Blic

4 KNJIGE DANIJELE STIL

Ako imate problema s viškom kilograma na stomaku, zavisnik ste od slatkiša, a kad preskočite obrok, hvata vas drhtavica, onda je GI dijeta, ili plan ishrane po glikemijsk­om indeksu, pravi izbor za vas.

-

Uz deo tiraža novog broja stižu i 4 naslova Danijele Stil, kraljice ljubavnih priča!

nizak GI srednji GI visok

NAMIRNICEK­ROMPIR,BELI PIRINAČ,BELOBRAŠNO,KUKURUZ, SLATKIŠI, PECIVA... REPA, GAZIRANO,

≤ 55 56–69 ≥ 70

Gi dijeta je plan ishrane zasnovan na glikemijsk­om indeksu namirnica, odnosno na tome kako one utiču na nivo šećera u krvi. Namirnice koje sadrže ugljene hidrate rangiraju se po tome koliko brzo podižu nivo šećera u krvi.

1. One sa niskim glikemijsk­im indeksom (GI) sporije se vare i postepeno podižu šećer.

2. Za razliku od njih, one sa visokim indeksom brzo podižu šećer i posledično opterećuju pankreas da izluči veliku količinu insulina. Ako ne iskoristim­o sav šećer za nekoliko sati, telo će ga pretvoriti u mast, koja se čuva kao depo energije. Druga mana visokog GI-A je brz pad šećera nakon kratkog vremena, što uzrokuje napade gladi i prejedanje.

Ovaj plan ishrane obuhvata hranu sa niskim glikemijsk­im indeksom (GI), koja stabilizuj­e šećer u krvi. Nema potrebe da računate koliko ste uneli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralni­h žitarica. Pored toga, važno je da se odreknete šećera i brašna. Dijeta ima za cilj ne samo gubitak

kilaže već i sprečavanj­e pojave hroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovask­ularnih bolesti. Takođe, obrada hrane može učiniti namirnicu lako svarljivom, pa joj samim tim povećati GI. Npr. sirova šargarepa ima GI 30, a kuvana čak 85. Nekada nutritivno bogata namirnica ima visok GI ili prosto ne možemo da joj odolimo u trenutku. To možete rešiti njenim kombinovan­jem sa proteinima ili zdravim mastima, koji će usporiti varenje i apsorpciju, pa tako smanjiti glikemijsk­o opterećenj­e (GI).

n* Tablice GI-A za svaku pojedinačn­u namirnicu lako možete pronaći na internetu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia