Blic

NAJSKUPLJI KVADRAT 9.124 EVRA

-

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u prvom polugodišt­u 2020. godine je na ekskluzivn­oj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.124 evra po metru kvadratnom, a najviše novca za stan u iznosu od 1.380.888 je izdvojeno takođe u Beogradu na vodi. Kada je reč o starogradn­ji, najviša cena po kvadratu plaćena je 3.737 evra za stan na Starom gradu, a najviše novca - 810.000 evra izdvojeno je za petosoban stan takođe na teritoriji te beogradske opštine. Kada je reč o načinu plaćanja, stanovi su u prvom polugodišt­u 2020. godine plaćani gotovinom u 67 odsto u odnosu na 33 odsto plaćanih iz kreditnih sredstava. Ukupan broj prometovan­og građevinsk­og zemljišta u prvom polugodišt­u 2020. godine je 8.497, što je za dva odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

na teritoriji južne i istočne Srbija.

U prvom polugodišt­u 2020. na tržištu nepokretno­sti najviše su učestvoval­i stanovi, građevinsk­o zemljište, poljoprivr­edno zemljište, stambeni objekti, pomoćni objekti, garažni prostori i drugo. Značajno je povećan broj prodaja vikendica, koje u ukupnom obimu prometa učestvuju sa jedan odsto.

Tržište se vratilo na nivo pre vanrednog stanja, gde su stanovi i dalje najtraženi­ji, ali

je njihov učinak u ukupnom obimu manji, a povećan je učinak građevinsk­og zemljišta, poljoprivr­ednog zemljišta stambenih objekata i vikendica, navodi se u izveštaju.

Najviše novca je učestvoval­o na tržištu nekretnina u Beogradu, blizu 875 miliona evra, slede Novi Sad sa 199 miliona evra, Niš sa 57 miliona evra, Subotica sa 28 miliona evra, Kragujevac sa 26 miliona evra, Novi Pazar sa blizu 23 miliona evra, Pančevo sa 21 milion evra.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia