Blic

U ŠKOLI POD MASKAMA, ČASOVI I U DVORIŠTU

Umesto „srećno“, juče se u školskim dvorištima uglavnom moglo čuti „stavi masku!“Ushićenje, ali i bojazan kako će funkcionis­ati škola osećali su se na svakom koraku prvog dana školske godine.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Pola sata pre nego što je zvono oglasilo početak nove školske godine, u dvorištu beogradske osmoletke „Skadarlija“okupili su se đaci od prvog do četvrtog razreda i roditelji. Mališani su s nestrpljen­jem dočekali povratak u školske klupe, dok su roditelji bojažljivo posmatrali situaciju i vršili poslednju proveru da li je sve spakovano u rančeve.

- Rezervna maska, gel za dezinfekci­ju, antibakter­ijske maramice, užina, voda... Uh, komplikova­no je ispratiti sve ističe za „Blic“mama učenice drugog razreda.

Kako kaže, njena ćerka od februara nije išla u školu i jedva je čekala da se vrati u kolektiv.

- Nedostaje joj socijaliza­cija i to je razlog zašto nismo izabrali onlajn nastavu. Međutim, videćemo ove prve nedelje kako će sve funkcionis­ati – škola, boravak, dostava, hrana, čišćenje. U suprotnom vratićemo se na onlajn, što je zaista haotično, jer zahteva da ste nezaposlen­i ili da radite od kuće, a ako imate i mlađe dete koje morate da animirate, to postaje gotovo nemoguće. U stalnom sam radnom odnosu i ne znam kako ćemo sve ovo da izvedemo - iskrena je ova mama.

Najveće uzbuđenje očekivano vlada među roditeljim­a prvaka, dok se đaci prvaci najviše raduju upoznavanj­u drugara i učitelja.

- Lepo se osećam, juče sam upoznala neke drugare, a neke još nisam. Više mi se dopada da idem u školi, nego da budem kod kuće - rekla nam je Mila.

RODITELJI SE PREMIŠLJAL­I

U dvorištu OŠ „Petar Petrović Njegoš“nešto kasnije okupili su se đaci starijih razreda. Imali su juče samo čas odeljenske zajednice. Svi uredno nose maske, a radost, graja i pokoji zagrljaj nisu izostali.

- Najviše me brine kako ćemo da igramo fudbal, to nam je baš nedostajal­o. Navikli smo se na maske, ali tek sad vidim koliko mi je teško da trčim dok nosim masku kaže nam Uroš.

Bilo je i onih koji nisu srećni zbog povratka u školu.

- Sve bi bilo bolje da sam u istoj grupi sa najboljim drugaricam­a, ovako se nećemo viđati. Super mi je što su skraćeni časovi, ali naravno da se brinem kako će se to odraziti na upis u srednju školu - napominje učenica osmog razreda.

Njena drugarica ističe da su roditelji imali dilemu da li da prati nastavu u školi ili onlajn.

- Tata je bio isključivo za onlajn, tako da ga je jedva mama ubedila da krenem u školu. Nekako je lepše kad smo u školskim klupama. Lako je pratiti onlajn nastavu iz likovnog, ali kad ne razumemo nešto iz matematike i fizike, onda nemamo koga da pitamo - kaže ona.

I u Novom Sadu je sve bilo spremno za polazak u školu. U OŠ „Kosta Trifković“učenici su na ulazu prolazili su kroz dve dezobari

KAD NE LEPŠE JE KAD SMO U ŠKOLI, MATEMATIKE, RAZUMEMO NEŠTO IZ

PITAM ONLAJN NE MOGU NIKOGA DA

jere. Prvi razred imao je svoj poseban ulaz, dok su roditelji ostali ispred škole. Deluje da će se učenici, pogotovo mlađi, nekako najlakše navići na novo stanje. Roditelji koji svako jutro, između ostalog, treba da deci provere telesnu temperatur­u i nastavno osoblje koje sada mora da pazi i na distancu između učenika od 1,5 metara, moraće više da se potrudi da promene svoje uobičajene navike.

ZADATAK I ZA REDARE

U Subotici u školske klupe selo je 1.170 đaka prvaka, a prvog školskog dana većinu su dopratili roditelji.

- Dvoje moje dece danas kreće u školu, u prvi i drugi razred. Raduju se, ali i nama znači što je školska godina počela redovno, makar to bilo pod maskama. Neophodno je da nastavimo da živimo u skladu sa merama, a tako i deca da uče. Nemam loše mišljenje o onlajn nastavi, ali učionica je ipak učionica – kaže otac učenika OŠ „Kizur Ištvan“.

Nenad Anđelović, direktor, kaže da se u njihovoj školi svakodnevn­o neposredno radi u školi. Odeljenja se dele na dve grupe i dolaze u dva termina.

U drugačijim okolnostim­a krenuli su i đaci Prve kragujevač­ke gimnazije.

- Prijem prvaka smo obavili po grupama. Te prve časove oni provode u najvećim prostorima u školi, u svečanoj sali, u fiskulturn­oj sali, u kabinetu za jezike ... Bitno je da su dobili sve važne informacij­e

Roditelji svako jutro, između ostalog, treba deci da provere telesnu temperatur­u i nastavno osoblje mora da pazi da se poštuje distanca između učenika

Mališani kažu da su se uželeli drugara, dečaci se pre svega nadaju da će zaigrati uskoro fudbal i da će se navići da stalno nose maske

od svojih odeljenski­h starešina. Sve učionice i toaleti su opremljeni sredstvima za dezinfekci­ju ruku. Predmeti se dezinfikuj­u alkoholom. Pomoćni radnici su dežurni na ulazu u školu, i paze da svi đaci imaju maske - kaže direktorka Slavica Marković.

Zbog situacije, vratila se među učenike uloga redara i njihova funkcija postaje jako važna. Oni su ti koji paze da li su učionice provetrene, da li se ruke dezinfikuj­u. Kabinetska nastava je ukinuta, osim za časove hemije, biologije i informatik­e.

Čekaju se nalazi obdukcije koji bi trebalo da makar razjasne kako je na porođaju preminula žena koja je do tada bila sasvim zdrava

ČASOVI NAPOLJU

U Nišu učenici su se mogli zateći u školskom dvorištu, bar je tako bilo u OŠ „Radoje Domanović”.

- Učenici su u svojim klupama, informisan­i o novom načinu rada koji je prilagođen epidemiolo­škoj situaciji. Naša škola je spremna, ono što je dobro, mi imamo veliko dvorište, imamo mogućnost da održavamo nastavu i na otvorenom. Spremno smo dočekali 1. septembar uz poštovanje svih mera i preporuka - kaže direktorka Dušica Tričković.

Deca su zadovoljna, kažu da je zabavno učiti u dvorištu.

nPOSLE OSAM DANA, devojčica koja je rođena sa nešto više od dva kilograma i u međuvremen­u je dobila ime Tara, po želji starije sestre, juče je izlašla iz porodilišt­a.

- Beba je super, ima dva kilograma i 110 grama. U čuvanju će pomoći moja i Draganina majka, moja i njena sestra - kaže Boris.

Ipak, muči ih i to što posle osam dana od Draganine smrti još ne znaju šta se desilo.

- To je naša medicina u 21. veku, da ispuste ženu koja je jaka kao zemlja, zdrava, a posle ti da kažu - enigma. Otišla je zdrava i prava na porođaj, ništa joj nije smetalo, do zadnjeg minuta smo se dopisivali. Pre nego smo pošli, rekla bi da joj nije bilo dobro, videlo bi se da je bilo nekog krvarenja, morala bi neke simptome da ima. Ne može samo da kažu - problem sa zgrušavanj­em krvi. Zbog čega se to unutra desilo? Šta je uzrok? - pita se Boris.

Prema njegovim rečima, sačekaće rezultate obdukcije nakon čega će s advokatom odlučiti o daljim koracima.

Kako je „Blic“pisao, direktor GAK dr Bojan Lukić rekao je nakon što je Dragana preminula da je nakon porođaja koji je protekao potpuno uredno „osim što je bio četiri do pet nedelja pre termina“kod porodilje došlo do popuštanja njenog sistema za koagulacij­u i ona je stradala od iskrvarenj­a uprkos svim preduzetim merama. Dr Lukić je rekao da se čekaju nalazi s obdukcije da bi komisija Kliničkog centra za proveru kvaliteta stručnog rada mogla da da mišljenje i da do tada se ne može reći ništa više. On je rekao da je porodilja po svim nalazima bila zdrava i da je i za njega „enigma šta se dešavalo“.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? mala tara stigla je svojoj kući
mala tara stigla je svojoj kući
 ??  ?? dragana je preminula nakon porođaja
dragana je preminula nakon porođaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia