbije igrati na SP 2021.

Ključni je bio četvrti set, na početku se vodila ravnopravn­a borba, da bi Srbija povela sa 7:4, pa 8:5, a Turska izjednačil­a. Usledilo je vođstvo Turske od 11:9, pa 15:10, a Srbija je smanjila na 15:12. U nastavku je bilo 20:13 za Tursku, a na kraju 25:16 za izjednačen­je na 2:2 u setovima.

Povela je Turska sa 1:0, a onda je usledila igra poen za poen, da bi Turkinje povele sa 5:3. Iskoristio je tajm-aut Milan Gršić, a Srbija potom smanjila na 5:4. Na promenu strana se otišlo sa vođstvom Turske 8:4, koja je potom povela sa 10:4. Smanjila je Srbija na 10:6, ali su Turkinje potom povele sa 13:7. Dobila je Turska peti set sa 15:8, a meč sa 3:2.

- Čestitke devojkama, svima u stručnom štabu, našem savezu, svim trenerima devojaka u klubovima. Sada postoji malo nezadovljs­tvo zbog poraza, ipak idemo na Svetsko prvenstvo. Šteta za tu pobedu na kraju, ali Turska je bila bolja i izdržala do kraja da bude koncentris­ana i pobedi. Idemo dalje - rekao je selektor naših odbojkašic­a i trener obrenovačk­og TENT-A Milan Gršić.

Srbiju je na terenu predvodila korektorka Vanja Savić, kapiten Srbije je na kraju

Ponosna sam na ove devojke, ovo je veliki uspeh. Idemo sada na Svetsko prvnestvo, biće to veliki izazov kaže Vanja Savić

ponela i zvanje najboljeg korektora.

- Jako sam ponosna na ove devojke, na naš zajednički rad i trud, ovo je veliki uspeh. Idemo na Svetsko prvenstvo sledeće godine, to nismo igrale u kadetskoj konkurenci­ji, biće to veliki izazov za nas. Ostaje taj žal za zlatom, ali zadovoljni smo ipak. Ovo je za nas jedno veliko iskustvo i korak dalje u karijerama rekla je Vanja Savić.

Srpka odbojka ne treba da brine za budućnost - imamo sjajnog libera Bojanu Gočanin, korektore Savić i Taru Taubner, primače Isidoru Kockarević, Aleksandru Uzelac, Jovanu Cvetković, blokere Henu Kurtagić, Valeriju Savićević, Minju Osmajić, tehničare Tijanu Vrcelj i Andreu Tišmu... 

 ??  ?? juwniworwk­e.sbrlbijce predvođene selektorom gršićem
juwniworwk­e.sbrlbijce predvođene selektorom gršićem
 ??  ?? hena kurtagić u prvoj postavi šampionata vanja savić, kapiten srbije, najbolji je korektor na ep
hena kurtagić u prvoj postavi šampionata vanja savić, kapiten srbije, najbolji je korektor na ep
 ??  ?? predsednik oss zoran gajić uručuje medalje
predsednik oss zoran gajić uručuje medalje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia