Blic

SAMPRAS HVALI ĐOKOVIĆA

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novaka je pohvalio i legendarni­pitsampras, koji kaže da bi sa našim teniserom imao više problema na terenu nego protiv Rafe Nadala i Rodžera Federera. - Mislim da bi mi Novak na mnogo načina verovatno zadao najviše problema jer ima ubedljivo najbolji ritern svih vremena. Sa Novakom bih teško došao do svoje servis-volej igre... Novak bi mi teško pao jer pogađa tako dobro i precizno. Morao bih baš da se potrudim da bih održao servis protiv Novaka. U svakom slučaju, mislim da bi bilo zanimljivo ispričao je Sampras.

Čikago se nikada nije oporavio posle odlaska “letećeg Majkla” i već 22 godine je bez šampionsko­g prstena. Navijači strahuju da se isto ne dogodi i sa Kataloncim­a jer je sve jasnije da će Leo napustiti klub i preći u redove Mančester sitija.

Moguće zbogom Lea Mesija pretpostav­ljalo bi epizodu nekoliko puta proživljen­u u istoriji sporta. Teško je pronaći igrača sa takvim uticajem u jednom timu. Najjasnije poređenje je možda ono Argentinca sa Majklom Džordanom, koji je Čikago odveo do vrha na koji se Bulsi nikada više nisu popeli.

Džordanov odlazak 1998. godine loš je presedan za Barselonu. “Leteći” se penzionisa­o u velikom stilu - 14. juna je ubacio 45 poena Juti za šesti šampionski prsten “bikova”. Mesi već ima šest “Zlatnih lopti”. Od oproštaja Džordana, Čikago je naglo propao. Legendarna franšiza se pretvorila u neugledan tim i od tada više ništa nisu osvojili. Ekipa se raspala. Trener Fil Džekson je otišao, za njim i Skoti Pipen, Denis Rodman...

U tom smislu, Barselona se takođe suočava sa ozbiljnim preuređiva­njem tima, sada pod komandom Ronalda Kumana. Luis Suarez, treći strelac u istoriji kluba, dobio je šut-kartu, kao i Arturo Vidal. Barsa je pod Mesijem postala ekipa koja mora da pobedi svakog, u svemu, po svaku cenu... Manevarsko­g prostora više nema, jer ostaje bez srca, duše i snage, bez Mesija.

Takođe, Barselona i Čikago su se suočili sa netipičnom vansportsk­om situacijom. Katalonce je virus korona finansijsk­i obezglavio, kao što je lok-aut dobro uzdrmao NBA ligu u sezoni posle Džordanovo­g odlaska iz Bulsa. Barselona nije želela da proda ime i tradiciju bogatašima iz SAD i sa Bliskog istoka kao neki drugi i sada plaća visoku cenu.

Dresovi Majkla Džordana i dalje su među najprodava­nijim. U stvari, on je brend za sebe i dalje je veoma profitabil­an na komercijal­nom nivou. Barsa bi tako odlaskom Mesija izgubila mnogo više od najboljeg fudbalera na terenu. Interesova­nje sponzora bi se prepolovil­o, a navijači već sada najavljuju da će da bojkotuju utakmice ako klub ne uspe da zadrži argentinsk­og čarobnjaka.

Svetlo na kraju tunela je činjenica da je Barselona postojala i pre Mesija, za razliku od Bulsa sve do Džordanove ere. Klub sa “Nou kampa” je u vitrinama imao 16 titula i 24 Kupa kralja pre nego što je Argentinac ušetao 2004. Ali, kasnije ih je za 16 sezona popunio sa nova 33 pehara, među kojima su i deset pehara Primere i četiri Lige šampiona.

Bilo kako bilo, Barsa će se suočiti sa neizvesnom sudbinom, sa Mesijem ili bez njega. Nije

Barselona je, za razliku od Čikago Bulsa, osvajala trofeje i pre nego što je Mesi stigao na „Nou kamp“. Ipak, sa Leom u timu uzeli su četiri Lige šampiona

tajna da je njihova igra već odavno pročitana, a lekcija za otrežnjenj­e bio je meč sa Bajernom (2:8).

- Fudbal se dosta razvio, DNK je zastareo, a drugi timovi su postali bolji u pogledu snage i brzine. Barselona mora mnogo toga da promeni. Klub koji misli da bude najbolji na svetu ne može da ima 13 profesiona­laca, a da ostatak budu mladi igrači. Postoje mnogi dobri igrači, mi imamo Mesija koji je vanzemalja­c i broj jedan, ali potrebna mu je pomoć. Igrači koji poboljšava­ju tim i daju bolje rezultate - rekao je Vidal, koji dolazi na treninge iako Kuman ne računa na njega.

Retki kažu da će Mančester siti da učini uslugu Barseloni, kojoj je ovo poslednja prilika da zaradi na Mesiju. Argentinac je u junu proslavio

33. rođendan, Džordan je napustio Bulse u 35. godini. 

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia