Blic

NASTAVNICI ZABRINUTI, RODITELJI U STRAHU

Povratak učenika u školske klupe širom Evrope i sveta Milioni đaka širom Evrope juče su se vratili u školske klupe posle višemesečn­e pauze zbog pandemije virusa korona.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Školska godina je počela kao nijedna do sada, sa čitavim nizom novih mera i pravila koje školarci i osoblje moraju da poštuju, a koje drastično variraju od zemlje do zemlje. Međutim, ono što je isto na svakom kutku planete je veliki strah roditelja i nastavnika. Dok broj zaraženih u svetu nastavlja da raste, roditelji se pribojavaj­u za bezbednost svoje dece, a nastavnici su zabrinuti zbog toga kako će sprovođenj­e mere izgledati u praksi, kao i nedostatka planova za nepredviđe­ne slučajeve.

U Francuskoj se juče 12,9 miliona đaka vratilo u školske klupe uprkos porastu broja infekcija u poslednjih nekoliko nedelja. Nastavnici i učenici uzrasta između 11 i 18 godina moraju da nose maske i u zatvorenom i na otvorenom. Ipak, profesorka Sofi Venetitaj, iz glavnog sindikata srednjoško­lskih nastavnika, tvrdi da nedostaju jasna pravila o svemu što se događa izvan učionica, na primer da li je dozvoljeno učeniku da pozajmi knjigu koja je upravo vraćena u biblioteku. Zabrinuti roditelji rekli su da pre svega žele da izbegnu novi karantin. Pojedine škole će se možda ponovno zatvoriti, ali o tome će se odlučivati od slučaja do slučaja, rekao je u ponedeljak francuski ministar obrazovanj­a.

I deca u Belgiji juče su se vratila u škole, a glavne mere kako bi se sprečilo širenje virusa su socijalna distanca i nošenje zaštitnih maski za učenike starije od 12 godina i nastavnike. Među evropskim zemljama koje su pokazale da imaju najdetaljn­ije planove za jesenje funkcionis­anje škola su skandinavs­ke zemlje, koje imaju takozvane zelene, žute i crvene modele. Zeleno znači da se nastava u školama odvija kao da virusa uopšte nema. Trenutno se u većini škola u Skandinavi­ji primenjuje žuti model, po kojem je fizički kontakt minimalan, a naročito se vodi računa o higijeni. Crveni model će biti uveden ako dođe do veće epidemiolo­ške krize. Broj učenika koji dolaze u škole tada će biti smanjen na minimum, a ostali će nastavu pratiti od kuće.

I učenici širom Rusije vratili su se u klupe prvi put od početka pandemije. Lokalni mediji prenose da to nije bio lak prvi dan škole dok zemlja nastavlja da beleži skoro 5.000 novoobolel­ih svakog dana. Doktori

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia