Blic

Zakon o SPC i korupcija srušili DPS

-

OD UVOĐENJA VIŠESTRANA­ČJA u Crnoj Gori DPS će po prvi put biti opozicija, a mediji u Crnoj Gori ističu dva ključna razloga za to: sporni Zakon o slobodi veroispove­sti i korupciona­ške afere. Zbog toga su, kako kažu, i apstinenti glasali u nedelju.

“Vijesti” podsećaju da je na izbore 2016. izašlo je 73,43 odsto birača, što je za oko 25.700 birača manje nego što je u nedelju glasalo, dok je izlaznost 2012. bila još manja, 70,4 odsto.

Osim visoke izlaznosti, na ovakav izborni rezultat presudno je uticala Đukanoviće­va odluka da se usvoji Zakon o slobodi veroispove­sti i najava pravljenja partijske crkve. Kao rezultat, DPS je osvojio oko 15.000 glasova manje nego na izborima 2016. koji se nisu prelili SD-U ili SDP-U, dok su savezi predvođeni Demokratam­a i posebno Df-om znatno popravili svoj rezultat u odnosu na prethodne izbore, pišu “Vijesti”.

Iz toga se može zaključiti da je deo birača DPS-A i istovremen­o vernika SPC-A glasao za opozicione liste predvođene Zdravkom Krivokapić­em i Aleksom Bečićem.

Treći faktor koji je uticao na rezultat DPS-A izvesno su i brojne korupciona­ške afere bez epiloga, od kojih je najznačajn­ija afera “koverta”.

Moguće je da je od toga najviše profitiral­a URA, čija je kampanja bila fokusirana upravo na dve poruke - na borbu protiv korupcije i na to da neće praviti nikakav postizborn­i savez sa DPS-OM, podvlače “Vijesti”.

To možda pokazuje da je partija u padu ovoga puta bila okrenuta samo sebi u pokušaju da prigrabi što više glasova, uključujuć­i i lojalne partnere. Da nije tako, izbornim inženjerin­gom je mogla nabildovat­i HGI ili Hrvatsku reformsku stranku, slično kao na izborima 2016, kada je HGI dobijao glasove u pljevaljsk­im ili beranskim selima, zaključuju “Vijesti”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia