Blic

PREDLOG VLADE: RAST MINIMALCA DO 1.800 DINARA

Obrt u pregovorim­a za novu minimalnu cenu rada

- SUZANA LAKIĆ

Predstavni­ci Vlade izašli su juče sa predlogom da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od četiri do šest odsto, a poslodavci kažu da su spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji, saopštila je Unija poslodavac­a Srbije.

Sadašnji minimalac je oko 30.300 dinara, što bi značilo da Vlada nudi povećanje od 1.200 do 1.800 dinara i da bi minimalac u 2021. godini mogao da bude između 31.500 i 32.100 dinara, pokazuje računica „Blica“.

Poslodavci kažu da će sa punom pažnjom razmotriti taj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća.

- Unija poslodavac­a smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća - saopštili su iz Unije.

Te dodatne mere su povećanje neoporeziv­og dela zarade sa 16.000 na 19.000, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanj­u statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovedeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih, kaže direktor UPS-A i učesnik u tim pregovorim­a Srđan Drobnjakov­ić.

U UPS-U navode da treba uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije Covid-19.

Sindikati se ne slažu sa ovim predlogom i insistiraj­u da Ministarst­vo finansija još jednom razmotri tu opciju. Duško Vuković iz Saveza samostalni­h sindikata Srbije kaže da su sindikati i dalje pri stavu da mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe.

- Tako bi se i dalje reprodukov­ala politika jeftine radne snage, i sa tako malim povećanje minimalca ne mogu biti zadovoljni ni sindikati, a ni radnici koji primaju minimalnu zaradu - rekao je Vuković.

Ističe da sindikati zameraju

ukoliko bi se usvojio predlog vlade, minimalac bi iznosio od 31.500 do 32.100 dinara

POSLODAVCI TRAŽE POVEĆANJE ZARADE, SINDIKATI NEOPOREZIV­OG DELA NEZADOVOLJ­NI PREDLOGOM

na tome što nije ispoštovan dogovor socijalnih aktera od pre tri godine da se 2021. minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačko­m korpom.

- To sada izgleda kao neostvariv san i ne vidimo da ima naznaka da se u naredne četiri godine to dogodi i sa ovakvim predlogom smo 6.000 do 7.000 ispod minimalne potrošačke korpe koja iznosi 37.500 dinara - kaže Vuković.

Dodaje da su predložili predstavni­cima resornog ministarst­va da još jednom razmotre predlog. Naredni sastanak je planiran za sledeći utorak, a završni razgovori zakazani su za 14. septembar.

nPandemija nije u značajnoj meri uticala na tržište nepokretno­sti u Srbiji, pokazuje analiza podataka za prvu polovinugo­dinerepubl­ičkog geodetskog zavoda. Broj prometa u odnosu na isti period prošle godine opao je za 14 odsto, a broj prometovan­ih nepokretno­sti za 13 odsto, dok je količina novca na tržištu opala za osam procenata.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia