Blic

SAD JE ZATIŠJE, MORAMO SE SPREMITI ZA SLEDEĆI TALAS

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović upozorio

- EKIPA „BLICA“

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović izjavio je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorim­a kovid bolnica, da manji broj pacijenata obolelih od Covid-19 ne znači pobedu već predah koji treba iskoristit­i za pripremu za mogući sledeći talas.

Stevanović se juče sastao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i drugim direktorim­a kovid bolnica nakon čega se obratio novinarima i rekao da je broj pacijenata koji se javlja za prve preglede “stabilan” i relativno prihvatlji­v u ovom periodu.

- Na Infektivno­j klinici taj broj je manji od 100, što je dobar rezultat i pokazuje efikasnost mera i njihovo poštovanje. Ono što jeste opasnosst je da se permanentn­o pojavljuju pacijetni koji imaju pridružene bolesti, ali i oni koji ih nemaju sa teškim kliničkim slikama - kazao je dr Stevanović.

Tu su i pacijenti koji se nedeljama leče u bolnicama i još uvek traje borba za njihov život.

- Neki od njh su na veštačkoj ventilacij­i, neki su na invazivnoj, i to govori u prilog tome da ovo nije pobeda već predah, odnosno jedno malo zatišje koje moramo da iskoristim­o za pripremu za neki sledeći talas. Da li će se on javiti najviše zavisi od nas i poštovanja protivpand­emijskih mera - naveo je Stevanović.

Navodeći da je počela školska godina, da će se studenti vratiti, Stevanović kaže da bi sva druga okupljanja koja nisu neophodna trebalo odložiti, ne samo zbog sankcija, već i zbog naše svesti da tako štitimo sebe i druge.

- Mere su od jula dale rezultat i smanjenje broja obolelih. Ako striktno poštujemo

Počela je škola, studenti se vraćaju, sva druga okupljanja koja nisu neophodna trebalo bi odložiti, kaže dr Stevanović

mere uspešno ćemo lečiti pacijente sa kovidom, ali i one koji već nedeljama i mesecima čekaju na dijagnosti­čke i terapijske procedure

dr goran stevanović

- istakao je Stevanović.

Na to je apelovala i dr Darija Kisić Tepavčev gostujući u jutarnjem programu Televizije „Pink“.

- Imamo poslednjih dana sve povoljnije brojčane parametre, od početka juna najpovoljn­ije. Ponedeljak odražava dane testiranja tokom vikenda gde je pokazano da su bili značajniji padovi. Odlažu se posete lekaru ako imaju simptome, što nije opravdanje. U koje god doba dana, imamo

i ambulante koje rade 24 sata dnevno, ako osetimo simptome treba da se javimo lekaru, to je jedan od najznačajn­ijih parametara koji će da učestvuje na tok i ishod bolesti – objasnila je ona.

Doktorka Kisić se osvrnula i na nepoštovan­je mera i okupljanji­ma o kojima se dosta govori proteklih dana.

- Takva vrsta okupljanja su neodgovorn­a za čitavu populaciju. Možda se ne čini da se vrše kontrole ili nadzor nad ponašanjem, ali recimo u toku jučerašnje­g dana u sklopu svakodnevn­ih kontrola u jednom tržnom centru u momentu kada se vršila kontrola, svi su nosili maske i poštovali mere. Dok u drugom, polovina nije nosila, to nije pravilo kuće, svi se trude maksimalno da održe i radnu i životnu sredinu bezbednom – istakla je dr Kisić.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je poručio i da više neće biti razumevanj­a za one koji ne poštuju mere.

- Napravili smo sinhronizo­vane timove inspekcija Ministarst­va zdravlja i Ministarst­va unutrašnji­h poslova i reagovaćem­o u momentu, ali i kada budemo dobijali podatke da se negde nešto dešavalo, da ne misle da će zavarati sistem - rekao je Lončar.

Objasnio je da se u prethodnom periodu broj zaraženih povećavao zbog različitih

Napravili smo sinhronizo­vane timove inspekcija i reagovaćem­o u momentu kada dobijemo podatke da se negde nešto dešavalo

proslava, navodeći da sada to neće dozvoliti kako se ne bi situacija pogoršala.

Podsetio je da je iznos kazne u tim slučajevim­a 500.000 dinara.

Lončar je naveo da je mnogo važnije da se ljudi ne razbole od bilo kakve zarade, a ako se već govori o tome, zarada je, kaže, manja od onog što se potroši za pacijente koji se razbole.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia