Blic

Batler i Dragić lako sa Adetokumbo­m

Najbolji teniser sveta je u drugom setu vikao prema svom boksu i Goranu Ivanišević­u. Naredni protivnik u sredu je Britanac Kajl Edmund.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

MILVOKI BAKS, NAJBOLJI tim Istočne konferenci­je, izgubio je na startu druge runde od Majamija sa 104:115, a Hjuston je propustio da eliminiše Oklahoma Siti u prvom kolu, jer su Tanderi došli do 3-3 trijumfom od 104:100. U oba meča zakazale su velike zvezde favorita.

Aktuelni MVP NBA lige Janis Adetokumbo ubacio je samo četiri od 12 slobodnih bacanja, pa iako je bio nadomak tripl-dabla u dresu Baksa (18 poena, 10 skokova, devet asistencij­a), nije bio ni izbliza na nivou na kome može da bude. Čak ni 28 poena Midltona i četiri imanje Bruka Lopeza nisu bila dovoljna da se petorangir­ana ekipa Hita zaustavi.

Junak pobede bio je Džimi Batler. Postavio je lični plej-of rekord sa 40 poena, i to uz rečenicu saigračima u završnici: “Ako lopta dođe do mene, teško da ću vam je dati”.

Kada je upitan kako su reagovali, nasmejao se:

“Videli su da sam nastavio da pogađam, pa su slegli ramenima i poručili: Okej smo s tim”.

Batler je u poslednjoj deonici ubacio 14 poena, ali je sjajnu pomoć imao i u slovenačko­m reprezenta­tivcu Goranu Dragiću, koji je postigao 27 poena. 

Samo jedan čovek na planeti u ovom trenutku može da pobedi Novaka Đokovića. On je svoj najoštriji kritičar, šampion koji uživa baveći se svojim zanatom. Igranje tenisa na visokom nivou pruža mu neizmerno zadovoljst­vo, a teren je njegovo radno mesto i on sve to shvata vrlo ozbiljno.

Đoković je pobedio Damira Džumhura sa 6:1, 6:4, 6:1 na startu US Opena, ali nije bio u potpunosti zadovoljan svojim učinkom. Prvi set je dobio za 23 minuta, koliko mu je otprilike bilo potrebno da osvoji i treći. Ali, drugi set se pretvorio u mnogo težu borbu nego što je najbolji teniser sveta želeo. Trebalo mu je skoro sat vremena da ga reši sa 6:4. Često je bio zaprepašće­n, ogorčen sobom i razumljivo uznemiren sopstvenom igrom. Novak je shvatio da je njegov dobar drugar Damir teniser koji se ne predaje tako lako.

U jednom trenutku, dok je u drugom setu lovio zaostatak, Đoković je viknuo prema svom boksu u kojem je sedeo Goran Ivanišević: „Kaži da sedne!“. Novaku je, očigledno, zasmetalo šetanje drugih tenisera kojima je dozvoljeno da prate mečeve.

- Nije prvi, a verovatno neće biti ni poslednji put da sam vikao prema svom boksu.

Takve stvari se ponekad dešavaju, pogotovo na velikim turnirima. Bio sam ljut zbog svoje igre, udarcima koje sam izveo... Urlikom sam to izbacio iz sebe. To je intenzitet, stalo vam je do pobede. Da nije tako, sada ne bih bio ovde. Uvek igram sa dosta energije i nekad moram ovako da reagujem kako bih se vratio u ritam. Važno mi je da imam ljude uz sebe, prema kojima mogu da se okrenem, bez obzira da li su tribine pune ili prazne. Očekuješ da oni uvek budu s tobom i da ti daju podršku - objasnio je Đoković.

Utisak je da bi Novak najviše voleo da igra meč za mečom, iz dana u dan, kako bi što pre stigao do 18. grend slem trofeja.

- Zadovoljan sam početkom, ali je onda Damir pokazao zašto je jedan od najbržih tenisera. Počeo je da rizikuje, da kombinuje udarce i da pogađa. Zato sam u trećem setu svoju igru morao da podignem za nekoliko nivoa.

Novak je posle pobede nastavio da “poklanja srca”, iako se mečevi na US Open igraju bez gledalaca.

- Vidite, nastaviću to da radim jer je... ne znam... deo rutine. Takođe, na ovaj način odajem počast i zahvaljuje­m se terenu, meču i, uopšte, prilici što sam mogao da igram - dodao je prvi teniser na svetu.

On je tako stigao do 24 uzastopne pobede u 2020. godini, s velikom šansom da nastavi niz. Njegov naredni protivnik, najverovat­nije u sredu, biće Britanac Kajl Edmund, koji je bio bolji od Aleksandar Bublika iz Kazahstana sa 2:6, 7:5, 7:5, 6:0. Novak protiv Edmunda vodi sa 5:1 u pobedama, pri čemu je dobio sve mečeve koji su odigrani na tvrdoj podlozi, i to bez izgubljeno­g seta. Britanski teniser je jedino slavio 2018. na šljaci u Madridu, kada je bilo 6:3, 2:6, 6:3.

- On ima zaista dobar servis i forhend, dva ozbiljna oružja. Odigrali smo nekoliko zanimljivi­h i neizvesnih mečeva. Primetio sam da ne oseća pritisak i da uživa u velikim mečevima. Izuzetno ga poštujem - rekao je Đoković o 54. teniseru na ATP listi.

Sjajna vest za Novaka je i podatak da je prvo kolo bila poslednja stanica za dvojicu kvalitetnh­i tenisera koji se nalaze u njegovom delu kostura. Prvo je eliminisan čovek sa najjačim serisom, Džon Izner, koji je u pet setova, sa tri brejka, izgubio od zemljaka Stiva Džonsona. US Open je završen i za upornog Argentinca Dijega Švarcmana. Devetog nosioca je eliminisao Britanac Kameron Nori, takođe u pet setova.

Aleksandar Zverev je izgubio jedan set od Kevina Andersona, ali je uspeo da sa 3:1 pobedi veterana iz Južne Afrike, dok je Stefanos Cicipas prepustio samo četiri gema Špancu Ramosu Vinolasu - 6:2,

6:1, 6:1. 

IVANIŠEVIĆ POMAŽE NOVAKU DA U NJUJORKU OSVOJI 18. GREND SLEM TROFEJ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia