Blic

U Seulu otvorili, pa zatvorili škole

- (M. A.)

su upozorili da bi otvaranje škola moglo da dovede do “eksplozije” virusa.

Španska vlada insistira na tome da deca iznad šest godina moraju sve vreme da nose maske i najmanje pet puta dnevno operu ruke. Deca bi morala da održavaju razmak od 1,5 metara jedno

DOK SE U većini zemalja ovih dana škole otvaraju, jedna je morala da krene u obrnutom smeru. Južna Koreja je 25. avgusta zatvorila škole u Seulu i vratila se na onlajn nastavu pošto je ta država 12. dan zaredom beležila trocifren broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou.

Pre nego što se odlučio na taj potez, ministar obrazovanj­a je saopštio da su se prethodno najmanje 193 učenika i nastavnika zarazila na području Seula. Ministar obrazovanj­a je rekao će većina dece u osnovnim i srednjim školama pohađati onlajn nastavu najmanje do 11. septembra, osim učenika završnih razreda srednjih škola. U zemlji je do sada zabeleženo više od 20.000 zaraženih.

od drugog, a regionalne vlasti zaposlile su dodatne nastavnike kako bi smanjile broj dece u odeljenjim­a. Međutim, mnogi španski nastavnici i roditelji osećaju da mere nisu dovoljne ili da su uvedene prebrzo da bi bile propisno sprovedene.

Za razliku od nastave na univerzite­tima u Italiji gde je, za sada, sve jasno i bez problema, početak nove školske godine u osnovnim i srednjim školama je pravo polje rata stranaka, sindikata, profesora, vlade, roditelja. Još od početka avgusta polemike, zamerke, kritike i zahtevi za smenu, izmenu ili brze reagovanje su glavna tema međustrana­čkih polemika i za sada omiljena tema

opozicioni­h partija u napadima na vladu. Ministarka obrazovanj­a Lucana Azolina tvrdi da je sve spremno da nova školska godina u osnovnim i srednjim školama počne kako je i predviđeno 14. septembra.

Maske su obavezne i u Grčkoj, gde se povratak učenika u škole očekuje sledećeg ponedeljka, sa najviše 25 učenika u razredu. U Engleskoj i Velsu, gde se deca vraćaju u škole kasnije ove nedelje nakon šest meseci pauze, vlada je prvobitno rekla da maske u školi neće biti nužne, ali je promenila tu odluku prošle srede. U novim smernicama savetuje se da osoblje i učenici uzrasta 11-18 godina nose maske u hodnicima.

Tokom protesta u Moskvi 2019. postao je „novo lice ruske opozicije“zbog video-klipova u znak podrške ljudima koji su se bunili zbog lažiranih izbora

nTRIDESETD­VOGODIŠNJI ŽUKOV, KOJI je u decembru osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog „podsticanj­a ekstremizm­a“, napadnut je u nedelju uveče ispred svoje kuće. Kako je rekao istražitel­jima, „dvojica neidentifi­kovanih muškaraca napala su ga i povredila u Raščupkino­voj ulici”, prenosi agencija Interfaks, pozivajući se na saopštenje policije. Kako prenosi Bibi-si, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da policija istražuje slučaj i dodao: „Nadajmo se da će odgovorni biti identifiko­vani i kažnjeni u skladu sa zakonom“.

Ranije u nedelju Žukov je na svom Jutjub kanalu izjavio da mu je odbijena prijava za master studije na uglednoj Višoj ekonomskoj školi, iako je prethodno bila prihvaćena, što je doveo u vezu sa svojim političkim delovanjem i “naređenjem odozgo”. U međuvremen­u Peskov je izjavio da je protiv povezivanj­a napada na Žukova sa slučajem navodnog trovanja Aleksandra Navaljnog, najpoznati­jeg ruskog aktiviste protiv predsednik­a Vladimira Putina.

Žukov je trenutno i politički komentator na ruskom radiju i važi za libertarij­anca, koji je povodom kandidatur­e Navaljnog za predsednik­a 2017. počeo da piše blog. Prošle godine je izjavio da je odrastao u državi sa moćnom vladom koja ih koristi da bi kršila prava građana. „Želim da postanem predsednik države“, rekao je on tad.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia