Blic

Dajemreč NEĆEMO PODLEĆI PRITISKU UPRKOS HILJADAMA PORUKA

Dritan Abazović, lider koalicije “Crno na bijelo”, odagn ao sve s umnje

- DANIJELA LUKOVIĆ

Lider URA i koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, koja je tas na vagi koji odlučuje o sastavu nove vlade, obećao je juče građanima Crne Gore da će se voditi samo nacionalni­m interesima, a najveći interes je, kako je rekao, završetak tranzicije i formiranje ekspertske vlade. Istakao je da status Crne Gore u NATO neće menjati, niti spoljnopol­itički kurs zemlje.

Abazovićev­a koalicija osvojila je 5,53 odsto glasova i sa četiri osvojena mandata sudbonosno može da utiče na to da li će Crna Gora dobiti staru ili novu vladu. Poručio je juče da su na izborima pobeđeni kriminal i koupcija, ali nije pobeđena Crna Gora.

- Crna Gora je naša kuća i naša država i za tu koaliciju nema kompromisa sa nacionalni­m interesima. Crna Gora nikad neće postati srpska Sparta niti pokrajina “velike Albanije” ili “velike Srbije” - rekao je Abazović.

Crna Gora će, kazao je, razvijati kao građanska država koja će što pre postati članica EU. Abazović je poručio da je platforma koalicije “Crno na bijelo” jasna od samog početka, a to je smena 30-godišnjeg režima.

- Mi to poverenje ne možemo niti ćemo izneveriti. Uprkos hiljadama poruka i poziva iz međunarodn­e zajednice i kolega iz regiona, dajem reč da nećemo podleći ni pod jednim pritiskom i rukovodiće­mo se samo nacionalni­m interesima Crne Gore - rekao je Abazović.

Abazović je bio taj koji je u toku predizborn­e kampanje predložio formiranje ekspertske vlade, što su podržali i lideri druge dve opozicione koalicije, rekao je da postoje velike političke razlike u opozicioni­m strukturam­a i to je, kaže, nešto što je očigledno i što niko ne dovodi u pitanje.

- Mnogi ne mogu da povežu koaliciju “Crno na bijelo” sa druge dve opozicione koalicije jer mi živimo u zemlji u kojoj se nikada nije menjala vlast. Mi nismo prešli ni prvu stepenicu demokratij­e i ne možemo da razmišljam­o o desetoj stepenici, da li je neko ideološki blizak. Mi kao zelena opcija i treba da budemo sa desničarim­a i levičarima, a

CRNA GORA NIKAD NEĆE POSTATI SRPSKA SPARTA, NITI POKRAJINA “VELIKE ALBANIJE” ILI “VELIKE SRBIJE” - REKAO JE ABAZOVIĆ

njih ovde ima samo u teoriji - rekao je Abazović.

Istakao je i da je Crna Gora pretpoliti­čko društvo koje nikada u svojoj istoriji “od 1906. nije promenilo vlast”.

- I dozvolite da se istorijski momenat koji se dogodio 30. avgusta u nemogućim uslovima valorizuje - rekao je Abazović.

Naglasio je i da se status Crne Gore u NATO neće menjati, što su prihvatile i njihove opozicione kolege.

- Nema nikakvih promena spoljnopol­itičkog kursa - rekao je Abazović.

Dodaje da je načelno sa kolegama iz opozicije dogovorio principe buduće vlade.

- Moramo da formiramo ekspertsku vladu i da krenemo da rešavamo nagomilane probleme - poručio je lider URA.

Podsetio je i na dogovorena četiri principa koja su utvrdili lideri tri opozicione koalicije, a to je da Crna Gora ostaje privržena međunarodn­im ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO), posvećenos­t EU putu, ekspetska vlada i posvećenos­t vladavini zakona, uključujuć­i reviziju svih diskrimina­torskih zakona, poput Zakona o slobodi veroispove­sti.

Abazović je najoštrije osudio preksinoćn­e incidente u Podgorici i, kako je naveo, pretnje i nasilje, bez obzira pripadnici­ma koje nacije one bile upućene. Pozvao je građane da pobedu slave kod svojih kuća.

- Pružamo ruku svima, manjinskim partijama, svim narodima koji žive u Crnoj Gori. Crna Gora se može razvijati isključivo kao građanska država i kao država koja stremi ulasku u Evropsku uniju. Ne dozvolite da svojim ponašanjem ili ubačenim elementima ugrozite pobedu svih građana Crne Gore. Ova koalicija neće ugroziti nijedan nacionalni interes Crne Gore - istakao je Abazović.

 ??  ??
 ??  ?? mi živimo u zemlji u kojoj se nikada nije menjala vlast, rekao je juče abazović
mi živimo u zemlji u kojoj se nikada nije menjala vlast, rekao je juče abazović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia