Blic

U POSLEDNJE TRI GODINE BUM NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

-

Republički geodetski zavod objavio je analizu podataka za prvu polovinu godine kada je reč o tržištu nekretnina, koji ukazuje da je tokom poslednje tri godine tržište nepokretno­sti u Srbiji doživelo ekspanziju i najveći rast još od 2008, a da pandemija nije u značajnoj meri uticala.

U IZVEŠTAJU ZA prvih šest meseci navodi se da je u Srbiji u tom periodu broj prometa u odnosu na isti period prošle godine opao za 14 odsto, a broj prometovan­ih nepokretno­sti za 13 odsto dok je količina novca na tržištu opala za osam procenata u ukupnom iznosu prometa od 1,7 milijardi evra. Iz toga proizilazi da su u prometu bile skuplje nepokretno­sti.

Gledano u celini, ako se analizira period 2017- 2020. godine po polugodišt­ima, Covid-19 uticao je na broj prometovan­ih nepokretno­sti, kao i na učešće novca na tržištu dok je nastavljen stabilan rast prosečne vrednosti prometovan­e nepokretno­sti.

U izveštaju se navodi da je prosečna cena stanogradn­je za teritoriju Republike Srbije u prvom polugodišt­u 2020. za starogradn­ju je 997 evra po kvadratu, a za novogradnj­u 1.337 evra za kvadrat,

evra prosečna je cena kvadrata starogradn­je, a novogradnj­e 1.337 evra

U junu prodato više stanova nego U istom mesecu prošle godine

dok je u prvom polugodišt­u 2019. godine za starogradn­ju trebalo izdvojiti 950 evra po kvadratu, a za novogradnj­u 1.320 evra po kvadratu.

Kada je reč o načinu plaćanja, stanovi su u prvom polugodišt­u 2020. plaćani gotovinom u 67 odsto u odnosu na 33 odsto plaćanih iz kreditnih sredstava. Poređenjem sa istim periodom prethodne godine, za pet odsto je više stanova plaćeno iz kreditnih sredstava.

Sačinjena su 40.884 ugovora o kupoprodaj­i nepokretno­sti, a broj ostvarenih kupoprodaj­a je za 14 odsto manji u odnosu na broj kupoprodaj­a iz prvog polugodišt­a 2019. godine. Broj prodatih stanova u novogradnj­i je za 12 odsto manji u odnosu na prvo polugodišt­e prošle godine. Najaktivni­ji mesec na tržištu nepokretno­sti u prvom polugodišt­u 2020. je jun sa 10.288 kupoprodaj­a, što je za oko 20 odsto više u odnosu na jun prošle godine.

Posmatrano po regionima, najveći broj kupoprodaj­a registrova­n je na teritoriji Vojvodine, zatim na teritoriji Grada Beograda, teritoriji Šumadije i zapadne Srbije i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia