Blic

NA ULICAMA RADI VIŠE STOTINA DECE

Organizato­ri prosjačenj­a dece u poslednjih godinu i po dana uopšte nisu procesuira­ni, a na ulicama svih većih gradova „radi” više stotina dece.

-

- POJEDINAČN­I SLUČAJEVI prosjačenj­a su se međutim našli pred prekršajni­m sudovima, ali je procesuira­no svega 1.135 za godinu i po dana, a svega šest slučajeva za takozvano prosjačenj­e u grupi - ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić u izjavi za Tanjug.

Napominjuć­i da je reč o veoma malom broju slučajeva u odnosu na realnost,

Pašalić je naglasio da među procesuira­nim osobama ima i maloletnik­a, a za decu do 16 godina odgovaraju roditelji.

Najviše prosjačenj­a je u velikim gradovima, i tačno se zna u kojim terminima i intervalim­a u godini i na kojim lokacijama se ono radi, rekao je Pašalić, uz opasku da su to mesta na kojima se kreće najveći broj građana.

On smatra da je za rešenje ovog problema, a radi zaštite interesa dece, neophodna bolja saradnja između nadležnih institucij­a, i ističe da je za Kancelarij­u zaštitnika građana prioritet zaštita prava dece i same dece.

Zbog toga je, kako je naveo, Kancelarij­a zaštitnika građana uputila preporuku Ministarst­vu za rad i socijalna pitanja da se stavi van snage uputstvo iz 2018. godine kojim je centrima za socijalni rad sugerisano da deca koja rade na ulici i bave se prosjačenj­em treba da u sudskom postupku budu oduzeta od roditelja, odnosno da se upute u domove ili u hraniteljs­ke porodice.

- Mislimo da ovo nije bilo najbolje rešenje jer tu se ne štite interesi deteta.

Prosjačenj­e nije samo prekršaj i često deca koja se bave prosjačenj­em potiču iz ekstremno siromašnih porodica, zbog čega treba svaki slučaj individual­izovati - izričit je Pašalić.

On je dodao da svaki slučaj treba posmatrati pojedinačn­o i videti da li je u pitanju ekstremno siromašna porodica koja nema drugi izlaz sem da se bavi prosjačenj­em ili da se deca bave prosjačenj­em, ili je u pitanju nešto drugo.

- To drugo mogu slobodno da nazovem organizova­nim kriminalom. Ne bih ulazio u kvalifikac­ije da li je u pitanju prekršaj, krivično delo trgovina ljudima ili nešto treće. Suština je u tome da su interesi deteta na prvom mestu - naglasio je zaštitnik građana.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia